Kontakt med oss

Kultur

Tre nye europeiske kulturhovedsteder i 2022

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Siden 1. januar 2022 har tre byer i Europa tittelen Europeisk kulturhovedstad i ett år: Esch-sur-Alzette (Luxembourg), Kaunas (Litauen), og Novi Sad (Serbia). Å ha tittelen Europeisk kulturhovedstad gir byer sjansen til å øke sitt image, sette seg selv på verdenskartet, fremme bærekraftig turisme og tenke nytt gjennom kultur. Fremme vår europeiske livsstil Visepresident Margaritis Schinas sa: "Under pandemien var kultur avgjørende for oss samfunn. Det muliggjorde sirkulasjon av ideer og brakte lokalsamfunnene våre nærmere hverandre, utover grensene. Dette er akkurat ambisjonen til initiativet European Capitals of Culture, som trer i kraft igjen i 2022 med tre dynamiske tittelinnehavere. Jeg håper at Esch-sur-Alzette, Kaunas og Novi Sad vil utnytte kulturens fulle potensial for å berike vår livserfaring og vise frem deres mange positive virkninger når det gjelder sosial integrasjon, territoriell samhold og økonomisk vekst.»

Kommissær for innovasjon, forskning, kultur, utdanning og ungdom Mariya Gabriel sa: «Den europeiske kulturhovedstadsinitiativet illustrerer betydningen av kultur for å fremme verdiene som vår europeiske union er bygget på: mangfold, solidaritet, respekt, toleranse og åpenhet. En vellykket kulturhovedstad er en hovedstad som er åpen for verden, og illustrerer vår unions vilje til å fremme kultur som en pådriver for fred og gjensidig forståelse over hele verden. Det er også inkluderende og et verktøy for å nå ut, spesielt den yngre generasjonen med sikte på å styrke den til å bli en aktør for positive endringer i den videre utviklingen av byene våre. Dette er også ambisjonen for Unionens europeiske ungdomsår 2022. Jeg ønsker Novi Sad, Kaunas og Esch all suksess gjennom hele året og utover.»

Etter Luxembourg by i 1995 og 2007, er det nå tur til Esch-sur-Alzette, den nest største byen i landet, til å bli kronet som europeisk kulturhovedstad. Kaunas er den andre byen i Litauen som har tittelen europeisk kulturhovedstad etter Vilnius i 2009. Kaunas' modernistiske arkitektur, som fikk European Heritage etikett, vil få fornyet oppmerksomhet og arrangere mange kulturelle arrangementer. Novi Sad er den første europeiske kulturhovedstaden i Serbia. Det årelange kulturprogrammet til Novi Sad tar sikte på å knytte byens og regionens kulturelle fellesskap og innbyggere ytterligere sammen med EU og forsterke deres bånd med resten av det vestlige Balkan-området. Mer informasjon er tilgjengelig på nett.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender