Kontakt med oss

elektrisitet tilkoblinger

Kommisjonen foreslår reform av utformingen av EUs elektrisitetsmarked for å øke fornybar energi, bedre beskytte forbrukerne og forbedre industriell konkurranseevne

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

14. mars foreslo kommisjonen å reformere EUs utforming av elektrisitetsmarkedet for å akselerere en økning i fornybar energi og utfasing av gass, gjøre forbrukerregninger mindre avhengige av flyktige priser på fossilt brensel, bedre beskytte forbrukerne mot fremtidige prisstigninger og potensiell markedsmanipulasjon. , og gjøre EUs industri ren og mer konkurransedyktig.

EU har hatt et effektivt, godt integrert elektrisitetsmarked i over tjue år, slik at forbrukere kan høste de økonomiske fordelene av en indre energimarked, sikre forsyningssikkerhet og stimulere avkarboniseringsprosessen. Energikrisen ansporet av Russlands invasjon av Ukraina har understreket behovet for raskt å tilpasse strømmarkedet til bedre støtte den grønne omstillingen og tilby energiforbrukere, både husholdninger og bedrifter, utbredt tilgang til rimelig, fornybar og ikke-fossil elektrisitet

Den foreslåtte reformen forutsetter revisjoner av flere deler av EU-lovgivningen – særlig elektrisitetsforordningen, elektrisitetsdirektivet og REMIT-forordningen. Den innfører tiltak som oppmuntre lengre sikt kontrakter med ikke-fossil kraftproduksjon og bringe mer rene fleksible løsninger inn i systemet å konkurrere med gass, som f.eks etterspørselsrespons og lagring. Dette vil redusere virkningen av fossilt brensel på forbrukernes strømregninger, samt sikre at de lavere kostnadene for fornybar energi blir reflektert der. I tillegg vil den foreslåtte reformen øke åpen og rettferdig konkurranse i de europeiske engrosmarkedene for energi ved å øke markedstransparens og integritet.

Å bygge et fornybarbasert energisystem vil ikke bare være avgjørende for å senke forbrukernes regninger, men også for å sikre en bærekraftig og uavhengig energiforsyning til EU, i tråd med European Green Deal  og REPowerEU-plan. Denne reformen, som er en del av Green Deal industriplan, vil også gi den europeiske industrien tilgang til en fornybar, ikke-fossil og rimelig strømforsyning som er en sentral muliggjører for dekarbonisering og den grønne omstillingen. For å nå våre energi- og klimamål, utplassering av fornybar energi må tredobles innen utgangen av dette tiåret.

Beskytte og styrke forbrukerne

Høye og volatile priser, som de som ble sett i 2022 provosert av Russlands energikrig mot EU, har lagt en overdreven byrde på forbrukerne. Dette forslaget vil tillate forbrukere og leverandører å dra nytte av mer prisstabilitet basert på fornybare og ikke-fossile energiteknologier. Avgjørende vil det gi forbrukerne en bredt utvalg av kontrakter og klarere informasjon før de signerer kontrakter for at de skal ha muligheten til det låse inn sikre, langsiktige priser for å unngå overdreven risiko og volatilitet. Samtidig vil de fortsatt kunne velge å ha dynamiske priskontrakter for å utnytte prisvariasjoner til å bruke strøm når det er billigere (f.eks. lade elbiler, eller bruke varmepumper).

På toppen av å utvide forbrukernes valgmuligheter, tar reformen videre sikte på å fremme prisstabilitet ved å redusere risikoen for leverandørsvikt. Forslaget krever at leverandørene håndterer sin prisrisiko i det minste i forhold til volumene under faste kontrakter, for å være mindre utsatt for prisstigninger og markedsvolatilitet. Den forplikter også medlemsstatene til å etablere leverandører av siste utvei slik at ingen forbruker ender opp uten strøm.

Annonse

De beskyttelse av sårbare forbrukere er også betydelig forbedret. I henhold til den foreslåtte reformen vil medlemslandene beskytte sårbare forbrukere på etterskudd fra å bli frakoblet. Det tillater også medlemslandene å utvide regulerte utsalgspriser til husholdninger og små og mellomstore bedrifter i tilfelle en krise.

Etter forslaget regler om dele fornybar energi blir også fornyet. Forbrukere vil kunne investere i vind- eller solparker og selge overflødig solenergi på taket til naboer, ikke bare til deres leverandør. For eksempel vil leietakere kunne dele overskuddssolkraft på taket med en nabo.

For å forbedre fleksibiliteten til kraftsystemet, vil medlemslandene nå bli pålagt å vurdere sine behov, etablere mål for å øke ikke-fossil fleksibilitet, og vil ha muligheten til å innføre nytt støtteordninger spesielt for etterspørselsrespons og lagring. Reformen gir også systemansvarlige mulighet til å anskaffe etterspørselsreduksjon i rushtiden. Ved siden av dette forslaget, Kommisjonen har også gitt anbefalinger i dag til medlemslandene om fremme av lagringsinnovasjon, teknologier og kapasiteter.

Forbedre energikostnadenes forutsigbarhet og stabilitet for å øke industriell konkurranseevne

I løpet av det siste året har mange selskaper blitt hardt rammet av altfor volatile energipriser. For å styrke konkurranseevnen til EU-industrien og redusere eksponeringen for volatile priser, foreslår kommisjonen å legge til rette for utplassering av mer stabile langsiktige kontrakter som f.eks. Avtaler om kraftkjøp (PPA) – der selskaper etablerer sine egne direkte forsyninger av energi og derved kan tjene på mer stabile priser på fornybar og ikke-fossil kraftproduksjon. For å adressere gjeldende barrierer som kredittrisikoen til kjøpere, forplikter reformen medlemslandene til å sikre tilgjengeligheten av markedsbaserte garantier for PPAer.

For å gi kraftprodusentene inntektsstabilitet og for å skjerme industrien fra prisvolatilitet, vil all offentlig støtte til nye investeringer i inframarginale og må drives fornybar og ikke-fossil elektrisitetsproduksjon være i form av toveis kontrakter for forskjell (CfDs), mens medlemslandene er forpliktet til kanalisere overinntekter til forbrukere. I tillegg vil reformen øke likviditeten i markedene for langsiktige kontrakter som låser fremtidige priser, såkalte "terminkontrakter." Dette vil gjøre det mulig for flere leverandører og forbrukere å beskytte seg mot altfor volatile priser over lengre perioder. 

Det blir også nye tilretteleggingsplikter fornybar integrering inn i systemet og øke forutsigbarheten for generasjon. Disse inkluderer åpenhetsforpliktelser for systemoperatører når det gjelder overbelastning av nett, og handelsfrister nærmere sanntid.

Til slutt, for å sikre konkurransedyktige markeder og gjennomsiktig prissetting, vil Agency for the Cooperation of Energy Regulators (ACER) og nasjonale regulatorer ha økt evne til å overvåke energimarkedets integritet og åpenhet. Spesielt vil den oppdaterte forordningen om integritet og åpenhet i engrosenergimarkedet (REMIT) sikre bedre datakvalitet samt styrke ACERs rolle i etterforskning av potensielle markedsmisbrukssaker av grenseoverskridende karakter. Samlet sett vil dette øke beskyttelsen av EUs forbrukere og industri mot markedsmisbruk.

Neste trinn

Den foreslåtte reformen må nå diskuteres og godkjennes av Europaparlamentet og rådet før den trer i kraft.     

Bakgrunn

Siden sommeren 2021 har energiprisene sett enestående topper og volatilitet, og har hatt en alvorlig innvirkning på EUs husholdninger og økonomien, spesielt etter Russlands invasjon av Ukraina som utløste en energikrise i Europa. Mange forbrukere så regningene deres øke på grunn av gassprisstigningen, selv om fornybare energikilder allerede dekker mer enn en tredjedel av EUs strømbehov.

EU reagerte raskt ved å innføre et bredt spekter av  målinger for å dempe virkningen av høye og volatile engrosenergipriser på husholdninger og bedrifter. Det europeiske råd har imidlertid oppfordret kommisjonen til å arbeide med en strukturell reform av elektrisitetsmarkedet, med det doble målet å sikre europeisk energisuverenitet og å oppnå klimanøytralitet. Den foreslåtte reformen svarer på denne oppfordringen fra EU-ledere og ble kunngjort av president von der Leyen i henne Unionens adresse i fjor. Det er også en del av Green Deal Industrial Plan som har som mål styrke konkurranseevnen til Europas nullindustri og fremskynde overgangen til klimanøytralitet.

Mer informasjon

Spørsmål og svar

Faktaark

Forslag til endringsforordning for å forbedre Unionens utforming av elektrisitetsmarkedet

Forslag til endringsforordning for å forbedre unionens beskyttelse mot markedsmanipulasjon i engrosenergimarkedet

Stabsarbeidsdokument om utformingsreformen for strømmarkedet

Anbefaling og Arbeidsdokumentet på lagring

Utforming av strømmarkedet

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender