Kontakt med oss

Europarådet

EU-avtalen om toppjobber skal fortsette til tross for den italienske statsministerens protester

DELE:

Publisert

on

Det europeiske rådsmøtet 27. og 28. juni forventes å støtte en avtale som vil gi Ursula von der Leyen en ny periode som kommisjonspresident. Ledere som tilhører sentrum-høyre ((EPP), sentrum-venstre (sosialister og demokrater) og liberale (reform) politiske grupper har hevdet sin langvarige makt til å skjære opp EUs toppjobber.

Portugals António Costa blir rådspresident og Estlands Kaja Kallas vil være den høye representanten for utenrikssaker. Så langt, så forutsigbart, er den eneste overraskelsen en uenighet om EPPs idé om at Costa bare skal tjene i to og et halvt år. Det er nå droppet, selv om det kan gjenopplives i 2027, hvis Europaparlamentet velger en kandidat fra Costas sosialister til å etterfølge Roberta Metsola som president for Europaparlamentet.

Det er et ydmykende slag for Italias statsminister Giorgia Meloni, som finner seg ekskludert fra avtaleinngåelsen, til tross for at hun leder EUs tredje største økonomi og er en av få regjeringssjefer som har kommet ut av det europeiske valget med sin posisjon styrket. Hun så også ut til å ha oppnådd en forståelse med von der Leyen, som godt kunne trenge stemmer fra Melonis ECR-gruppe for å få gjenutnevningen godkjent av Europaparlamentet. 

"Det er de som hevder at innbyggerne ikke er kloke nok til å ta visse avgjørelser og at oligarki er den eneste akseptable formen for demokrati, men jeg er uenig," sa Meloni til det italienske parlamentet. Hun posisjonerte seg selv som forkjemperen for "demokrati", som betyr resultatene av valget til Europaparlamentet, som økte antallet MEP-medlemmer i ECR-gruppen, som hun tilhører. Hun hevdet at det er «surrealistisk» å ignorere «signalene fra velgerne».

Men hun er også en del av «oligarkiet», Det europeiske råd, der protestene hennes sannsynligvis vil gå til avtaleinngåelse for å sikre en trøstepris til ECR, og spesielt for Italia. I sin tale i Roma kalte hun EU "en invasiv byråkratisk gigant", og antydet at en italiensk kommissær burde utnevnes til å føre krig mot byråkratiet.

Hun vil håpe at hennes andre regjeringssjefer ikke kaller ham bløff på den og faktisk tilbyr Italia jobben som kommissær for papirklipp. I virkeligheten forventer Meloni i det minste å sikre utnevnelsen av en italiensk visepresident for kommisjonen, med en mektig økonomisk rolle. Det vil også være en pris for ECR, som hun er president for, og det kan også hjelpe von der Leyens sak når hun prøver å sikre stemmene hun trenger når hennes gjenutnevning legges fram for Europaparlamentet, sannsynligvis ved sitt møte i juli. i Strasbourg.

Annonse

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender