Kontakt med oss

Europarådet

EU-arbeidsplasseringen ble gjort ved midnatt, men nedfallet vil vare uker, måneder – ja, år

DELE:

Publisert

on

Den tradisjonelle "pro-EU"-blokken har opprettholdt sin dominans av Det europeiske råd, og nominerte Ursula von der Leyen for en annen periode som EU-kommisjonens president og Estlands Kaja Kallas til å bli høyrepresentant for utenrikssaker. Von der Leyen må nå få flertallsstøtte i Europaparlamentet, og Kallas' rolle i EU-kommisjonen er også underlagt MEPs godkjenning.

Rådet er ansvarlig overfor ingen andre for sitt valg av Portugals António Costa som sin egen president, men ideen om at han kan erstattes etter to og et halvt år har ikke gått bort. Ingen av valgene var enstemmige, ettersom den italienske statsministeren Giorgia Meloni fikk luftet sitt sinne over å ha blitt utelatt fra avtaleprosessen ved å avstå fra å stemme for å godkjenne von der Leyen og stemme mot Costa og Kallas. 

En annen høyreorientert leder, som lenge har vært vant til å være i den tapende minoriteten ved disse anledningene, er Ungarns Viktor Orbán. Han gjorde sin protest noe annerledes. Han stemte mot Ursula von der Leyen, men avsto fra å stemme i stemmene som ga Kaja Kallas og António Costa jobbene deres.

Portugals statsminister, Luís Montenegro, hyllet utnevnelsen av sin forgjenger som en seier for «alle portugisere». Men han påpekte også at jobben som rådspresident er for en første periode på to og et halvt år. Muligheten er fortsatt for at European People's Party, som håper å være sterkere representert i rådet innen midten av 2027, enn kan forsøke å erstatte den sosialistiske Costa med en av sine egne.

I et innlegg på X bekreftet António Costa sin aksept av stillingen, og tok over etter Charles Michel 1. desember. "Jeg vil være fullt ut forpliktet til å fremme enhet mellom alle 27 medlemsland og fokusert på å sette på sporet den strategiske agendaen, som ... vil gi veiledning til EU for de neste fem årene", skrev han

Estlands statsminister Kaja Kallas skrev på X at hun er "beæret over å bli nominert som kandidat for EUs høye representant for utenrikssaker og sikkerhetspolitikk", og la til at "krig i Europa, økende ustabilitet i vårt nabolag og globalt er de viktigste utfordringer for europeisk utenrikspolitikk».

Annonse

Begge så frem til å jobbe med Ursula von der Leyen, men hennes andre periode er fortsatt ikke en fullført avtale. Hun må vinne flertall i Europaparlamentet, der hun for bare fem år siden skrapet gjennom med støtte fra britiske MEP-er i ferd med å få kansellert mandatene som følge av Brexit.

Denne gangen ville de samlede stemmene til EPP, sosialistene og reformgruppen i teorien være nok. Men ikke alle parlamentsmedlemmene deres vil følge linjen, noe som gjør at von der Leyen må få minst en viss støtte fra lenger til høyre i ECR-gruppen, eller fra De Grønne – eller til og med på en eller annen måte fra begge.

Det europeiske råd avsluttet like før midnatt, men det er ennå ikke en glad og selvsikker morgen for kommisjonens president.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender