Kontakt med oss

Europeiske økonomiske og sosiale komité (EESC)

EØSU støtter en åpen, bærekraftig og påståelig EU-handelspolitikk

Publisert

on

Den nye handelsstrategien som ble lansert av Kommisjonen i februar, bringer engasjerende prinsipper til bordet som vil støtte EU i å nå sine innenlandske og eksterne politiske mål. Den europeiske økonomiske og sosiale komiteen (EØSU) ønsker denne handelsstrategien velkommen som en måte å forbedre markedsadgangen og utjevne spillereglene. Ved siden av dette vil moderniseringen av Verdens handelsorganisasjon (WTO) være nøkkelen til å levere for fremtidige generasjoner.

Handel har vært en pådriver for vekst og økonomi. Dens rolle har blitt enda viktigere siden pandemien brøt ut som en måte å sikre Europas bedring. Fortsatt må EU først analysere og kvantifisere handelsendringer, og skille mellom midlertidige og COVID-19 relaterte endringer på den ene siden og permanente endringer på den andre.

"Vi må ha en viss tilnærming, å være åpen og påståelig, for å forbedre interessentenes engasjement med handelspolitikk fordi fortellingen om internasjonal handel er i endring," sa Timo Vuori, ordfører for EØSU. mening om handelspolitisk gjennomgang.

Uttalelsen, som ble vedtatt på plenum i juli, er et skritt fremover for denne strategien, som vil skape nye muligheter for å redusere risikoen knyttet til verdenshandelen og EU-økonomien.

Det er på tide for Europa å legge naivitet til side og vedta en mer påståelig profil når de ensidig forsvarer EUs verdier og handelsforpliktelser. Der WTO ikke kan handle eller fullt ut levere, bør EU kunne stole på et bredt spekter av frihandelsavtaler (FTA) som gjenspeiler europeiske prinsipper og de internasjonale standardene som deles med ledende og fremvoksende økonomier i internasjonal handel.

Som Christophe Quarez, medrapportør av uttalelsen, sa det: "Alt arbeidet må settes i sammenheng med multilateralisme og reformering av WTO."

EØSU er enig i at modernisering av WTO er en topprioritet gitt sin sentrale rolle i å levere en effektiv multilateral matrise for en moderne handelsagenda. Derfor må EU lede ambisiøse WTO-reformer ved å bryte tabuer om sosiale og klimatiske aspekter ved handel og håndtere nåværende og kommende utfordringer på en bærekraftig måte. For å oppnå dette må medlemslandene delta i strategisk samarbeid med viktige handelspartnere om prioriterte multilaterale spørsmål.

Handelspolitikk som leverer for mennesker

EØSU ønsker handelsagendaen som svarer på noen av interessentens bekymringer som ble tatt opp under den offentlige konsultasjonen. Det mangler imidlertid refleksjoner om hvordan man kan forbedre involveringen av det sivile samfunn. Komiteen understreker behovet for fortsatt samarbeid med det sivile samfunn på nasjonalt og EU-nivå, for å sikre at handelspolitikken tilfører verdi til vårt daglige liv.

Det sivile samfunn må bli en aktiv partner i handelspolitikken, fra utforming til overvåking av handelsverktøy og avtaler. For å sikre sivilsamfunnsorganisasjoners rolle i prosessen, ber EØSU om gjeninnsettelse av ekspertgruppen for frihandelsavtaler som ga et uten sidestykke og sårt tiltrengt dypt og regelmessig engasjement i spesifikke handelsspørsmål. Meningsfullt engasjement med Europaparlamentet, særlig via EØSU, med sikte på å håndtere bekymringer mer effektivt, vil bidra til å sikre en jevnere ratifisering.

Videre bør innenlandske rådgivningsgrupper (DAG) som er viktige institusjonelle overvåkningssøyler i moderne frihandelsaftaler, styrkes.

Pandemien har markert sårbarhetene i det globale handelssystemet og arbeidstakere i forsyningskjeder. Styrking av bærekraft og motstandskraft i globale verdikjeder (GVC) er av største betydning for å jevne spillereglene.

EU trenger instrumenter for å takle korrupsjon og miljø-, arbeidskraft-, sosiale og menneskerettighetsbrudd, som obligatorisk due diligence, en ny FN-traktat om næringsliv og menneskerettigheter, og en ILO-konvensjon om anstendig arbeid.

Etter å ha lært leksjonene fra COVID-19-krisen, krever EU en dypere forståelse av globale verdikjeders innvirkning på mennesker og bedrifter så vel som deres mangler. Diversifisering er et verktøy for større motstandskraft, med riktige overvåkingsmekanismer og tilstrekkelige offentlige anskaffelsesprosesser.

EØSU støtter sterkt EUs aktive rolle i utformingen av globale regler for mer bærekraftig og mer rettferdig handel som vil gi velstand og sikkerhet ikke bare til forretningspartnere, men også til land og deres folk.

Funksjonshemminger

EØSU ønsker EUs strategi for funksjonshemmede velkommen, men identifiserer svakheter som bør løses

Publisert

on

Den europeiske økonomiske og sosiale komiteen (EESC) hyller den nye EU-strategien for funksjonshemmede som et skritt fremover i implementeringen av FNs konvensjon om rettigheter for personer med funksjonshemninger (UNCRPD). Strategien har tatt i bruk mange av forslagene foreslått av EØSU, den europeiske funksjonshemmingsbevegelsen og det sivile samfunnet. Forslagene inkluderer full harmonisering av den nye agendaen og styrket EU-nivå tilsyn med dens anvendelse. EØSU er imidlertid bekymret for uttørking av de forpliktende tiltakene og hard lov som implementerer strategien.

På plenarmøtet 7. juli vedtok EØSU uttalelsen Strategi for rettigheter for personer med nedsatt funksjonsevne, der den tok sitt inntrykk av EU-kommisjonens nye strategi, som skal forbedre livet til rundt 100 millioner europeere med funksjonshemninger i løpet av det neste tiåret.

Til tross for at han beskrev den nye strategien som prisverdig og mer ambisiøs enn forgjengeren, var EØSU bekymret for utsiktene til en forsvarlig implementering. Det beklager også fraværet av konkrete og spesifikke tiltak for å få slutt på diskriminering av kvinner og jenter med funksjonshemninger.

"Strategien for funksjonshemmede rettigheter kan fremme rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne i EU og har potensiale til å oppnå reelle endringer, men dette avhenger helt av hvor godt den er implementert og hvor ambisiøs de enkelte handlingene er. Den har tatt med seg forslag fra EØSU og funksjonshemmingsbevegelsen. Det mangler imidlertid ambisjon i bindende lovgivning, "sa ordføreren for uttalelsen, Ioannis Vardakastanis.

"Vi må gjøre ord om til gjerninger. Hvis EU-kommisjonen og medlemsstatene ikke er ambisiøse i å presse på for handlinger som utfordrer status quo, kan strategien godt være i underkant av forventningene til rundt 100 millioner mennesker med nedsatt funksjonsevne i EU, "advarte han.

EUs gjenopprettings- og motstandsdyktighetsfasilitet (RRF) bør være sterkt knyttet til EUs strategi for funksjonshemmede rettigheter og hjelpe personer med nedsatt funksjonsevne å komme seg fra virkningene av pandemien, da de var blant de hardest rammede. Koblingen med gjennomføringen og overvåking av handlingsplanen for EUs søyle for sosiale rettigheter bør også sikres og maksimeres, sa EØSU i uttalelsen.

Tilstrekkelige menneskelige og økonomiske ressurser bør tilveiebringes for det nåværende overvåkingssystemet for EU-tiltak knyttet til UNCRPD. EØSU anbefalte sterkt at EU-kommisjonen ser på hvordan EU-institusjoner og medlemsstater kan samarbeide for bedre å inkludere mennesker med nedsatt funksjonsevne ved å gjennomgå den eksisterende kompetanseerklæringen og ratifisere den valgfrie protokollen til UNCRPD. Disse trinnene vil gi EU en mer avgjørende innflytelse på medlemslandenes overholdelse av UNCRPD-bestemmelsene. Kommisjonen må også være resolutt i motsetning til planer for investeringer som strider mot UNCRPD, for eksempel investeringer i institusjonelle omsorgsinnstillinger.

EØSU etterlyste spesifikke tiltak for å møte behovene til kvinner og jenter med funksjonshemninger gjennom et flaggskipinitiativ i andre halvdel av EUs strategi for funksjonshemmede rettigheter for å sikre at kjønnsdimensjonen ble inkludert. Fokuset på kvinner bør omfatte en dimensjon av kjønnsvold og kvinner som uformelle omsorgspersoner for pårørende med nedsatt funksjonsevne.

EØSU var glad for å se forslaget om et ressurssenter kalt AccessibleEU, et av flaggskipinitiativene i den nye strategien, selv om det ikke var i tråd med EØSUs anmodning om et EU Access Board med bredere kompetanse. Målet med AccessibleEU ville være å samle nasjonale myndigheter som er ansvarlige for å implementere og håndheve tilgjengelighetsregler og tilgjengelighetseksperter og fagpersoner, og overvåke gjennomføringen av EU-lover som gir tilgjengelighet. Kommisjonen må være tydelig og gjennomsiktig om hvordan den planlegger å finansiere og bemanne dette byrået, og hvordan den vil sørge for at personer med nedsatt funksjonsevne er representert, understreket EØSU.

EØSU støtter på det sterkeste flaggskipsinitiativet på EUs funksjonshemmingskort og mener det har potensial til å fremme store endringer. Imidlertid beklager det at det foreløpig ikke er noen forpliktelse til å sikre at det blir anerkjent av medlemsstatene. Komiteen understreker behovet for å implementere funksjonshemmingskortet ved hjelp av en forskrift, som vil gjøre det direkte gjeldende og håndhevbart i hele EU.

Mennesker med nedsatt funksjonsevne bør få muligheten til å spille en fullstendig rolle i det politiske livet i samfunnene sine. rettigheter.

Det er avgjørende å fokusere på jobber av god kvalitet for personer med nedsatt funksjonsevne, spesielt i lys av COVID-19-pandemien. EØSU understreker at hovedmålet ikke bare er høyere sysselsettingsgrader, men også sysselsetting av høy kvalitet som gjør at funksjonshemmede kan forbedre sine sosiale forhold gjennom arbeid. EØSU foreslår å inkludere indikatorer for kvaliteten på sysselsettingen av personer med nedsatt funksjonsevne.

EØSU oppfordrer også funksjonshemmingsbevegelsen til å være proaktiv og presse på for hver eneste handling i denne strategien for å oppfylle det den lover. Arbeidspartnere og organisasjoner i det sivile samfunn bør støtte fullt ut implementeringen av den nye strategien. Det er ikke selve strategien som vil gi reelle endringer for personer med nedsatt funksjonsevne, men heller styrken til hver av komponentene i løpet av det kommende tiåret, konkluderte EØSU.

Fortsett å lese

Blogg

Roaming: EØSU etterlyser en enkelt tollsone over hele EU

Publisert

on

Folk bør nyte den lokale taksten når de bruker mobiltelefonene sine uansett hvor de er i EU, sa Den europeiske økonomiske og sosiale komiteen (EØSU) i en nylig vedtatt uttalelse om en foreslått revisjon av EUs roamingregler.

A enkelt tariff sone, som tilbyr samtaler og dataforbruk til lokale priser til alle mennesker som har et telefonabonnement i Europa, med samme hastighet og tilgang til infrastruktur, uansett hvilket land du ringer til eller fra: dette, etter EØSUs syn, er målet at EU bør arbeide for å regulere roamingtjenester.

Samtidig som EU-kommisjonen foreslår en gjennomgang av sentralforordningen og dens mål som et positivt skritt i riktig retning, mener EØSU at det bør stilles et dristigere mål.

"Tanken bak kommisjonens forslag er at roamingtjenester skal leveres på samme betingelser som de er hjemme, uten noen begrensninger i tilgangen. Dette er et godt forslag," sa Christophe Lefèvre, ordfører for EØSU-uttalelsen vedtatt på plenumsmøtet i juli. "Vi mener imidlertid at vi bør gå utover forholdene og sørge for at mennesker i Europa ikke trenger å betale mer for mobilkommunikasjonen når de drar til utlandet."

EØSU understreker også at det ikke er tilstrekkelig å fastsette at når lignende kvalitet eller hastigheter er tilgjengelig i et annet lands nettverk, bør den innenlandske operatøren ikke bevisst tilby en roamingtjeneste av lavere kvalitet. Dette betyr for eksempel at hvis en forbruker har 4G-tilkobling hjemme, skal de ikke ha 3G mens han strever hvis 4G er tilgjengelig i landet de reiser til.

En del av problemet er dårlig lokal infrastruktur. For å garantere ubegrenset tilgang til de nyeste generasjonene og nettverksteknologiene, bør EU også være klar til investere i infrastruktur for å fylle eksisterende hull og sikre at det ikke er noen "hvite flekker", dvs. regioner som har utilstrekkelig bredbåndsdekning, hvorav mange er kjent i landlige omgivelser og for å drive potensielle innbyggere og bedrifter bort. EU bør også innføre minstekrav at operatører gradvis skal møtes slik at forbrukerne kan utnytte disse tjenestene fullt ut.

I tillegg insisterer EØSU på behovet for å kreve flere varsler som skal sendes til forbrukerne for å beskytte dem mot fakturasjokk når de overskrider grensene for abonnementene. Når han nærmer seg taket, bør operatøren fortsette å varsle forbrukeren når volumet som er angitt for det forrige varselet er oppbrukt igjen, spesielt under den samme samtalen eller databruken.

Til slutt peker EØSU på spørsmålet om fair use som et stikkontakt. Mens alle mobilkommunikasjonskontrakter nevner rimelig bruk i forbindelse med roaming, beklager EØSU at forordningen ikke definerer den. Men med COVID-pandemien har folk kommet til å stole massivt på online aktiviteter, og rettferdig bruk har fått en helt ny mening. Tenk, argumenterer EØSU, hva det betyr for en Erasmus-student som går på et universitet i utlandet, følger klasser på Teams, Zoom eller en annen plattform. Det bruker mye data, og de når raskt det månedlige taket. Rettferdighet ville være for folk i en slik situasjon å ha samme tak i landet de besøker som de har i hjemlandet.

Bakgrunn

Roamingtillegg ble avskaffet i EU 15. juni 2017. Den raske og massive trafikkøkningen siden den gang har bekreftet at denne endringen har frigjort et uutnyttet behov for mobilforbruk, som vist i den første fullstendige gjennomgangen av roamingmarkedet publisert av det europeiske Kommisjon i november 2019.

Den gjeldende roamingforordningen vil utløpe i juni 2022, og kommisjonen har iverksatt tiltak for å sikre at den forlenges i ytterligere ti år, samtidig som den gjør den fremtidssikker og mer i tråd med resultatene av en 10-ukers offentlig konsultasjon. Den foreslåtte gjennomgangen har som mål å:

· Lavere maksimumspriser som innenlandske operatører betaler til operatører i utlandet som tilbyr roamingtjenester, med sikte på å øke prisnedgangen

· Gi forbrukerne bedre informasjon om tilleggsavgifter når de ringer til spesielle servicenumre, for eksempel kundebehandlingsnumre;

· Sikre samme mobilnettkvalitet og hastighet i utlandet som hjemme, og

· Forbedre tilgangen til nødetater under roaming.

Les EØSU-uttalelsen

Les Europakommisjonens foreslåtte gjennomgang av sentralforordningen

Fortsett å lese

coronavirus

Økonomien, miljøet og folks trivsel må gå hånd i hånd i EU etter COVID

Publisert

on

På plenarmøtet i juli i Den europeiske økonomiske og sosiale komiteen (EESC) møtte presidenten, Christa Schweng, og medlemmene med fremtredende talere for å diskutere den fremtidige europeiske økonomien etter pandemien.

Økonomisk velstand, omsorg for miljøet og folks velvære kan og må gå hånd i hånd. Dette var hovedbudskapet som ble gitt av EØSU-president Christa Schweng under debatten om En økonomi etter COVID som fungerer for alle - Mot en velværeøkonomi? holdt på EØSUs plenarmøte 7. juli 2021.

Schweng hevdet at vi fremover tydeligvis trengte å overvåke og verdsette bredere aspekter enn de som gjenspeiles i BNP mer effektivt: "Aspekter som vår helse, vår natur, vår utdannelse, vår evne til å innovere og samfunnene våre har betydning," sa hun.

Med henvisning til "å kombinere velstandstanken med muligheten for sosial fremgang på global skala", med 2030 Sustainable Development Goals som grunnlag, la hun til: "Tiden er inne for EU å arbeide med en omfattende strategi: EØSU er klar til å støtte refleksjonen om grunnlaget for en post-COVID-økonomi som fungerer for alle og inkluderer nye indikatorer for økonomisk ytelse og sosial fremgang som kan gi et helhetlig bilde av folks velvære. "

Utover BNP: mot en velværeøkonomi

Fire fremtredende talere deltok i plenumsdebatten.

Tim Jacksonfra Senter for forståelse av bærekraftig velstand, gjorde det klart at det var helse - og ikke rikdom - som var grunnlaget for velstand og grunnlaget for å tenke hva slags økonomi vi ønsket etter pandemien. Han påpekte at BNP hadde mange begrensninger, og at det var viktig å bryte "BNP-vekstavhengighet" og begynne å reflektere over hvordan velferdssystemer kunne opprettholdes i økonomier som ikke har forventet vekstnivå.

Fabrice Murtin, fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD), opprettholdt det velvære per se var et veldig komplekst system og at det ikke var en enkelt velværeøkonomi, men mange økonomier. Han understreket at det var viktig å begynne å utforme folksentrert politikk, og at sosial ulikhet var en systemisk svakhet og redusert effektivitet.

Ifølge Sandrine Dixson-Declève, som representerer Roma-klubben, var det avgjørende å fokusere på sunne mennesker i et sunt Europa og gå fra BNP-basert vekst til velferd og sikkerhet. Leksjonene fra COVID-19-pandemien kunne brukes til å forstå det som var viktig og få til endring.

Endelig, James Watson, fra Business Europe, sa at BNP opprinnelig ble oppfattet som et mål for kommersiell aktivitet, men det var fortsatt fornuftig å bruke det til tross for begrensningene. Veien videre vil være å komplettere det med et bredere og balansert målkort bestående av andre indikatorer som økonomiske, sosiale og miljømessige indikatorer.

En menneskesentrert økonomi

Tar ordet under debatten, Séamus Boland, president for Diversity Europe Group, understreket at samfunnets fremgang og en økonomi som fungerer for alle bare kunne oppnås gjennom en overgang til en alternativ utviklingsmodell som er forankret i SDG-ene, og at COVID-19-krisen var muligheten til å få den Ikke sant.

Stefano Mallia, president for Employers Group, sa at med nye prioriteringer som EU Green Deal, NextGenerationEU, en rettferdig overgang og klimanøytralitet innen 2050, ville vi ha et helt sett med nye indikatorer å konsultere. For å levere jobber av høy kvalitet og bærekraftig vekst trengte vi to søyler: et sterkt og motstandsdyktig industrielt grunnlag for å være i forkant av global teknologi og innovasjon, samt åpne markeder og et regelbasert multilateralt system som ivaretar EUs interesser og verdier.

Oliver Röpke, president for Workers Group, sa at velværeøkonomien, i følge den sterke forpliktelsen til målene for den sosiale søylen på Porto-toppmøtet, også skulle ta hensyn til arbeidende mennesker og deres familier, sikre anstendige lønninger, sterke kollektive forhandlinger og sterke arbeidstakermedvirkning for å håndtere de grønne og digitale overgangene. Han la til at økonomisk utvinning skulle gå hånd i hånd med sosial velvære hvis den skulle være bærekraftig.

Til slutt, Peter Schmidt, president for Seksjon for jordbruk, bygdeutvikling og miljø (NAT) og ordfører for EØSUs uttalelse om Den bærekraftige økonomien vi trenger, avsluttet med å si at en velværeøkonomi var basert på å tjene mennesker og at EU må benytte anledningen som pandemien gir til å reflektere over våre svakheter og komme med forslag.

Fortsett å lese
Annonse
Annonse

Trender