Kontakt med oss

Europavalg 2024

De ledende lysene: Spitzenkandidaten er fortsatt en lys idé

DELE:

Publisert

on

By Christina Keßlerved Senter for europeiske reformer

De Spitzenkandidat (hovedkandidat) prosessen har ikke oppfylt løftet om å engasjere den gjennomsnittlige velgeren. Likevel har det bidratt til å «europeisere» valget til Europaparlamentet og er verdt å holde på med.

Hvem skal bestemme hvem som blir president for EU-kommisjonen, EUs utøvende organ? 

Et alternativ er de (demokratisk valgte) regjeringene i medlemslandene. 

Et annet er det (demokratisk valgte) Europaparlamentet. 

De Spitzenkandidat (hovedkandidat)-prosessen er et kompromiss som skulle gi både mellomstatlige og føderalister noe av det de ønsket. 

Denne innsikten forklarer både hvorfor det ikke har fungert etter hensikten så langt, og også hvorfor Europaparlamentet likevel bør doble det for valget i 2029.

Annonse

Opprinnelsen til prosessen
Spitzenkandidat-prosessen vises ikke i noen traktat, selv om den gjenspeiler den utviklende rollen til Europaparlamentet i utnevnelsen av EU-kommisjonen, og den skiftende maktbalansen mellom nasjonale regjeringer og MEP-er. 

Roma-traktaten ga forsamlingen (Europaparlamentets forgjenger) ingen rolle i å utnevne kommisjonen eller dens president: begge ble utnevnt ved konsensus i rådet. Maastricht-traktaten av 1992 forpliktet rådet til å konsultere parlamentet før det nominerte kommisjonens president; Parlamentet måtte da godkjenne (eller avvise) kommisjonen som helhet. I Amsterdam-traktaten fra 1997 fikk parlamentet for første gang makt til å godkjenne kommisjonens president separat fra resten av kommisjonen. 

Det var Lisboa-traktaten fra 2009 som (implisitt) skapte grunnlaget for Spitzenkandidat prosess: Artikkel 17 i traktaten om Den europeiske union sier nå:  

«Tatt i betraktning valget til Europaparlamentet og etter å ha avholdt passende konsultasjoner, skal Det europeiske råd, med kvalifisert flertall, foreslå for Europaparlamentet en kandidat til president for kommisjonen. Denne kandidaten skal velges av Europaparlamentet med et flertall av dets medlemmer.»

Uttrykket «å ta hensyn til valget» var ikke ment å bety at Det europeiske råd skulle avstå retten til å velge kommisjonens president til den største partigruppen i parlamentet, men parlamentet så en åpning for å vippe maktbalansen i parlamentet. EU i sin favør, og for å gjøre kommisjonspresidenten mer avhengig av MEP-medlemmers gunst enn nasjonale ledere. MEP-medlemmer ønsket at hvert europeisk politisk parti skulle nominere en (hoved)kandidat til kommisjonspresident før valget. Etter valget var det meningen at Det europeiske råd skulle støtte kandidaten fra partiet som vant flest seter. Europaparlamentet ville da godkjenne utnevnelsen. 

Tilhengere av prosessen hevdet at den ville bli kvitt den ugjennomsiktige hestehandelen i Det europeiske råd som fulgte med valget av kommisjonspresidenter. Ved å gi europeiske velgere muligheten til å påvirke valget av kommisjonens president direkte, argumenterte tilhengere også for at prosessen ville øke EUs demokratiske legitimitet. Til slutt håpet mange at mer personlig tilpassede kampanjer ville øke valgdeltakelsen og innbyggerengasjementet.

Suksess i 2014, fiasko i 2019
I forkant av valget i 2014 nominerte fem europeiske politiske partier hovedkandidater. Hovedkandidatene besøkte forskjellige EU-medlemsland og deltok i TV-debatter som ble sendt på flere språk og av forskjellige medier. Tilhengere av hovedkandidatprosessen ønsket dette velkommen som et skritt mot en virkelig europeisk offentlig sfære. Som ved tidligere valg, dukket det sentrum-høyre European People's Party (EPP) opp med flest MEP-er; det er Spitzenkandidat var den tidligere statsministeren i Luxembourg Jean-Claude Juncker. 

Det europeiske råd hadde vært kritisk til hovedkandidatprosessen og så på den som et forsøk på å undergrave sin makt ved å velge kommisjonens president. Det var motstand fra flere medlemmer av Det europeiske råd mot Junckers utnevnelse, inkludert fra Storbritannia under dets daværende statsminister David Cameron. Men det var bemerkelsesverdig samhold i Europaparlamentet til støtte for Juncker, noe som kom som noe av en overraskelse for Det europeiske råd, og han ble til slutt godkjent av både Det europeiske råd og parlamentet som kommisjonspresident.

Etter erfaringene fra 2014 forsøkte parlamentet å institusjonalisere lederkandidatprosessen. Daværende europeiske rådspresident Donald Tusk, men selv om han ikke kategorisk avviste prosessen, insisterte imidlertid på at det største partiets nominerte ikke automatisk ville bli foreslått som kommisjonspresident av medlemslandene etter neste valg, og understreket den autonome kompetansen til rådet i nominasjon av en kommisjonspresidentkandidat. Innen EPP motsatte Angela Merkel (daværende kansler i Tyskland) og Herman van Rompuy (tidligere statsminister i Belgia og tidligere president for Det europeiske råd) prosessen. Likevel stilte EPP etter hvert frem en ledende kandidat for valget i 2019: Manfred Weber, lederen for EPP-gruppen i parlamentet.  

Selv om EPP nok en gang vant det største antallet seter, nektet Det europeiske råd å nominere Weber som kommisjonspresident. Det var motstand mot hovedkandidatprosessen generelt og mot Weber som kandidat. Stats- og regjeringssjefer, som den franske presidenten Macron, hadde alvorlige tvil om hans mangel på ledererfaring – en kontrast til Juncker, som som tidligere statsminister generelt ble sett på som godt kvalifisert. FransTimmermans, hovedkandidaten som ble fremmet av sosialistene, møtte også motstand i Det europeiske råd. I stedet nominerte rådet Ursula von der Leyen, en tysk CDU (og dermed EPP)-politiker og tidligere forsvarsminister, som ikke hadde vært assosiert med hovedkandidatprosessen på noen måte. Hun klarte å sikre flertall i Europaparlamentet og ble valgt til kommisjonspresident.

Valgkampen til Europaparlamentet i 2024
Erfaringen i 2019 førte til at analytikere og journalister erklærte døden til Spitzenkandidat-prosessen. Til tross for dette fremmet flere europeiske politiske partier nok en gang kandidater til å bli kommisjonspresident foran valget i 2024.

Partielitene selv virker imidlertid usikre på Spitzenkandidat-prosessen. EPP støtter von der Leyen, som kjemper for en ny periode som sjef for kommisjonen. Men bortsett fra henne – kjent som den sittende presidenten – ville den gjennomsnittlige velgeren bli hardt presset til å nevne noen av kandidatene. Partiet for europeiske sosialister (PES) har fremmet Nicolas Schmit fra Luxembourg, den nåværende kommissæren for jobber og sosiale rettigheter. Han kan være et kjent navn i Luxembourg; i andre land er han ikke det. Han er en komfortabel kandidat som sosialistpartiene kan forene seg bak i en ukontroversiell kampanje, men han virker ikke seriøs med å bli den neste kommisjonspresidenten. Hvis målet til PES faktisk var å erstatte von der Leyen, ville de valgt ut en kandidat med mer stjernemakt, for eksempel den tidligere finske statsministeren Sanna Marin.

Både Venstre og De Grønne har fremmet flere lederkandidater, noe som også viser at de ikke ser på deres lederkandidater som realistiske kandidater til kommisjonens presidentskap, men snarere som figurer som kan forene sine partifamilier. Venstre har tre hovedkandidater: Valérie Hayer og Sandro Gozi fra Frankrike og Marie-Agnes Strack-Zimmermann fra Tyskland. Hver av dem representerer en av fraksjonene som utgjør den politiske gruppen 'Forny Europa' i parlamentet. Dette er faktisk en forbedring fra 2019, da Venstre stilte med syv kandidater som et felles «Team Europe». Strack-Zimmermann er fast inventar på tyske talkshow, men har aldri før dukket opp på den europeiske scenen. European Green Party (EGP) har stilt frem en duo av Terry Reintke fra Tyskland og Bas Eickhout fra Nederland.

Grupper på den populistiske høyresiden har ikke engasjert seg i prosessen i det hele tatt. European Conservatives and Reformists (ECR) nominerte ikke en hovedkandidat, på grunn av uenighet om hvem de skal støtte samt tvil om prosessen generelt. Partiet Identitet og Demokrati (ID) stilte heller ikke med en offisiell lederkandidat på grunn av ideologisk motstand mot prosessen.

Mens hovedkandidatene har turnert i Europa og gått mot hverandre i politiske debatter de siste ukene, Spitzenkandidat prosessen oppnår bare delvis sine opprinnelige mål. Hovedkandidatprosessen skulle tydeliggjøre koblingen mellom valget til Europaparlamentet og den nye kommisjonspresidenten for velgere over hele Europa. Det skulle også gjøre unna hestehandel i Det europeiske råd, men hendelser i 2019 viste at det mislyktes på begge kontoer. Von der Leyen har en god sjanse til å bli kommisjonspresident igjen, men suksessen hennes vil avhenge mer av støtten hun kan få fra Det europeiske råd og en rekke politiske partier fra sentrum-venstre til populistisk høyre i Europaparlamentet enn av det faktum at hun er EPPs hovedkandidat. 

Mot transnasjonale lister
Til tross for sine mangler har hovedkandidatprosessen imidlertid noen fordeler. Det bidrar til å gjøre valget til Europaparlamentet til en mer europeisk virksomhet ved å bringe europeiske politiske partifamilier nærmere hverandre. De er tvunget til å legge frem i det minste noen form for et sammenhengende europeisk budskap gjennom en felles kandidat, mer effektivt enn gjennom deres publisering av et felles manifest (som ingen leser).

De Spitzenkandidat prosessen har brakt europeiske politiske familier ett skritt nærmere å bli fullverdige partier med alle tilhørende ansvar, for eksempel å nominere kandidater til offentlige verv. Men for å sikre at en av hovedkandidatene ender opp som kommisjonspresident, må europeiske politiske partier fremme høyprofilerte kandidater. Lederkandidater som ikke er tidligere stats- eller regjeringssjefer, eller ministre vil neppe bli tatt på alvor av Det europeiske råd. I tillegg, hvis hovedkandidatene alle var personer med den nødvendige profilen, ferdighetene og regjeringserfaringen som trengs for jobben, kunne Europaparlamentet bruke sin makt til å avvise enhver nominert som kommisjonspresident som ikke var en hovedkandidat med tillit til at jobben ville fylles av noen dyktige.

Ett reformforslag ville muliggjøre Spitzenkandidat prosess for å oppfylle formålet og "europeanisere" den europeiske valgkampen, ikke bare for partieliter, men også for den gjennomsnittlige velgeren: hovedkandidatene bør stille på transnasjonale lister. I dagens system legger nasjonale partier frem kandidatlistene til valget til Europaparlamentet. Dette betyr at borgere kun kan stemme på kandidater i sitt eget bostedsland (eller statsborgerskap, hvis de to er forskjellige). Tilhengere av transnasjonale lister hevder at det også bør være en EU-omfattende valgkrets. Velgere bør ha to stemmer, en for en kandidat i deres nasjonale "valgkrets", og en for en kandidat i en EU-omfattende valgkrets.

Transnasjonale lister er ikke en ny idé. Europaparlamentet har lenge støttet dannelsen av slike lister for å skape en europeisk valgkrets. Selv om det var et visst håp fra talsmenn for transnasjonale lister om at Europaparlamentets seter tapt på grunn av Brexit kunne brukes til dette formålet, vil ikke transnasjonale lister være en realitet i valget i 2024 på grunn av avslag fra rådet.

Hvis hovedkandidatene var transnasjonale kandidater, ville de imidlertid blitt tvunget til å drive kampanje på en måte som engasjerer alle EU-borgere. Ansiktene deres, for eksempel, vil bli vist frem på reklametavler over hele Europa (noe som foreløpig ikke er tilfelle), og de ville måtte adressere kampanjene sine mot alle europeere i stedet for bare de i deres nasjonale valgkretser. Da ville lederkandidatprosessen oppnå sitt opprinnelige formål om å knytte valget til Europaparlamentet og kommisjonens presidentskap mer synlig for innbyggerne. Det ville også være et lite skritt på veien mot å endre den politiske fortellingen og oppmuntre europeere til å tenke på seg selv mer som EU-borgere i stedet for utelukkende som borgere i hjemlandet.

Foreløpig er fremtiden for hovedkandidatprosessen usikker. Det er ikke nedfelt i noen EU-traktater eller lover. Skulle regjeringer etter valget til Europaparlamentet bestemme at de ikke ønsker å se noen av hovedkandidatene som kommisjonspresident (som i 2019), kan de avlive ideen permanent. Mens hovedkandidatprosessen i sin nåværende form er langt fra perfekt, vil dette være et tilbakeskritt.

Foreløpig virker det sannsynlig at den nåværende EPP-lederkandidaten, von der Leyen, vil sikre seg et nytt mandat i spissen for kommisjonen. Hvis det skjer, bør det neste Europaparlamentet fokusere sin innsats på å institusjonalisere prosessen, arbeide mot transnasjonale lister og troverdige Spitzenkandidaten for valget til Europaparlamentet i 2029. Det ville sannsynligvis sette i gang en interinstitusjonell kamp med Det europeiske råd; men hvis utfallet var europeiske velgere som følte seg mer forpliktet til det europeiske prosjektet, og bedre kandidater til kommisjonens president, ville det vært en kamp verdt å ha.

• Denne artikkelen dukket først opp her: https://mailings.cer.eu/

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender