Kontakt med oss

Europavalg 2024

Europavalg: EU-institusjoner forberedt på å motvirke desinformasjon   

DELE:

Publisert

on

EU-institusjonene spiller sin rolle i å forsvare det europeiske valget 6.-9. juni mot desinformasjon og informasjonsmanipulasjon rettet mot europeisk demokrati. Det europeiske valget er et flaggskip i det europeiske demokratiet.

Som dokumentert av for eksempel European Observatory Digital Media, desinformasjonsaktører fra i og utenfor EU forsøker å undergrave integriteten til valgprosessen, tillit til demokratiske prosesser for øvrig og så splittelse og polarisering i våre samfunn. Ifølge Eurobarometer er 81 % av EU-borgerne enige i at nyheter eller informasjon som gir en feilaktig fremstilling av virkeligheten eller er falsk er et problem for demokratiet.

Forsøk på å villede innbyggerne

Institusjoner, myndigheter, sivilsamfunnsaktører og faktasjekkere som f.eks European Observatory Digital Mediaden European Fact-Checking Standards Network og EUvsDisinfo har oppdaget og avslørt en rekke forsøk på å villede velgere med manipulert informasjon de siste månedene. Desinformasjonsaktører har presset på falsk informasjon om hvordan du stemmermotet innbyggerne fra å stemme, eller søkt så splittelse og polarisering foran avstemningen ved å kapre høyprofilerte eller kontroversielle emner.

Noen ganger består disse forsøkene på å lure av oversvømme informasjonsrommet med en overflod av falsk og villedende informasjon, alt med sikte på å kapre den offentlige debatten. Ofte toppolitikere og ledere er målrettet ved informasjonsmanipulasjonskampanjer. Flere europeiske politikker er ofte mål for desinformasjon: støtte til Ukraina, den europeiske grønne avtalen og migrasjon.

Desinformasjonsaktører har også brukt nettverk av falske kontoer samt falske eller etterligne medier for å manipulere informasjonsmiljøet. Nylige avsløringer fra European External Action Service (EEAS) og nasjonale myndigheter i EUs medlemsstater inkluderer Falsk fasadePortal Kombat og Dobbeltgjenger operasjoner.

Annonse

Nylig ringte en etterforskningsrapport "Operasjonsoverbelastning" av det finske programvareselskapet Check First dokumenterte hvordan mistenkelige kontoer kontaktet mer enn 800 faktasjekkere og media i over 75 land - for å overbelaste dem med falsk informasjon, tappe ressursene og prøve å overbevise dem om å spre denne falske informasjonen ved å avsløre artikler .

Økt innsats for å beskytte EU mot informasjonsmanipulasjon

Mens truslene er der, er det også EUs kollektive reaksjoner. Basert på et klart mandat fra den politiske ledelsen, har EU-institusjonene taklet utfordringen som stammer fra utenlandsk informasjonsmanipulasjon og innblanding, inkludert desinformasjon, i årevis.

Denne innsatsen skjer i nært samarbeid og koordinering mellom institusjonene og med involvering av et bredt spekter av andre interessenter, som EUs medlemsland, media og faktasjekkere og sivilsamfunnet, for å dele innsikt, utveksle erfaringer og beste praksis og koordinere svarene.

Ettersom EU er i den globale fronten når det gjelder å adressere trusler knyttet til utenlandsk informasjonsmanipulasjon og interferens, jobber EU i nært samarbeid med sine likesinnede partnere utenfor EU via fora som blant annet G7 Rapid Response Mechanism. For å øke motstandskraften mot forsøk på ekstern innblanding, har EU utviklet en dedikert verktøykasse for å motvirke utenlandsk informasjonsmanipulasjon og interferens, inkludert et sett med verktøy som spenner fra situasjonsbevissthet og motstandsbygging til lovgivning og diplomatiske grep.

Alle disse anstrengelsene skjer alltid i full respekt for europeiske grunnleggende verdier, som ytringsfrihet og meningsfrihet. Vår omfattende respons på desinformasjon er sentrert rundt følgende byggeklosser: å utvikle retningslinjer for å styrke demokratiene våre, noe som gjør det vanskeligere for desinformasjonsaktører å misbruke nettplattformer, og beskytte journalister og mediepluralisme; øke bevisstheten om desinformasjon og vår beredskap og respons; bygge samfunnsmessig motstandskraft mot desinformasjon gjennom mediekunnskap og faktasjekking; samarbeide med andre institusjoner, nasjonale myndigheter eller tredjeparter.

EU-institusjonene har fremmet flere aktiviteter, inkludert bevisstgjøringskampanjer og mediekunnskapsinitiativer, for å øke samfunnets motstandskraft mot desinformasjon og informasjonsmanipulasjon.
Eksempler på dette er:

  • den offisielle nettsiden for Europavalg med en del om «Frie og rettferdig valg»;a serie med videoer ved at Europaparlamentet (på 24 offisielle EU-språk) informerer publikum om teknikkene som brukes av desinformasjonsaktører for å lure folk;
  • a pakningsvedlegget av Europaparlamentet med 10 tips om hvordan man kan takle desinformasjon; et verktøysett for lærere av EU-kommisjonen om hvordan man oppdager og bekjemper desinformasjon;
  • en felles kampanje av Kommisjonen og European Regulators Group for Audiovisual Media Services med en video kjøre på sosiale medier og kringkaste rundt i EU, øke bevisstheten om risikoen for desinformasjon og informasjonsmanipulasjon i forkant av det europeiske valget;
  • En dedikert serie artikler og innsikt om utenlandsk informasjonsmanipulasjon og innblanding i EEAS' EUvsDisinfo.

Ny EU-lovgivning på plass

I dette mandatet ble viktig lovgivning vedtatt av medlovgivere, som f.eks Lov om digitale tjenester (DSA), den AI-loven og Lov om åpenhet og målretting av politisk reklame. Under det siste mandatet har Europaparlamentets Spesialkomité for utenlandsk innblanding i alle demokratiske prosesser i EU, inkludert desinformasjon (Og dens etterfølger) kastet også søkelyset på spørsmålet om utenlandsk innblanding, inkludert desinformasjon, og anbefalte at hele samfunnet spiller sin rolle, også gjennom ikke-lovgivende tiltak, for å takle dem.

DSA krever plattformer for å vurdere og redusere risiko knyttet til beskyttelse av valgprosesser, for eksempel desinformasjon, inkludert gjennom AI-generert innhold. DSA er allerede fullt gjeldende og håndheves av kommisjonen i forhold til såkalte "veldig store nettplattformer” (dvs. de når minst 45 millioner brukere i EU eller 10 % av EUs befolkning). I denne sammenheng har kommisjonen allerede åpnet sak mot X og Meta – for både Instagram og Facebook – om potensielle DSA-brudd knyttet til valgintegritet.

På den forebyggende siden vedtok kommisjonen i mars 2024 retningslinjer for valg, og minner om tiltakene plattformer må iverksette for å sikre samsvar. I april 2024 arrangerte kommisjonen også en frivillig stresstest med disse utpekte plattformene, sivilsamfunnet og nasjonale myndigheter. Kommisjonen er i kontinuerlig dialog med plattformer for å sikre effektiv implementering og etterlevelse av DSA.

 

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender