Kontakt med oss

Europavalg 2024

I dette øyeblikket med stor ustabilitet leter EU etter nye ledere

DELE:

Publisert

on

Av tidligere britiske liberale MEP Andrew Duff.

Avgjørelsene den står overfor er delikate og kritiske. Når det nasjonale valget til Europaparlamentet finner sted i 27 medlemsland 6.-9. juni, er spørsmålet: Kan de levere den ledelsen EU trenger?

11. juni i Brussel møtes Europaparlamentets presidentkonferanse (CoP), bestående av partigruppeledere, for å vurdere valgresultatene. Etter å ha tråkket etter rekrutter og avhoppere, vil den endelige dannelsen av huset ikke bli avgjort før det nye parlamentet åpner sin første plenum 16. juli. Neste uke vil vi kjenne vinnerne og taperne. Men hovedhistorien vil være høyresidens fremmarsj.

Den største gruppen vil fortsatt være det konservative European People's Party (EPP), hardt ledet av veteranen Manfred Weber. Han vil sannsynligvis nominere Roberta Metsola (EPP), den nåværende presidenten for parlamentet, for en annen periode. Han vil også kreve en ny periode for Ursula von der Leyen (EPP) som president for kommisjonen.

Noen MEP-medlemmer ønsker å binde von der Leyens kandidatur til et nyforhandlet politisk program etter måten koalisjonsregjeringspaktene i Tyskland har. Det ville vært en stor feil. For det første ligger den faktiske retten til å nominere kommisjonens president hos Det europeiske råd, ikke parlamentet. Dessuten er konseptet om en EU-regjering i beste fall tåkete, med den utøvende makten som er urolig delt mellom Kommisjonen og Det europeiske råd. Å forhandle frem en falsk politisk avtale blant kranglende grupper vil ta tid (frem til september) som EU knapt har råd til.

Erfaring tilsier uansett at parlamentets innsats med å fastsette dagsorden har en tendens til å være kortvarig. I en tid da unionens arbeidsmengde hovedsakelig bestemmes av eksterne hendelser, ikke minst Ukraina, ville en viss pragmatisme gjort parlamentet godt. Mens flertall i parlamentet skifter i henhold til lovgivnings- eller budsjettspørsmålet, er huset fortsatt dårlig delt i konstitusjonelle spørsmål mellom føderalister og nasjonalister.

Utsikten fra toppen

Det europeiske råd vil på sin side ha et uformelt møte 17. juni med sin avtroppende president, Charles Michel, etter å ha snakket med Metsola for å gå med på koreografien fastsatt i artikkel 17 nr. 7 i traktaten om Den europeiske union. Dette bestemmer at «[T]att valget til Europaparlamentet og etter å ha avholdt passende konsultasjoner, skal Det europeiske råd, med kvalifisert flertall, foreslå for Europaparlamentet en kandidat til president for kommisjonen”. En slik følsom kraftdynamikk fortjener en praktisk manifestasjon. Michel bør møte opp på parlamentet, helst til fots, med TV-kameraer på slep, for å møte med CoP 20. juni.

27.–28. juni møtes Det europeiske råd for å foreta den formelle nominasjonen. Kommisjonspresident von der Leyen vil sannsynligvis bli renominert hvis hun fortsatt vil ha jobben. Ungarns illiberale leder Viktor Orban må overstemmes på dette stadiet av ideologiske grunner, akkurat som han var i 2019. Han kan denne gangen støttes av Slovakia. Men alle vil gjøre sine egne beregninger om von der Leyens muligheter for å bli gjenvalgt av parlamentet. Hun trenger et absolutt flertall av MEP-er, 361 positive stemmer (avholds frahold vil ikke telle). Stemmeseddelen, som skal holdes i Strasbourg 20. juli, er hemmelig. Gruppedisiplinen vil være svak. Man husker at hun bare kom inn i vervet i 2019 med ni stemmer, støttet på det stadiet av mange britiske parlamentsmedlemmer så vel som de fra Orbans Fidesz-parti og Polens lov og rettferdighet (PiS).

 
Venstre og høyre

Von der Leyens dilemma er åpenbart. Selv om hun har vært en kompetent og flittig president under utfordrende omstendigheter, har hun nå en merittliste å forsvare. Mange sosialistiske parlamentsmedlemmer lurer på hvorfor de igjen skal forventes å stemme på en tysk kristendemokrat etter instruks fra kansler Scholz. President Macrons Renew-gruppe virker splittet på midten. Og De Grønne tviler på von der Leyens forpliktelse til klimapolitikk. Selv om den offisielle linjen til de fire sentrumsgruppene er å støtte von der Leyen, vil antallet misfornøyde være høyt. Hun vil ikke klare det en gang til hvis avgangsprosenten er mer enn 20 %.

Etter hvert som kampanjen utfolder seg, blir det tydelig at jo mer von der Leyen poserer som Spitzenkandidat for EPP, jo mindre sannsynlig er sjansen hennes for gjenvalg. Å omfavne noen usmakelige karakterer, som Boyko Borissov, forbedrer ikke hennes rykte. Hvis hun svinger til høyre – spesielt for å kurere de høyrepopulistiske stemmene til Giorgia Melonis Fratelli d'Italia (ECR) – vil hun miste stemmer i sentrum. Selv noen EPP-parlamentsmedlemmer (de franske republikanerne) har allerede sagt at de ikke vil stemme på henne.

I mellomtiden forbereder de splittende kreftene til den populistiske og nasjonalistiske høyresiden, som vil gjøre det bra ved valget, fiendtligheter mot det liberale sentrum. En omstilling av partier innenfor gruppen European Conservatives and Reformists (ECR) og gruppen Identity and Democracy (ID) er i gang. Forvent volatilitet. Orbans Fidesz og Marine Le Pens Rassemblement National, varierende antisemittisk og islamofobisk, har kraftige jokerkort å spille.

Det nye parlamentet vil være mye mer polarisert enn tidligere. Den tradisjonelle "proeuropeiske" konsensus bygget rundt den fransk-tyske aksen er mindre sikret. Trusler mot europeisk sikkerhet som følge av krigen i Ukraina og den økende irregulære immigrasjonen har gjort EUs politikk uklar. Unionen har havnet i en konstitusjonell dødgang, med veier til interne reformer så vel som utvidelse tilsynelatende blokkert. Det burde verken være en overraskelse eller en ydmykelse hvis von der Leyen ikke klarer å komme seg til en ny periode.

 
Plan B

Hva da? Hvis parlamentet avviser von der Leyen, vil det bli en politisk hiatus, men ikke en konstitusjonell krise. Parlamentets veto mot kandidaten til medlemslandene kan faktisk være en viktig milepæl mot et føderalt Europa. Lisboa-traktaten sørger for dette. Regjeringssjefene vil ha én måned på seg til å komme med en ny sentristisk kandidat. Personlig kaliber og politisk troverdighet på toppnivå er nøkkelkriterier, ikke parti eller nasjonalitet (selv om vi kan anta en ikke-tysk).

Det er allerede mye spekulasjoner om Mario Draghi, den høyt respekterte tidligere presidenten for Den europeiske sentralbanken og italiensk statsminister. Draghi, som ikke er tilknyttet partiet, forbereder allerede en stor rapport om fremtiden til EU-økonomien. Selv om hans tilbøyeligheter kan føre til at han etterfølger Michel som leder av Det europeiske råd, kan han godt komme hvis han blir kalt til kommisjonen. Meloni ville være bundet til å støtte ham, så en Draghi-nominasjon ville lett fjerne parlamentariske hinder på plenumsmøtet 16.-19. september. Å jobbe for Draghi er imidlertid en delikat virksomhet. Hvis hans kandidatur skulle bli formalisert før 20. juli, ville von der Leyens sjanser bli desimert.

Uansett, den som kommer opp i kommisjonens formannskap, blir det da et kappløp blant partigruppene om andre toppjobber. Regional og kjønnsbalanse er viktige ytterligere faktorer. Opprettelsen av en kommissær med ansvar for en forsvarsportefølje er denne gangen en sannsynlig tilleggspremie. EU trenger også en finanssekretær og en statsadvokat. Utover høsten vil parlamentet grille kommissærkandidatene, sannsynligvis avvise noen og justere porteføljer, før de godkjenner hele det nye kollegiet ved navneoppråb.

Når den nye ledelsen er på plass, bør den reflektere dypt over hvorfor det europeiske valget var en så underveldende opplevelse for velgere, kandidater og media. Oppmøtet vil igjen være dystert. Kampanjens europeiske dimensjon har vært latterlig. En anstendig refleksjon kan til slutt tvinge medlemslandene til å akseptere en valgreform av parlamentet for å innføre en pan-EU valgkrets der en del av MEP-ene kan velges fra transnasjonale lister. Føderale politiske partier, forkjempet av ordentlige Spitzenkandidaten, er sårt nødvendige for å europeisere neste valg i 2029 og styrke unionens demokratiske legitimitet. På den måten kommer EUs nye ledere.

Et sted hvor det for første gang på 45 år ikke fant sted noen valg til Europa-Parlamentet, var Storbritannia. Med Brexit ga britene fra seg rettighetene som EU-borgere, hvorav den viktigste er retten til å stemme og stille til Europaparlamentet. Storbritannia virker uvitende om tapet av representasjon i Europaparlamentet. Men ironien er at Storbritannia vil svinge avgjørende til venstre ved sitt eget stortingsvalg 4. juli akkurat som resten av Europa går til høyre. Tenkepause.

Annonse


Andrew Duff er akademisk stipendiat ved European Policy Centre. Han er tidligere medlem av Europaparlamentet (1999-2014), visepresident for Liberal Democrats, direktør for Federal Trust og president for Union of European Federalists (UEF). Han tvitrer @AndrewDuffEU

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender