Kontakt med oss

Europavalg 2024

Dansker i Storbritannia blant EU-borgere forhindret fra å stemme i EU-valget 

DELE:

Publisert

on

av Else Kvist, frilansjournalist og kommunikasjonsrådgiver 

Siden millioner av EU-borgere som bor i Storbritannia stemmer i valget til Europaparlamentet, er det ikke det bare briter som ikke lenger vil kunne stemme ved disse valget etter Brexit. 

Som dansk statsborger bosatt i Storbritannia, sammen med det store flertallet av andre dansker som har bosatt seg her, vil jeg ikke kunne avgi min stemme. Siden Danmark er en av en håndfull av de nåværende 27 EU-medlemslandene, som ikke lar de fleste av innbyggerne stemme fra utenfor EU. De andre 'skyldige' er Bulgaria, Kypros, Malta og Irland. 

Derimot er Sverige, Polen og Frankrike blant de 22 medlemslandene som lar innbyggerne deres stemme fra utenfor EU i valget til Europaparlamentet. Så selv om de fleste EU-borgere i Storbritannia kan avgi sin stemme ved ambassader, via post, e-stemmegivning eller fullmektig, vil mange av oss ikke ha noe å si om hvem som representerer oss i Europaparlamentet. Dette til tross for at mange av oss har brukt vår rett til bevegelsesfrihet lenge før Brexit mens Storbritannias utmeldingsavtale med EU skal beskytte rettighetene våre. 

Selv om jeg selvfølgelig er glad for at mange av mine medborgere i EU vil få en sjanse til å gjøre sin stemme hørt, gir det liten mening at noen av oss nektes retten til å stemme for det samme parlamentet, som er ment å representere alle EU-borgere. . Bortsett fra de fem nevnte landene, som fratar sine innbyggere som bor utenfor EU, gjør andre medlemsland det vanskelig for sine innbyggere å stemme i praksis fra utlandet. Dette inkluderer Italia med innbyggerne som må reise tilbake til Italia for å avgi sin stemme. Så i virkeligheten er det usannsynlig at de fleste av den halve millionen italienere som bor i Storbritannia kommer til å stemme i valget, sammen med rundt 30,000 XNUMX dansker som antas å bo i Storbritannia.

Når det gjelder Danmark, er det kun svært spesifikke grupper, som diplomater, ansatte stasjonert her av et dansk selskap eller de som planlegger å returnere til Danmark innen to år, som har stemmerett fra utenfor EU. Som dansk statsborger mister du også stemmerett ved nasjonale valg til det danske parlamentet, når du flytter til utlandet med mindre du tilhører en av de angitte gruppene. 

Annonse

For en av mine meddansker her i Storbritannia er situasjonen spesielt merkelig. Brontë Aurell, som grunnla Scandi-Kitchen i Londons West End sammen med sin svenske ektemann Jonas Aurell, er godt kjent blant dansker i Storbritannia. Hun er også forfatter av flere kokebøker og ble anerkjent som en "Eksepsjonell Londoner" av hovedstadens ordfører Sadiq Khan. Bronte, som kom til Storbritannia på 90-tallet, 17 år gammel, sa: «Jeg har aldri vært i stand til å stemme i noe nasjonalt valg i hele mitt liv. Mannen min, fra rett over broen, kan stemme ved stortingsvalg i Sverige og EU-valg. Jeg prøver å oppdra barna mine ved å lære dem hvor viktig det er å stemme og utøve demokratiske rettigheter – og likevel kan jeg ikke gjøre det selv.»

ECIT Foundation, en Brussel-basert tenketank og Voters Without Borders skrev til EU-kommisjonen i 2021 for å be om at overtredelsesprosedyrer ble tatt mot medlemsland, som ikke tillater flertallet av deres innbyggere å stemme fra utlandet. Kommisjonen svarte at de ikke hadde kompetanse til å gjøre det til nasjonale valg.

Så i stedet har ECIT Foundation rettet oppmerksomheten mot EU-valg. Sammen med et advokatfirma setter de sammen en juridisk klage til EU-kommisjonen, samt ser på muligheten for å ta rettslige skritt mot noen av EUs medlemsland, som ikke lar innbyggerne stemme i Europaparlamentet. Fokuset vil være på EU-borgere i Storbritannia, hvorav mange brukte sin rett til bevegelsesfrihet før Brexit. Stiftelsen ser derfor etter borgere fra land som Danmark og Irland, som er opptatt av deres fratakelse av valgrett, og som vil være forberedt på å opptre som saksøkere i en rettssak. 

New Europeans UK er en veldedig organisasjon som jobber for å sikre og forbedre rettighetene til EU-borgere i Storbritannia, samt briter i utlandet, som jeg jobber for som kommunikasjonsrådgiver. 

Styreleder for New Europeans UK, Dr. Ruvi Ziegler, som hjelper ECIT Foundation med den juridiske utfordringen, sa: «Etter min mening er divergensen på tvers av EU i forhold til valg til Europaparlamentet problematisk i seg selv. Det er fordi Europaparlamentet er en fagforeningsinstitusjon – medlemslandene opptrer på vegne av unionen når de administrerer valgprosesser til Europaparlamentet. -Så når du har divergerende standarder for valgbarhet på tvers av medlemsland, bryter det med prinsippet om likhet for EU-borgere. Likhetsprinsippet er nedfelt i artikkel 9 i traktaten om Den europeiske union. En annen del av traktaten sier at enhver borger skal ha rett til å delta i unionens demokratiske liv (artikkel 10). 

Da jeg prøvde å stemme ved det siste valget til Europaparlamentet i 2019, der Storbritannia deltok, ble jeg avvist på min lokale valglokale i Øst-London. Den gang ble jeg fortalt at jeg skulle ha fylt ut et skjema som erklærte at jeg ikke ville stemme i opprinnelseslandet mitt (Danmark). Jeg hadde faktisk kontaktet min kommune om dette på forhånd og har fortsatt brevet jeg mottok om at jeg allerede var registrert for å stemme og ikke trengte å gjøre noe mer. Likevel ble jeg bare en av de estimerte 1.7 millioner EU-borgerne i Storbritannia og briter i EU, som ifølge valgkommisjonen ble nektet vår stemme ved disse valget. De fleste av dem på grunn av manglende informasjon om skjemaene som vi ble pålagt å fylle ut.

På den tiden var dette et "vippepunkt" for meg etter at Storbritannia heller ikke hadde tillatt EU-borgere å stemme i Brexit-avstemningen, og det var slik jeg opprinnelig ble involvert med New Europeans UK som en kampanje. Men mens jeg ble nektet min stemme av Storbritannia i EU-valget i 2019, er det nå Danmark som nekter meg retten til å stemme ved årets valg.

Så jeg kontaktet Danes Worldwide, en medlemsorganisasjon som ivaretar interessene til dansker over hele verden. Deres generalsekretær, Michael Bach Petersen, sa: "Alle dansker i utlandet, inkludert alle de som er bosatt utenfor EU, bør selvfølgelig kunne stemme i valget til Europaparlamentet på lik linje med alle andre EU-borgere, akkurat som de også burde være det. kan stemme ved stortingsvalg i Danmark. 

"Dessverre er Danmark et av få EU-land som ikke tilbyr dette alternativet, og vi ønsker selvfølgelig å endre det." 

Jeg tok også kontakt med den danske regjeringen. Statsdepartementet henviste meg til innenriks- og helsedepartementet, som svarte at de ikke kunne hjelpe.

Likevel, med støtte fra blant annet Danes Worldwide, ECIT Foundation og New Europeans UK, føler jeg meg trygg på at disse organisasjonene vil kjempe mot vårt hjørne. Dette gir meg håp om at dansker og andre rettighetsløse EU-borgere i Storbritannia og andre steder kan få stemme ved neste valg til Europaparlamentet - enten det er med politiske eller juridiske midler når et nytt parlament legger seg inn og nye traktater forhandles. 

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender