Kontakt med oss

Europavalg 2024

Tidligere EU-kommissær og senior MEP ber om "rask beslutning" om EU-presidentskap

DELE:

Publisert

on

En av EU-parlamentets høyeste MEP-medlemmer sier "Europa vil overleve" til tross for fremveksten av nasjonalistiske og ytre høyre partier i valget til Europa. Kommentarene til den polske MEP Danuta Hübner kommer etter en helg med sjokk i den EU-dekkende meningsmålingen.

Første exit-målinger viser fremgang for sentrum-høyre- og ytre høyre-partiene. EPP, med rundt 185 mandater, vil enkelt fortsette som den største gruppen i parlamentet, etterfulgt av sosialistene (137). De store taperne på kvelden var de grønne, som led tap.

Foreløpige tall antyder en estimert valgdeltakelse over hele EU på 50,8 %, noe lavere enn valget i 2019.

Største vinnere var Marine Le Pens National Rally i EU-parlamentets avstemning. Hennes høyreekstreme parti er på vei til å vinne 32 % av stemmene.

Den hardt-høyre italienske lederen Giorgia Meloni befestet sin posisjon mens AfD i Tyskland, som ble kastet ut av Le Pens Identity and Democracy-gruppe etter sin kandidat Maximilian Krahs uttalelser om SS, oppnådde viktige gevinster.

Om partiene fra disse ulike populistiske grupperingene, som ofte krangler om sentrale spørsmål, kan samles i en samlet gruppe i parlamentet, er et annet spørsmål.

Annonse

Mer talende er kanskje det faktum at omtrent en tredjedel av slike nasjonalistiske partier nå enten sitter ved makten eller har koalisjonsregjeringer over hele EU27.

Hübner, en senterhøyre-parlamentsmedlem, snakket til denne nettsiden mandag.

Hun ga sin reaksjon og sa: "Det europeiske valget er bak oss, og det er helt klart 5 års kamp for Europa foran oss."

Den tidligere EU-kommissæren sa: «Noen gode nyheter for Europa kommer fra Polen. Pro europeisk demokrati har vunnet. Men det fortjener en litt bitter tilleggskommentar: det er en ganske betydelig kontingent av nasjonalister, inkludert noen nylig dømt for forbrytelser og benådet, og noen kanskje snart dømt. 

«I det nye parlamentet vil det også være noen varamedlemmer fra det ytre høyre konføderasjonen som vil slå seg sammen med andre som aktivt jobber for ødeleggelsen av EU. Dette er en polsk versjon av FNs valgseier i Frankrike og Afd-oppgangen i Tyskland, en skremmende utvikling for Europa som helhet.

"Likevel vil Europa overleve."

Hun la til: "Det vi nå trenger er en rask politisk enighet om kommisjonens president. Det kan imidlertid ikke tas for gitt. De to partnerne med sentralt flertall av EPP (S&D og Renew) kan holde fast ved sine våpen og ikke støtte EPP-kandidaten til president. Kanskje tiden er inne for at De Grønne slutter seg til mainstream.»

Veteranen MEP la til, "Målet bør være dannelsen av en stabil kommisjon innen utgangen av dette året. Så mye gjenstår på vår "å gjøre"-liste."

Ytterligere kommentar kom fra administrerende direktør for Strategic Perspectives, Linda Kalcher, som sa at ytre høyre "ikke har nok seter og konvergenser til å kunne danne en stabil regjerende koalisjon i Europaparlamentet."

"Når setefordelingen vil bli klar, skifter fokuset på forhandlinger om toppjobber, et komfortabelt flertall for den kommende kommisjonspresidenten og prioriteringer for de neste 5 årene."

Tidligere britiske liberale MEP Andrew Duff sa: "Nasjonale valg er ikke et rettferdig eller riktig grunnlag for et Europaparlament. Med mindre vi har et føderalt valg i 2029, vil det samme gamle mønsteret gjenta seg: lav valgdeltakelse totalt sett og nasjonalismens retur til Europa.»

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender