Kontakt med oss

Europavalg 2024

Blandede resultater for populistisk høyresida som skyldtes partier som mangler "politisk modenhet"

DELE:

Publisert

on

Selv om partiene til høyre for det han kalte «den triste, sentristiske EPP» fikk seter i det europeiske valget, sa Frank Füredi, administrerende direktør for MCC Brussels tenketank, at han ikke visste om «å smile eller gråte». . Blandede resultater over hele Europa gjorde at den politiske balansen i Europaparlamentet ikke var blitt avgjørende endret, skriver politisk redaktør Nick Powell.

Det var selvfølgelig mye for de på den populistiske høyresiden å juble over, særlig seirene til National Rally i Frankrike og Frihetspartiet i Østerrike. Men selv om gevinstene til brødrene i Italia også ble ønsket velkommen, ble ikke ligaformørkelsen det. Så selv om stemningen i en diskusjon etter valget arrangert av MCC Brussels var langt fra nedslående, var det ingen triumfalisme heller.

MCC Brussels er et initiativ fra Ungarns Mathias Corvinus Collegium, men til og med hjemlandet var resultatet ikke alt det hadde håpet på. Den lenge dominerende Fidesz kom fortsatt først med 45 % av stemmene, men dens nye utfordrer, TISZA, fikk 30 % og MEP-medlemmer vil slutte seg til EPP-gruppen. MCC Brussels administrerende direktør Frank Füredi bemerket at "vi gjorde det ikke bra" i hjemlandet Budapest.

En enda større skuffelse var de nordiske landene, nå "en tapt sak" etter hans syn, og la til at mange politiske partier på den populistiske høyresiden mangler politisk modenhet til å gjøre konsekvent fremgang. Som det også ble sett i Slovakia, hadde de ikke skjønt behovet for å kjempe for hver stemme, hver gang.

Det store unntaket var National Rallys triumf i Frankrike, som Prof Füredi hyllet som en moden operasjon med de rette folkene på plass. «Kanskje for pragmatisk for min smak», de hadde med rette blitt lei av å tape valg og satset på å vinne et. Han hadde deltatt på et av kampanjearrangementene deres, som hadde tiltrukket et ungt publikum, med kvinner og etniske minoriteter godt representert.

Tidsånden, hevdet han, er fortsatt med sin høyreorienterte politikk, og folk hadde sagt at nok er nok til Green Deal, Net Zero og Gender Identity-politikk. Men "vi fikk ikke det momentumet vi trengte". Han håpet det ungarske presidentskapet i Det europeiske råd, som vil være på plass før det nye parlamentet møtes første gang i juli, vil få andre medlemsland til å ikke bare gjøre kommisjonens bud.

Annonse

Solidaritet på høyresiden var veien videre, men for tiden var den for splittet. Til syvende og sist ville hans sak finne ut at dens beste venn var selve demokratiet.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender