Kontakt med oss

Europavalg 2024

"Mye-hyped" fremgang av ytre høyre i EU-valget var "begrenset", sier tidligere senior MEP

DELE:

Publisert

on

Richard Corbett, en av de lengstsittende tidligere varamedlemmer, talte etter at nasjonalistiske partier i enkelte EU-land gjorde en betydelig innvirkning i helgens valg. Marine Le Pens National Rally vant omtrent 32 % av stemmene, den italienske lederen Georgia Meloni befestet sin posisjon mens AfD i Tyskland gjorde det bra i EU-målingen.

Den franske presidenten Macron svarte på at Marine Le Pens Rassemblement Nationale kom først ved å utlyse et raskt parlamentsvalg.

Men til tross for slike suksesser, hadde Corbett bagatellisert virkningen av hennes og andre partier, og sa: "Til tross for dramatikken i Frankrike, viste den mye hypede bølgen til ytre høyre i helgens europeiske valg seg å være noe begrenset."

De eneste «bærekraftige og pålitelige» majoritetene i Europaparlamentet vil, sier han, være på tvers av sentrum, med avtaler mellom EPP, den liberale Renew og de sosialistiske S&D-gruppene, noen ganger supplert med De Grønne.

Corbett, en respektert EU-konstitusjonsekspert, spådde: "Det vil ikke være en høyreorientert koalisjon i det nye parlamentet."

Le Pen har forsøkt å utvide appellen til hennes politiske bevegelse og myke opp dens ekstremistiske image, og hun vil bli styrket av resultatene.

Annonse

Hennes National Rally-parti fikk mer enn dobbelt så mange stemmer som president Macrons renessanseparti.

Det franske valget vil finne sted over 2 runder denne måneden og i juli. Den neste presidentavstemningen i Frankrike er planlagt til 2027.

I mellomtiden vil Ursula von der Leyens sentrum-Høyre European People's Party forbli den største gruppen av likesinnede partier i det nye parlamentet, men suksessen til hard-høyre-partier som AfD kan ha en innvirkning på spørsmål som migrasjon og klimaendringer.

I Belgia er Vlaams Belangs rival, nasjonalistiske parti N-VA (New Flemish Alliance), på vei til å forbli det største partiet i Belgias parlament.

"Våre nekrologer ble skrevet, men vi vant disse valget," sa N-VA-leder Bart De Wever, som kan bli Belgias neste statsminister.

Ytterligere kommentar til meningsmålingen kom fra Lord (Richard) Balfe, en annen tidligere senior MEP i Storbritannia.

Han fortalte dette nettstedet, "Fra mitt perspektiv var resultatene akseptable, selv om de kunne vært bedre. I 2019 var jeg fortsatt bosatt i Brussel, og siden jeg virkelig ikke kunne støtte det konservative manifestet, reiste jeg til Brussel for å stemme på kristendemokratene. Jeg ble aldri med i ECR, så jeg er fortsatt en del av PPEs tidligere medlemsgruppe og er derfor glad for at vi vant.»

Lord Balfe la til, "Jeg håper rådet nå vil nominere Ursula von der Leyen og ikke gjøre som de gjorde i 2019 og ignorere Spitzenkandidat. Likevel var den lovede avstemningen i 2019 rundt 25 høyere enn den faktiske avstemningen, så hun trenger en margin over det strenge flertallet.»

«Når det gjelder Høyre, blir jeg alltid slått av deres evne til intern krigføring. Personlig ser jeg på Meloni som praktisk, men jeg ville ikke gå mye lenger.»

Han legger til, "Mine personlige prioriteringer vil være å se nøye på immigrasjon og stille spørsmål ved om vi trenger det nåværende nivået av lovlig migrasjon. Det er tvilsom moral å strippe utviklingsland for dyktige arbeidere. Når det gjelder ulovlig migrasjon, forstår jeg ikke hvorfor vi med alle de tekniske verktøyene vi har, ikke kan knekke smuglergjengene.

Lord Balfe, en tidligere MEP fra Labour som sluttet seg til Tories i 2002, sa: "For det andre deler jeg ikke de nåværende holdningene til Ukraina og Russland. 

"Det er en rekke grensetvister som oppstår fra Sovjetunionens sammenbrudd. Jeg har besøkt Donbass og Krim før den russiske invasjonen. 

"Det var ingen følelse for Ukraina der, og den vedvarende innblandingen fra Vesten og unnlatelse av å presse på for gjennomføringen av Minsk-avtalene høstet deres egen belønning. Det ser ut til at målet i utvikling er å dele opp Den russiske føderasjonen i en rekke mindre stater. Det vil ikke skje, og hvis det gjorde det, ville det etterlate Vest-Europa med et mareritt. 

"Så etter mitt syn trenger vi en ny europeisk sikkerhetskonferanse der vi konsentrerer oss om å garantere de nåværende NATO-landenes grenser i retur for å gå med på å ikke utvide EU eller NATO," sa Lord Balfe, en MEP fra det første valget i 1979 til 2004. som også var fagforeningsutsending for den tidligere britiske statsministeren David Cameron. 

"Dette ville spare oss for mye penger, og som vi alle egentlig vet vil vi ikke gjøre mye for å gjenoppbygge Ukraina, så kanskje vi burde slutte å bombe det i stykker," sa han.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender