Kontakt med oss

Europaparlamentet

Uavhengig etisk instans: Forbedring av åpenhet og integritet i EU-institusjoner

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Det nye etiske organet i EU vil være i stand til å iverksette etterforskning av mulige interessekonflikter eller "revolver door" -saker for kommisjonærer, parlamentsmedlemmer og ansatte, AFCO.

I en rapport godkjent av konstitusjonelle komité onsdag 15. juli med 18 stemmer for, 8 mot og 1 hverken, stemte parlamentsmedlemmene sine synspunkter på opprettelsen av et uavhengig EUs etisk organ.

Det nye EU-etiske organet vil foreslå og gi råd om etiske regler for kommisjonærer, parlamentsmedlemmer og ansatte ved de deltakende institusjonene, før, under og i noen tilfeller etter mandatperioden eller ansettelsen. Dette nye organet vil også øke bevisstheten og gi veiledning om etiske forhold, samt ha en overholdelses- og rådgivende rolle med muligheten til å gi anbefalinger, inkludert interessekonflikter. Det vil fungere i samarbeid med nasjonale myndigheter og andre kompetente EU-organer og byråer, for eksempel OLAF og EPPO.

Annonse

rapportør Daniel Freund (Greens / EFA, DE) sa: "Dette er et viktig skritt mot å eliminere interessekonflikter fra EU-institusjonene, ettersom selvregulering ikke har klart å forhindre skandaler. Uavhengig tilsyn kan endelig bidra til å håndheve reglene på en troverdig måte, lukke roterende dører mellom institusjonene og lobbyvirksomhet, og bidra til å gjenvinne innbyggernes tillit. Ved å opprette et EU-etisk organ kan EU lære av eksemplene fra Frankrike og Canada og sette den nye standarden for Europa. "

Den vil anvende en enhetlig definisjon av 'interessekonflikt', som skal defineres som en konflikt mellom offentlig plikt (dvs. faglig og offisiell ansvarlighet) og private interesser, der offentlig tjenestemann eller beslutningstaker har private interesser som kan påvirke urettmessig utførelsen av aktivitetene og beslutningene i deres ansvar.

MEPs foreslår en interinstitusjonell avtale (IIA) å opprette det nye organet for parlamentet og kommisjonen, som vil være åpent for alle EU-institusjoner, byråer og organer.

Annonse

Undersøkelser

EUs etiske organ bør ha rett til å starte en etterforskning basert på informasjon mottatt fra tredjeparter, som journalister, frivillige organisasjoner, varslere eller Den europeiske ombudsmannen - ved bruk av anonymitet der det er hensiktsmessig. Mens plikten til avgjøre interessekonflikter fra kommisjonærene som er utpekt før høringen forblir en kompetanse for Komiteen for juridiske saker, bør det foreslåtte etiske organet ha tilgang til administrative dokumenter for å hjelpe komiteen med å avgjøre. Organets arbeid vil også være et supplement til parlamentets rett til henvendelse.

sammensetning

Organet skal bestå av ni medlemmer, tre hver for kommisjonen og parlamentet, og tre blant tidligere dommere i EU-domstolen, tidligere medlemmer av revisjonsretten og tidligere EU-ombudsmenn. Tidligere MEP'er og kommisjonærer bør ikke utgjøre mer enn en tredjedel av medlemskapet, som vil bli fornyet med en tredjedel hvert annet år.

Bakgrunn

Før EU-valget i 2019 signerte alle ledende kandidater for stillingen som EU-kommisjonens president et løfte til fordel for opprettelsen av et uavhengig etisk organ som er felles for alle EU-institusjoner. Kommisjonspresident Ursula von der Leyen ga det samme løftet før valget sitt og overlot visepresident Věra Jourová til oppgaven.

Mer informasjon

Europaparlamentet

Sassoli innlagt på sykehus med lungebetennelse - 'tilstanden hans er god'

Publisert

on

I en uttalelse som ble utgitt i kveld (20. september), ble det kunngjort at Europaparlamentet David Sassoli var kjørt til sykehus som led av lungebetennelse. 

Erklæring på vegne av Europaparlamentets president: “Presidenten for Europaparlamentet David Sassoli ble ført til Hôpital Civil i Strasbourg onsdag 15. september. Etter de nødvendige medisinske undersøkelsene ble han diagnostisert med lungebetennelse og ble umiddelbart behandlet. Han er i god stand. " Uttalelse av Roberto Cuillo, talsperson for president Sassoli.

Sassoli var i Strasbourg for European Parlaiment sitt plenum, som ble etterfulgt av tre dager med møter med innbyggerpanel som en del av konferansen om Europas fremtid. 

Annonse

Italiensk kommissær Paolo Gentiloni, sendte klemmer.

Leder for European Peoples Party Manfred Weber MEP ønsket ham rask bedring. 

Annonse

Fortsett å lese

europeiske valg

Russisk pro-Putin-parti vinner flertall etter angrep: Feiende gråt

Publisert

on

By

Russlands regjerende parti United Russia, som støtter president Vladimir Putin (Bildet), beholdt sitt parlamentariske flertall etter et valg og et omfattende angrep på kritikerne, men motstanderne påsto omfattende svindel, skrive Andrew Osborn, Gabrielle Tétrault-Farber, Maria Tsvetkova, Polina Nikolskaya og Tom Balmforth.

Med 85% av stemmesedlene talt i dag (20. september), sa den sentrale valgkommisjonen at United Russia hadde vunnet nesten 50% av stemmene, med sin nærmeste rival, kommunistpartiet, på knappe 20%.

Selv om det utgjør en ettertrykkelig offisiell seier, er det en noe svakere prestasjon for United Russia enn ved forrige parlamentsvalg i 2016, da partiet vant litt over 54% av stemmene.

Annonse

En ubehag over mange års vaklende levestandard og påstander om korrupsjon fra fengslet Kreml -kritiker Alexei Navalnyy har tappet litt støtte, forsterket av en taktisk avstemningskampanje organisert av Navalnys allierte.

Kreml-kritikere, som påsto storstilt stemmeføring, sa at valget i alle fall var en lurv.

Forente Russland ville ha klart det mye verre i en rettferdig konkurranse, gitt et angrep før valget som forbød Navalnys bevegelse, hindret allierte fra å stille og målrettet mot kritiske medier og frivillige organisasjoner, sa de.

Annonse

Valgmyndighetene sa at de hadde ugyldiggjort eventuelle resultater på stemmestasjoner der det hadde vært åpenbare uregelmessigheter og at den samlede konkurransen hadde vært rettferdig.

Resultatet ser usannsynlig ut til å endre det politiske landskapet, med Putin, som har sittet som president eller statsminister siden 1999, fremdeles dominerer foran det neste presidentvalget i 2024.

Putin har ennå ikke sagt om han vil stille. Han skulle snakke i dag etter 1000 GMT.

Den 68 år gamle lederen er fortsatt en populær skikkelse med mange russere som gir ham æren for å stå opp mot Vesten og gjenopprette nasjonal stolthet.

De nesten fullstendige resultatene viste at kommunistpartiet endte på andreplass, etterfulgt av det nasjonalistiske LDPR -partiet og Fair Russia -partiet med litt over 7% hver. Alle tre partiene støtter vanligvis Kreml om de fleste sentrale spørsmål.

Et nytt parti kalt "Nye mennesker", så ut til å ha presset seg inn i parlamentet med drøyt 5%.

På en festlig samling i hovedkvarteret i Det forente Russland, som ble sendt på statlig fjernsyn, ropte Moskvas ordfører Sergei Sobyanin, en alliert av den russiske lederen: "Putin! Putin! Putin!" til en flaggviftende skare som ekko hans sang.

Medlemmer av en lokal valgkommisjon tømmer en stemmebok før de begynner å telle stemmer under et tredagers parlamentsvalg i den fjerne østlige byen Vladivostok, Russland 19. september 2021. REUTERS/Tatiana Meel INGEN TILBUD. INGEN ARKIV
Medlemmer av en lokal valgkommisjon tømmer en stemmebok etter at meningsmålingene stengte under et tre dager langt parlamentsvalg, på en valglokale inne i Kazansky jernbaneterminal i Moskva, Russland 19. september 2021. REUTERS/Evgenia Novozhenina
Medlemmer av en lokal valgkommisjon teller stemmesedler på en valglokale inne i Kazansky jernbaneterminal etter at meningsmålingene stengte under et tre dager langt parlamentsvalg i Moskva, Russland 19. september 2021. REUTERS/Evgenia Novozhenina

Medlemmer av en lokal valgkommisjon tømmer en stemmebok etter at meningsmålingene stengte under et tre dager langt parlamentsvalg, på en valglokale inne i Kazansky jernbaneterminal i Moskva, Russland 19. september 2021. REUTERS/Evgenia Novozhenina

De allierte i Navalny, som soner fengselsstraff for prøveløslatelsesbrudd han nekter, hadde oppmuntret til taktisk avstemning mot United Russia, en ordning som utgjorde støtte til kandidaten som mest sannsynlig ville beseire den i et gitt valgdistrikt. Les mer.

I mange tilfeller hadde de rådet folk til å holde nesen og stemme kommunist. Myndighetene hadde forsøkt å blokkere initiativet på nettet.

Den sentrale valgkommisjonen var treg med å offentliggjøre data fra nettavstemninger i Moskva, hvor Forente Russland tradisjonelt ikke klarer seg like bra som i andre regioner blant tegn på at det kan ha mistet noen seter i hovedstaden.

Golos, en valgvakthund som ble anklaget av myndighetene for å være en utenlandsk agent, registrerte tusenvis av brudd, inkludert trusler mot observatører og stemmesedler, åpenbare eksempler som sirkulerte på sosiale medier. Noen individer ble fanget på kameraet og deponerte bunter med stemmer i urner.

Den sentrale valgkommisjonen sa at den hadde registrert 12 tilfeller av stemmesedler i åtte regioner, og at resultatene fra valglokalene ville bli ugyldige.

Det forente Russland hadde nesten tre fjerdedeler av den utgående statsdumaens 450 seter. Denne dominansen hjalp Kreml med å gjennomføre konstitusjonelle endringer i fjor som gjør at Putin kan stille i ytterligere to valgperioder som president etter 2024, og potensielt forbli ved makten til 2036.

Navalnys allierte ble utestengt fra å stille til valg etter at bevegelsen hans ble forbudt i juni som ekstremist. Andre opposisjonspersoner hevder at de ble målrettet mot skitne triks -kampanjer. Les mer.

Kreml nekter for et politisk drevet angrep og sier at enkeltpersoner blir tiltalt for brudd på loven. Både det og forente Russland nektet enhver rolle i registreringsprosessen for kandidater.

"En dag skal vi bo i et Russland hvor det vil være mulig å stemme på gode kandidater med forskjellige politiske plattformer," skrev Navalny -allierte Leonid Volkov på Telegram messenger før meningsmålingene stengte søndag.

En pensjonist i Moskva som bare oppga navnet sitt som Anatoly, sa at han stemte Det forente Russland fordi han var stolt over Putins forsøk på å gjenopprette det han ser som Russlands rettmessige stormaktstatus.

"Land som USA og Storbritannia respekterer oss mer eller mindre nå som de respekterte Sovjetunionen på 1960- og 70-tallet. ... Angelsakserne forstår bare maktens språk," sa han.

Ettersom det offisielle valgdeltakelsen var rundt 47%, var det tegn på utbredt apati.

"Jeg ser ikke poenget med å stemme," sa en frisør i Moskva som ga henne navnet Irina. "Alt er bestemt for oss uansett."

Fortsett å lese

EU-kommisjonen

EUs tilstand: Kamp mot COVID-19, gjenoppretting, klima og ekstern politikk

Publisert

on

I den årlige State of the European Union -debatten spurte MEPs kommisjonens president von der Leyen om EUs mest umiddelbare utfordringer, plenum  AFCO.

Kommisjonens president Ursula von der Leyen startet sin andre tale i EU om staten og understreket at i den største globale helsekrisen på et århundre, den dypeste globale økonomiske krisen på flere tiår og den største planetkrisen gjennom tidene, "valgte vi å gå den sammen. Som ett Europa. Og vi kan være stolte av det ”. Hun understreket at Europa er blant verdens ledende på vaksinasjonsnivåer, mens hun deler halvparten av vaksineproduksjonen med resten av verden. Nå er prioriteten å fremskynde global vaksinasjon, fortsette innsatsen i Europa og forberede seg godt på fremtidige pandemier.

Ser hun fremover, bemerket hun at "digital er make-or-break-problemet" og kunngjorde en ny European Chips Act, som samler Europas forskning, design og testingskapasitet i verdensklasse og koordinerer EU og nasjonale investeringer i halvledere. Når det gjelder klimaendringer, gjorde von der Leyen det klart at "siden det er menneskeskapt, kan vi gjøre noe med det". Hun understreket at EU med Green Deal var den første store økonomien som presenterte omfattende lovgivning på dette området og lovet å støtte utviklingsland ved å doble finansieringen av biologisk mangfold og love ytterligere 4 milliarder euro for klimafinansiering frem til 2027 for å støtte deres grønne overgang.

Annonse

Når hun snakket om utenriks- og sikkerhetspolitikk, ba hun om en europeisk cyberforsvarspolitikk og en ny europeisk cyberresilience Act og kunngjorde et toppmøte om europeisk forsvar som skulle holdes under det franske presidentskapet.

Manfred WEBER (EPP, DE) pekte på de sosiale og økonomiske konsekvensene av COVID-19-krisen og sa at Europa presserende må skape nye arbeidsplasser, også i helsesektoren der EU leder med COVID-19-vaksiner. Han ba om et EU-USAs nødsprogram for transport og mobilitet og digitale sektorer og en plan for å kutte byråkrati. Europeisk forsvar bør styrkes med en hurtig reaksjonsstyrke, og Europol ble til en europeisk FBI, konkluderte han.

Iratxe GARCÍA (S&D, ES) vurderte EUs kamp mot pandemien og dens konsekvenser positivt: "70% av befolkningen er vaksinert, bevegelsesfrihet er igjen en realitet og midler fra NextGenerationEU er allerede delt ut". Overgangen til en grønn økonomi er også på sporet, la hun til, men "vi har ikke gjort nok for å sikre innbyggernes velvære", og bemerket at krisen har forverret ulikheter og rammet de mest sårbare hardere.

Annonse

Dacian CIOLOŞ (Renew, RO) klaget over at Kommisjonen for ofte har engasjert seg i diplomati med rådet i stedet for å engasjere seg i politikkutforming med parlamentet. Han understreket at europeiske verdier er grunnlaget for vår union, og han oppfordret Kommisjonen til å begynne å bruke betingelsesmekanismen som ble opprettet for å beskytte EU-budsjettet mot brudd på lovstatsprinsippet i nesten et år, men aldri søkt-, for å stoppe finansiering illiberale bevegelser i mange deler av Europa hvor rettslig uavhengighet tæres, journalister myrdes og minoriteter diskrimineres.

Philippe LAMBERTS (Greens/EFA, BE) krevde mer klimaambisjon: "raskere, høyere, sterkere: det er på tide å bruke de olympiske målene på vår innsats for å redde planeten". Han ba også om endringer i de finanspolitiske og sosiale systemene for å sikre et verdig liv for alle. Når det gjelder ekstern politikk bemerket Lamberts at bare ved å dele suverenitet kunne EU bli en "tungvekt" på verdensscenen, og gjorde det klart at "'Festning Europa' aldri vil bli en respektert geopolitisk aktør". Til slutt beklaget han at EU -landenes største bekymring for Afghanistan er å unngå at en afghaner setter føttene på europeisk territorium.

EU -borgere trenger ikke "blomstrende taler", de vil bare "stå i fred", sa Jörg MEUTHEN (ID, DE). Han kritiserte kommisjonens planer om "massive utgifter" - for Green Deal, for restitusjonsfondet, for "Fit for 55", som innbyggerne måtte betale for til slutt. Han advarte om økende byråkrati og beklaget overgangen til grønn energi og ba om mer kjernekraft.

Raffaele FITTO (ECR, IT) advarte om at "NextGenerationEU -ressursene alene ikke er nok" og krevde en reform av stabilitetspakten. Han ba også om endring av statsstøttereglene og en mer autonom handelspolitikk. "Miljøovergangen kan ikke håndteres uten å ta hensyn til hva som skjer i verden og spesielt påvirkningen på produksjonssystemet vårt", la han til. På rettsstaten og Polen fordømte Fitto "en politisk påleggelse av et flertall som ikke respekterer de enkelte staters kompetanse".

Ifølge Martin SCHIRDEWAN (Venstre, DE), Fru von der Leyen har rost seg selv, men ikke levert noen svar på dagens problemer. Han krevde at patentbeskyttelsen for vaksiner skulle fjernes og beklager at de 10 rikeste milliardærene i Europa har økt formuen ytterligere under pandemien mens ett av fem barn i EU vokser opp eller risikerer fattigdom.

Høyttalere

Ursula VON DER LEYEN, President for europeiske kommisjonen

Manfred WEBER (EPP, DE)

Iratxe GARCÍA PÉREZ (S&D, ES)

Dacian CIOLOŞ (Forny, RO)

Philippe LAMBERTS (Greens / EFA, BE)

Jörg MEUTHEN (ID, DE)

Raffaele FITTO (ECR, IT)

Martin SCHIRDEWAN (Venstre, DE)

Mer informasjon 

Fortsett å lese
Annonse
Annonse
Annonse

Trender