Kontakt med oss

Europaparlamentet

Uke fremover: Europaparlamentet tar farvel med Sassoli

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Forrige uke (11. januar) fikk vi vite at presidenten i Europaparlamentet David Sassoli hadde gått bort. Ledere fra hele Europa og over det politiske spekteret hyllet hans menneskelighet og anstendighet. Europaparlamentet vil holde en seremoni mandag (17. januar) for å markere dette svært triste tapet. En lovtale vil bli gitt av Enrico Letta, tidligere italiensk statsminister og president for Italias demokratiske parti. Kommisjonens president Ursula von der Leyen, rådspresident Charles Michel og Frankrikes president Emmanuel Macron vil alle hylle under mandagens gudstjeneste.

Russland/Ukraina

Oppbyggingen av militære styrker og aggresjon som vises mot Ukraina vil bli debattert på Europaparlamentets plenum, men etter en uke hvor det ble diskutert lenge, blant annet på et NATO/Russland-råd, har det vært lite fremskritt, faktisk endte uken med et hybridangrep på nesten alle nettsteder og byråplattformer i Ukraina. Ukraina har fått mye støtte innen cyberresiliens.

Høyere utdanningspakke 

Tirsdag (18. januar), som vanlig under en parlamentsplenumssesjon, vil kommissærkollegiet møtes i Strasbourg og diskutere deres felles saker. Øverst på listen denne uken er 'Høyere utdanningspakken'. Visepresident Schinas og kommissær Gabriel (utdanning) vil presentere to initiativ: en kommunikasjon om den europeiske strategien for universiteter og et forslag til en rådsanbefaling om å bygge broer for effektivt høyere utdanningssamarbeid. 

Initiativene tar sikte på å støtte medlemsland og høyere utdanningsinstitusjoner til å samarbeide mer for å gjøre denne sektoren sterkere og mer effektiv. 

Eurogroup

Annonse

Eurogruppens president Paschal Donohoe dro på en whistlestop-tur i tre hovedsteder i forkant av denne ukens Eurogruppe-besøk Berlin, Rigaog Vilnius, samt en samtale med ny luxembourgsk og nederlandsk finansminister Yuriko Backes og Sigrid Kraag

Fokus på møtene var på økonomien i euroområdet og Eurogruppens hovedprioriteringer, inkludert økonomisk styring av EU, de neste trinnene for å fullføre bankunionen og fremtiden til den digitale euroen.

Den europeiske sentralbankens president Christine Lagarde satte hatten mot søsterskapet som er mer til stede i de normalt mannsdominerte rekkene av finansministre enn noen gang før:

Global minimumsskatt

Og når det er en Eurogruppe, er det selvfølgelig en ECOFIN dagen etter. Finansministrene vil lede tirsdagens diskusjoner med en debatt om den foreslåtte globale minsteskatten for multinasjonale grupper i EU. Initiativet ledet av president Biden er en viktig milepæl, selv om noen land, inkludert utviklingsland, mener at det kan føre til urettferdige utfall. Saken er sannsynligvis en toppprioritet for det franske presidentskapet. 

Det vil være de vanlige oppdateringene om Recovery and Resilience Fund og Europea Semester. Det vil være interessant å se om det er noen diskusjoner om muligheten for å suspendere disse midlene i Polen og Ungarn på grunn av manglende oppfyllelse av de nødvendige rettsstatsbetingelser. 

Det franske presidentskapet i EU og den tyske delegasjonen som nå har formannskapet i G7 vil også presentere sine prioriteringer. 

Landbruk og fiskeri skal også møtes. 

Innen landbruket vil formannskapet fokusere på tre hovedområder: gjensidige standarder for EU- og ikke-EU-produkter, lavkarbonlandbruk og karbonbinding i jordbruksjord, redusere bruken av plantevernmidler i jordbruket.

Innen fiskeri planlegger Frankrike å fokusere på: revisjon av fiskerikontrollforordningen, den felles fiskeripolitikken og gjennomføringen av den, bærekraftige fiskeripartnerskapsavtaler med Mauritius, Madagaskar og Liberia.

Miljø og energi

Fra 20. til 22. januar vil det bli holdt et møte med miljøministre og et møte med energiministre i Amiens, Frankrike.

Ministrene vil diskutere overfloden av forslag om miljø som kommisjonen la frem i 2021. Frans Timmermans kommer til å slite med å holde en samordnet og bestemt linje på kommisjonens forslag når noen land allerede er bekymret for de kortsiktige politiske konsekvensene av sparing planeten. 

Europaparlamentets oppsummering av hovedarrangementer i plenum

MEP-medlemmer vil velge parlamentets neste president på tirsdag gjennom fjernavstemning. Det kreves absolutt flertall av stemmene, avgitt ved hemmelig avstemning, dvs. 50 % pluss én. Selv om det fortsatt er en viss mengde pågående krangling, noe av det om administrative stillinger i Europaparlamentet, er det sannsynlig at Roberta Metsola MEP (MT, EPP) vil bære de nødvendige stemmene, mente det kunne kreve to runder. 

MEP-er vil deretter velge de 14 visepresidentene og fem kvestorene som sammen med presidenten utgjør parlamentets kontor. Utnevnelser til parlamentariske komiteer for resten av denne valgperioden vil også bli bekreftet under sesjonen. (Tirsdag Onsdag)

Onsdag (19. januar) vil Emmanuel Macron presentere prioriteringene til det franske EU-formannskapet. Mottoet er 'Recovery, Strength and a Sense of Belonging'.

Onsdag ettermiddag vil MEP-er diskutere med Det europeiske rådspresident Charles Michel og kommisjonen resultatet av toppmøtet 16. desember, som fokuserte på covid-19, økende energipriser, sikkerhets- og forsvarsspørsmål og eksterne relasjoner.

Lov om digitale tjenester: Stortinget vil stemme over sitt standpunkt til loven om digitale tjenester, som har som mål å skape et tryggere digitalt rom der brukernes rettigheter beskyttes, blant annet gjennom regler for å takle ulovlige produkter, tjenester eller innhold på nett. Det vil også øke ansvarligheten og åpenheten til algoritmer, og håndtere innholdsmoderering. Avstemningen finner sted torsdag (20. januar). 

European Medicines Agency: MEP-medlemmer forventes å godkjenne den foreløpige avtalen om å øke fullmakten til European Medicines Agency. Målet er å sikre at EU blir bedre rustet til å håndtere fremtidige helsekriser ved å håndtere mangel på medisiner og medisinsk utstyr mer effektivt. (Onsdag)

Torsdag vil MEP-er debattere og stemme om hvordan man kan forbedre dyrevelferden under transport, kontrollere eksporten av levende dyr mer effektivt og begrense transporten av ungdyr.

Ukraina/Russland. Utenrikskomiteen og underutvalget for sikkerhet og forsvar vil diskutere med EUs utenrikspolitiske sjef Josep Borrell den pågående krisen i Øst-Ukraina og langs grensen mellom Russland og Ukraina. (Mandag)

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender