Kontakt med oss

Europaparlamentet

Roberta Metsola ble valgt til ny president i Europaparlamentet

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

I dag (18. januar) valgte MEPs Roberta Metsola (Bildet) (EPP, MT) som president for Europaparlamentet frem til 2024, med 458 stemmer i første runde, plenum.

Roberta Metsola vant valget i den første avstemningsrunden, hvor hun fikk et absolutt flertall på 458 stemmer av 690 avgitte i den eksterne hemmelige avstemningen, blant tre kandidater. I begynnelsen av dagens saksbehandling, Kosma Złotowski (ECR, PL) trakk sitt kandidatur, og brakte antallet kandidater ned til tre.

President Metsola vil lede parlamentet i andre halvdel av inneværende valgperiode, inntil et nytt parlament er konstituert etter Europavalget i 2024.

Stem resultater

Roberta Metsola (EPP, MT) 458
Alice Bah Kuhnke (Grønt/EFA, SE) 101
Sira Rego (Venstre, ES)57

Totale stemmer telles: 690

Blanke eller ugyldige stemmer: 74

Annonse

Absolutt flertall nødvendig: 309

Hvem er Roberta Metsola

Født på Malta i 1979, Roberta Metsola, som har vært MEP siden 2013, er den yngste EP-presidenten som noen gang er valgt. Hun ble første visepresident i november 2020, og var parlamentets fungerende president etter at president Sassoli gikk bort 11. januar. Hun er den tredje kvinnelige presidenten i Europaparlamentet, etter Simone Veil (1979-1982) og Nicole Fontaine (1999-2002).

President Metsola talte til Representantenes hus umiddelbart etter at hun ble valgt: «Det første jeg ønsker å gjøre som president er å tenke på arven til David Sassoli: han var en fighter; han kjempet for Europa og for oss, for dette parlamentet. Jeg vil hedre David Sassoli som president ved alltid å stå opp for Europa, for våre felles verdier som demokrati, verdighet, rettferdighet, solidaritet, likhet, rettsstaten og grunnleggende rettigheter.

"Jeg vil at folk skal gjenvinne en følelse av tro og entusiasme for prosjektet vårt. Kjære europeere, i de neste årene vil folk over hele Europa se til vår institusjon for ledelse og retning, mens andre vil fortsette å teste grensene for våre demokratiske verdier og europeiske prinsipper. Vi må kjempe tilbake mot anti-EU-narrativet som tar tak så lett og så raskt. Desinformasjon og feilinformasjon, ytterligere forsterket under pandemien, gir næring til lett kynisme og billige løsninger av nasjonalisme, autoritarisme, proteksjonisme, isolasjonisme," la hun til.

President Metsola understreket: «Europa handler om nøyaktig det motsatte. Det handler om at vi alle står opp for hverandre, og bringer folket vårt nærmere hverandre. Det handler om at vi alle forsvarer prinsippene til våre grunnleggende mødre og fedre som førte oss fra krigens og holocausts aske til fred, til håp og til velstand. For 20 år siden ble Nicole Fontaine valgt XNUMX år etter Simone Veil. Det vil ikke gå ytterligere to tiår før neste kvinne står her, sa hun.

En fullstendig versjon av presidentens adresse er tilgjengelig her..

Kandidatenes presentasjoner før avstemningen

De tre kandidatene holdt korte presentasjoner før første valgomgang. Du kan se talene deres her., eller velg individuelle talere respektive taler ved å klikke på deres respektive navn:

Roberta Metsola

Alice Bah Kuhnke

Sira Rego

Om parlamentets president

De president har et bredt spekter av utøvende og representative krefter fastsatt i Regel 22. Bortsett fra disse pliktene, strekker presidentens myndighet seg til "alle fullmakter som er nødvendige for å presidere over parlamentets saksbehandlinger og for å sikre at de blir utført på riktig måte". Beslutningene som har sikret at parlamentet fungerer jevnt siden covid-19-pandemien startet, er et sentralt eksempel på dette.

Artikkel 14 traktatens om den europeiske union slår fast at parlamentet velger sin president blant sine medlemmer. Siden det første europeiske valget (allmenn stemmerett) i 1979, har hver president sittet i en periode på to og et halvt år som kan fornyes. Dette betyr at det normalt er to presidenter i hver valgperiode. Det har vært 31 presidenter siden parlamentet ble opprettet i 1952, 17 av dem har sittet siden 1979.

Mer informasjon 

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender