Kontakt med oss

Europaparlamentet

MEP-er støtter planene for en klimanøytral byggesektor innen 2050 

DELE:

Publisert

on

Parlamentet vedtok utkast til tiltak for å øke hastigheten på renoveringer og redusere energiforbruk og klimagassutslipp tirsdag (14. mars), plenum, ITRE.

Den foreslåtte revisjonen av direktivet om energiytelse for bygninger har som mål å redusere utslipp av klimagasser (GHG) og energiforbruk i EUs byggesektor betydelig innen 2030, og gjøre den klimanøytral innen 2050. Den har også som mål å øke hastigheten på energirenoveringer -ineffektive bygninger og bedre informasjonsdeling om energiytelse.

Mål for utslippsreduksjon

Alle nybygg skal ha nullutslipp fra 2028, med frist for nybygg okkupert, drevet eller eid av offentlige myndigheter i 2026. Alle nybygg skal utstyres med solenergiteknologi innen 2028, der det er teknisk egnet og økonomisk gjennomførbart, mens boligbygg under større renovering har frem til 2032.

Boligbygg må minimum oppnå energiklasse E innen 2030, og D innen 2033 - på en skala fra A til G, sistnevnte tilsvarer de 15 % dårligst presterende bygningene i den nasjonale bestanden til et medlem stat. Næringsbygg og offentlige bygninger må oppnå samme karakterer innen henholdsvis 2027 og 2030. Oppgraderingen av energiytelsen (som kan ta form av isolasjonsarbeider eller forbedring av varmesystemet) vil skje når en bygning selges eller gjennomgår en større renovering eller, hvis den leies, når en ny kontrakt signeres.

Medlemslandene vil fastsette tiltakene som er nødvendige for å nå disse målene i sine nasjonale renoveringsplaner.

Støtte tiltak mot energifattigdom

Annonse

Disse nasjonale renoveringsplanene bør inkludere støtteordninger for å lette tilgangen til tilskudd og finansiering. Medlemslandene må få på plass gratis informasjonspunkter og kostnadsnøytrale oppussingsordninger. Økonomiske tiltak bør gi en viktig premie for dype renoveringer, spesielt av de dårligst presterende bygningene, og målrettede tilskudd og subsidier bør gjøres tilgjengelig for sårbare husholdninger.

Unntak

Monumenter vil bli ekskludert fra de nye reglene, mens EU-land kan bestemme seg for også å utelukke bygninger som er beskyttet på grunn av deres spesielle arkitektoniske eller historiske verdier, tekniske bygninger, bygninger som brukes midlertidig, og kirker og tilbedelsessteder. Medlemslandene kan også unnta offentlige sosiale boliger, der renoveringer vil føre til husleieøkninger som ikke kan kompenseres med besparelser på energiregningen.

MEP-medlemmer ønsker også å la medlemslandene justere de nye målene i en begrenset andel av bygninger avhengig av den økonomiske og tekniske gjennomførbarheten av renoveringen og tilgjengeligheten av dyktig arbeidskraft.

Ordfører for direktivet om bygningers energiytelse Ciaran Cuffe (Greens/EFA, IE) sa: «Skyvende energipriser har satt fokus på energieffektivitet og energisparetiltak. Å forbedre ytelsen til Europas bygninger vil redusere regninger og vår avhengighet av energiimport. Vi ønsker at direktivet skal redusere energifattigdom og få ned utslipp, og gi bedre innemiljø for folks helse. Dette er en vekststrategi for Europa som vil levere hundretusenvis av lokale arbeidsplasser av god kvalitet innen konstruksjon, renovering og fornybar industri, samtidig som den forbedrer velferden til millioner av mennesker som bor i Europa.

Neste trinn

Parlamentet vedtok sitt standpunkt med 343 stemmer mot 216, med 78 avholdende. MEP-medlemmer vil nå innlede forhandlinger med rådet for å bli enige om den endelige utformingen av lovforslaget.

Bakgrunn

Ifølge EU-kommisjonen står bygninger i EU for 40 % av energiforbruket vårt og 36 % av klimagassutslippene. Den 15. desember 2021 vedtok EU-kommisjonen et lovforslag om å revidere direktivet om energiytelse for bygninger, som en del av den såkalte «Fit for 55»-pakken. En ny europeisk klimalov (juli 2021) nedfelte både 2030- og 2050-målene i bindende europeisk lov.

Mer informasjon 

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.
Annonse

Trender