Kontakt med oss

Europaparlamentet

Daphne Caruana Galizia-prisen for journalistikk – Utlysning for innsending av bidrag 

DELE:

Publisert

on

Den 3. mai, verdens pressefrihetsdag, lanserte Europaparlamentet offisielt oppfordringen til å sende inn bidrag til Daphne Caruana Galizia-prisen for journalistikk.

Prisen belønner på årsbasis fremragende journalistikk som fremmer eller forsvarer kjerneprinsippene og verdiene til Den europeiske union som menneskeverd, frihet, demokrati, likhet, rettsstat og menneskerettigheter.

Europaparlamentets president Roberta Metsola sa: «Virkeligheten er at journalister som undersøker ubehagelige sannheter blir målrettet for å gjøre jobben sin. Mens alt ble gjort for å stille Daphne, vil hun aldri bli glemt. Hvert år hedrer prisen som bærer Daphnes navn. Det er en kraftig påminnelse om Europaparlamentets forpliktelse til å ivareta pressefriheten og sikkerheten til journalister».

Prisen er åpen for profesjonelle journalister og team av profesjonelle journalister av enhver nasjonalitet for å sende inn dybdeinnlegg som har blitt publisert eller kringkastet av media basert i et av de 27 EU-medlemslandene. Målet er å støtte og synliggjøre betydningen av profesjonell journalistikk for å ivareta frihet og likeverd.

En uavhengig jury sammensatt av representanter for pressen og det sivile samfunn fra de 27 europeiske medlemslandene og representanter for de viktigste European Associations of Journalism vil velge vinnerbidraget. Prisutdelingen vil finne sted hvert år rundt 16. oktober, datoen Daphne Caruana Galizia ble myrdet.

Prisen og prispengene på €20 000 demonstrerer Europaparlamentets sterke støtte til undersøkende journalistikk og viktigheten av fri presse. I løpet av de siste årene har parlamentet advart om forsøk både i og utenfor EU for å undergrave mediepluralisme.

MEP-medlemmer har fordømt angrepene på journalister, spesielt fra politikere, og oppfordret kommisjonen til å legge fram lovgivning mot misbrukssøksmål. I fjor ble det presentert et forslag for å takle ondsinnede rettssaker mot journalister og aktivister, og dette behandles for tiden av medlovgiverne.

Annonse

Journalister kan sende inn sine artikler online her innen 31. juli 2023, kl. 12 (CET).

Hvem var Daphne Caruana Galizia?

Daphne Caruana Galizia var en maltesisk journalist, blogger og anti-korrupsjonsaktivist som rapporterte mye om korrupsjon, hvitvasking av penger, organisert kriminalitet, salg av statsborgerskap og den maltesiske regjeringens koblinger til Panama Papers. Etter trakassering og trusler ble hun myrdet i en bilbombeeksplosjon 16. oktober 2017. Oppropet over myndighetenes håndtering av drapsetterforskningen hennes førte til slutt til at statsminister Joseph Muscat trakk seg. Kritisk for svikt i etterforskningen, i desember 2019, ba MEP-er EU-kommisjonen om å iverksette tiltak.

I oktober 2022, fem år etter attentatet hennes, Parlamentet anerkjente fremgangen i rettssaken og reformene som ble vedtatt på Malta. MEP-medlemmer beklaget imidlertid at undersøkelsene har ført til bare tre domfellelser og insisterte på at alle involverte, på alle nivåer, må stilles for retten.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender