Kontakt med oss

Europaparlamentet

EU-landene svekker naturlovgivningen i jakten på handel

DELE:

Publisert

on

EU-land ønsker å vanne ut deler av blokkens flaggskipnaturlov ved å legge til smutthull for å unngå visse mål, mens de prøver å finne en avtale om det omstridte forslaget, viste et utkast til dokument.

EUs foreslåtte lov vil sette bindende mål for land for å gjenopprette skadede naturmiljøer. Målet er å snu den skrantende helsen til Europas naturlige habitater – 81 % av disse er klassifisert som dårlig helse – men det har møtt tilbakeslag fra noen EU-lovgivere og regjeringsledere, inkludert i Frankrike, Belgia og Irland.

Et utkast til forhandlingsdokument, sett av Reuters, viste at land planlegger å svekke foreslåtte mål for å gjenopplive drenerte torvmarker brukt i jordbruket, og sette inn et smutthull slik at land kan unngå disse målene under visse omstendigheter.

"Omfanget av gjenfukting av torvmark under landbruksbruk kan reduseres til mindre enn nødvendig ... hvis slik gjenfukting sannsynligvis vil ha betydelige negative konsekvenser for infrastruktur, bygninger, klimatilpasning eller andre offentlige interesser," heter det i dokumentet.

EU-kommisjonen foreslo opprinnelig at landene måtte innføre tiltak for å gjenopprette naturen på 30 % av oppdrettsjordene innen 2030, økende til 50 % innen 2040 og 70 % innen 2050. Land ønsker at dette skal svekkes til 40 % innen 2040 og 50 % innen 2050, dokumentet viste.

Torvmarker er vannloggede økosystemer som myrer, som kan bidra til å bekjempe klimaendringer på grunn av deres kapasitet til å lagre CO2 og redusere klimapåvirkninger som flom.

Men endringer i disse habitatene er politisk fulle i land, inkludert Irland, der torvmarker utgjør en femtedel av landet, og tørkes ut for drivstoff og dyrkes på.

Annonse

EU-diplomater sa at Irland hadde forsøkt å svekke torvmarksmålene.

En talsperson for den irske regjeringen sa at landet allerede har nasjonale mål for å gjenopplive torvmarker.

"Irland støtter ambisjonen til naturgjenopprettingsloven og jobber med kolleger over hele Europa for å sikre passende fleksibilitet som muliggjør implementering," sa talspersonen.

EU-land og EU-parlamentet må begge godkjenne naturloven. Forslaget har også truffet motstand i Stortinget, hvor den største lovgivergruppen har ringt for å avvise den.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.
Annonse

Trender