Kontakt med oss

general

EU-domstolen gir blandet veiledning i saken om redningsbåt for migranter

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

I en blandet veiledning for en sak som testet Europas respons på flyktningkriser, uttalte EUs øverste domstol mandag (1. august) at tjenestemenn kunne holde tilbake migranter som redningsskip, men bare hvis de kan vise at det er en risiko for deres helse, sikkerhet eller miljø. .

Sea Watch, en tysk kampanjegruppe, lanserte en rettslig utfordring mot sicilianske havnemyndigheter etter at de arresterte to fartøyer fra redningsbåtene sine som hadde ført migranter til Sicilia i 2020.

De italienske dommerne som hørte på klagen søkte veiledning fra EU-domstolen (ECJ), som er kjernen i striden om hvordan de skal håndtere de titusenvis av afrikanske migrantene som krysser grensen hvert år.

Sea Watch er en organisasjon som patruljerer Middelhavet for migranter i nød. Noen europeiske stater mener dette oppmuntrer til migrasjon. Sea Watch hevder imidlertid at havnemyndighetene overskred deres myndighet ved å tilbakeholde fartøyer.

Palermo og Empedocle, begge sicilianske havner, hevdet at de søkte og holdt tilbake disse fartøyene fordi de var for overfylte og ikke registrert for rednings- og leteaksjoner.

Den Luxembourg-baserte EU-domstolen avsa en blandet kjennelse som kunne ha støttet argumenter fra begge sider.

Havnemyndighetene har fullmakt til å tilbakeholde og inspisere skip under visse omstendigheter. Bare det faktum at et fartøy frakter personer som er reddet opp fra havet er imidlertid ikke tilstrekkelig bevis.

Annonse

Retten uttalte i en uttalelse at «tallet på personer om bord, selv om det er større, kan derfor ikke i seg selv utgjøre grunnlag for en kontroll».

Det ble imidlertid antydet at vanlige søke- og redningsoperasjoner med fartøy som er sertifisert for last, slik som Sea Watch-fartøyene, kunne være tilstrekkelig til å rettferdiggjøre havnemyndighetskontroller.

Sea Watch ønsket denne kjennelsen velkommen og sa at den ga rettssikkerhet til frivillige organisasjoner samt «en seier for sjøredning».

Den het at «det faktum at havnestatskontroll fortsatt kan utføres på NGO-skip» var en positiv ting. De er ment å sikre skipssikkerhet, noe som er veldig viktig for oss. Vilkårlige kontroller må imidlertid avsluttes.

Havnemyndighetene på Sicilia reagerte ikke umiddelbart.

EF-domstolens kjennelse skisserer den nåværende statusen til europeisk lov på dette spørsmålet. Den sicilianske domstolen vil avgjøre om disse spesifikke sakene rettferdiggjør handlingene til havnemyndighetene.

I følge UNHCR-data fullførte 61,000 938 mennesker overfarten i år. Anslagsvis XNUMX mennesker døde langs ruten.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender