Kontakt med oss

Innvandring

Hva er kostnadene for å holde medlemslandene utenfor EUs grenseløse sone

DELE:

Publisert

on

Fra og med 31. marsst Sørøst-Europas Bulgaria og Romania ble delvis medlem av det grensefrie Schengen-området. De to håpefulle nasjonene har prøvd å komme inn i årevis for å bli fullverdige medlemmer, men deres innsats ble nylig stoppet av Nederland og Østerrike.

Schengen-avtalen representerer høydepunktet for bevegelsesfrihet innenfor EU.

Hvordan påvirker dette EU og dets medlemsland?

De Europaparlamentet har sendt ut en pressemelding fremhever den økonomiske byrden ved å holde begge land utenfor Schengen.

Romania taper 2 milliarder euro årlig , ifølge lokale rederier. Bulgarias finansminister argumenterer for at tapet fra Bulgarias forsinkede medlemskap i eurosonen og Schengen er mellom 4 % og 5 % av landets BNP. Dataene har vært tilgjengelige i årevis og brukt over hele linjen i Brussel under de mange debattene om temaet.

Hvorfor er ikke Bulgaria og Romania fullverdige medlemmer av Schengen?

Annonse

Romania og Bulgaria fikk i mars tilgang til Schengen-området kun for luft- og maritime grenser. Det kom også etter en lang periode med avslag.

Mens tungvektere i EU som Tyskland og Frankrike ga uttrykk for sin støtte til at Bulgaria og Romania skulle bli fullverdige medlemsland, ble enstemmigheten brutt av det nederlandske parlamentet på slutten av 2022 og oppfordret den tidligere statsministeren Mark Rutte til å nedlegge veto mot de to søknadene som argumenterte for utbredelsen av korrupsjon og organisert kriminalitet.

Et annet veto kom fra Østerrike etter at kansler Karl Nehammer sa at et utvidet Schengen-område ville gjøre østerrikere ute av stand til å takle en ny tilstrømning av migranter. Verken Bulgaria eller Romania deler en felles grense med Østerrike.

Tjenestemenn i Bucuresti og Sofia gråter stygt over vetoretten på den tiden, anklaget Østerrike og Nederland for urettferdig behandling og dobbeltmoral.

Europaparlamentets representant Alin Mituţa sier at "Romania går inn i Schengen da det kom inn i EU - med halvparten av sine rettigheter og med tilleggskrav".

Den rumenske MEP Cristian Terheş kritiserte Østerrikes gjentatte veto mot Romania og sa at det å ha kontroller på plass ved landegrensene bare kunne ha en negativ innvirkning på den rumenske økonomien.

"Østerrike krenket Romanias rettigheter, og blokkerte Romanias inntreden i Schengen". MEP fortsetter med å si at gjennom disse gjentatte avslagene "blir EU-tiltredelsesavtalen signert av Romania krenket og Østerrike får enerett til å bestemme når landet vårt skal gå inn i Schengen med landegrenser".

Selv etter 31st på innreisedatoen i mars håndhevet flyplasser fortsatt passkontroll for rumenske statsborgere, noe Vasile Blaga en annen rumensk MEP trekker oppmerksomheten mot.

Når det gjelder full Schengen-tilslutning, insisterer regjeringene i både Romania og Bulgaria på at de oppfylte de nødvendige kriteriene for år siden. De EU-kommisjonen og Europaparlamentet  har oppfordret alle medlemsland til å stemme dem inn og bekreftet at kandidatene har oppfylt alle tekniske betingelser.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender