Kontakt med oss

Innvandring

Vil europeisk migrasjonspolitikk overleve et nytt parlament i Brussel?

DELE:

Publisert

on

Av Hafed Al Ghwell, direktør for North Africa Institute, SAIS, Johns Hopkins University

If polls are to be believed, a potential emergence of a more influential far-right bloc within the European Parliament could have significant ramifications for the EU’s migration policy. Historically, far-right parties have campaigned on stringent immigration platforms, advocating for tighter border controls and stricter asylum policies. A sizable presence of these parties in the European Parliament would likely result in more robust debates and possibly policy shifts reflecting their hardline stances on migration.

Gitt økningen i asylsøknader rapportert av Eurostat og den store tilstrømningen av ukrainske flyktninger siden konflikten startet, er migrasjon fortsatt et fremtredende tema i EU; innflytelsen til høyreekstreme vil imidlertid i stor grad avhenge av deres evne til å danne en sammenhengende blokk og av deres forhold til andre politiske grupper i parlamentet. I scenarier der sentrumspartier og til og med sentral-høyrepartier vedtar tøffere migrasjonspolitikk, tilsynelatende for å gjenspeile appellen til sine høyreekstreme motparter, kan den lovgivende produksjonen lene seg mot mer restriktive tiltak, i tråd med politikken forkjempet av høyreekstreme partier. Dette ser ut til å være et strategisk grep fra noen mainstream-partier når de forsøker å utnytte valgfordelene observert i saker som det danske sosialdemokratiske partiet under Frederiksen.

The far-right’s focus on migration issues resonates with a subset of the European electorate who perceive the EU’s handling of migration as inadequate. The rise of right-wing surges and the implementation of hard-line policies do not necessarily mean an end to migration but rather a more controlled and selective approach. This perspective aligns with Italy’s Georgia Meloni’sefforts to secure deals with North African countries, illustrating that direct foreign engagement is part of the broader strategy to manage migration flows at their source.

However, the far-right’s approach to migration may test the fabric of European cohesion. The European Union thrives on its foundational tenets of solidarity and collective governance, but divergent national policies fueled by right-wing ideology could strain intra-European. As the EU looks ahead to the Migration Pact, which emphasizes cooperation, the discord sowed by hardline immigration stances may prove counterproductive to the voluntary system the pact envisages.

Selv om migrasjonspakten skisserer tiltak som skal effektivisere og håndtere migrasjonsstrømmene mer effektivt, kan implementeringen av denne politikken bli fragmentert i et landskap der individuelle medlemsland, påvirket av høyreorientert politikk, forfølger sine egne agendaer. Denne utfordringen forsterkes av den juridiske strukturen til EU, hvor betydelig makt over innvandringspolitikken fortsatt ligger hos medlemslandene i stedet for de europeiske 

Den endelige innvirkningen på europeisk samhold og håndtering av migrantstrømmer vil bli formet av muligheten til høyreekstreme partier til å danne innflytelsesrike koalisjoner i Europaparlamentet og forene deres politikk med eksisterende EUs juridiske rammer og forpliktelser.

Annonse

For nysgjerrige øyne i nordafrikanske hovedsteder kan en økende tilt til høyre i Europaparlamentet endre dynamikken i forholdet mellom EU og Nord-Afrika betydelig, og sementere en mer transaksjonell og pragmatisk tilnærming til å håndtere migrasjonsspørsmål og bredere geopolitiske interesser. Denne tendensen vil lene seg mot et politisk rammeverk som prioriterer streng immigrasjonskontroll fremfor bredere menneskerettighetshensyn og kan føre til at EU engasjerer seg mer åpent med regimer som har tvilsomme menneskerettighetshistorier.

Individuelle EU-medlemsland, drevet av nasjonal valgpolitikk og innflytelse fra høyreekstreme partier, kan forfølge sine egne bilaterale avtaler med nordafrikanske land som et raskt middel for å dempe migrantankomster. Denne tilnærmingen ville undergrave den kollektive forhandlingsmakten og den enhetlige stemmen til EU, slik det er artikulert av Brussel. 

This fragmented approach risks creating a patchwork of agreements that may be effective in the short-term in reducing migrants’ arrivals to specific countries but are less effective from a holistic, long-term perspective. Additionally, by deprioritizing human rights and democratization, the EU risks enabling autocratic tendencies in North African governments, as they might receive European support without significant pressure to improve governance or human rights records.

Virkningene av dette paradigmeskiftet vil hovedsakelig påvirke migranter og flyktningpopulasjoner mest. For disse gruppene kan et EU som er mer på linje med ytre høyre ideologier og mindre opptatt av menneskerettigheter bety tøffere reiseforhold, strengere grensekontroller og færre muligheter for lovlig gjenbosetting eller asyl. Økt samarbeid med autokratiske regimer kan også bety at migranter som flykter fra forfølgelse eller konflikt i sine hjemland kan finne nordafrikanske transittland mindre gjestfrie og farligere, og potensielt fange dem i sykluser med internering eller tvinge dem tilbake til fiendtlige miljøer uten tilstrekkelig beskyttelse.

Dessuten kan lokalbefolkningen i nordafrikanske land også oppleve negative effekter. Ettersom EU-støtte kan bli stadig mer avhengig av migrasjonskontroll i stedet for bredere utviklingsmål, kan spørsmål som økonomisk utvikling, utdanning og helsetjenester få mindre oppmerksomhet. Dette kan forverre de grunnleggende årsakene til migrasjon som fattigdom og ustabilitet, og ironisk nok føre til mer migrasjonspress på lang sikt.

Ved å fokusere snevert på å dempe strømmer og engasjere seg i autokratiske regimer uten å presse på for bredere reformer, risikerer EU ikke bare sitt rykte som en forkjemper for globale menneskerettigheter, men også effektiviteten og bærekraften til sin migrasjonspolitikk.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender