Kontakt med oss

International Monetary Fund (IMF)

IMF-ansatte kommer til enighet med Ukraina om et program på 15.6 milliarder dollar

DELE:

Publisert

on

Det internasjonale pengefondet kunngjorde tirsdag (21. mars) at det hadde oppnådd en avtale på personalnivå med Ukraina for å finansiere en fireårig finansieringspakke på omtrent 15.6 milliarder dollar. Dette vil gi midler til Ukraina som forsvarer seg mot russisk invasjon.

IMFs styre må fortsatt ratifisere avtalen. Den tar hensyn til Ukrainas vei til å bli medlem av EU etter krigen. Ifølge fondet vil hovedstyret diskutere godkjenning i løpet av de neste ukene.

Gavin Gray, en tjenestemann ved IMF, uttalte at programmets overordnede mål var å opprettholde økonomisk og finansiell stabilitet under forhold med ekstraordinært høy usikkerhet, gjenopprette gjeldens bærekraft og støtte Ukrainas utvinning langs veien mot EU-tilslutning i etterkrigstiden.

IMF-staben orienterte styremedlemmene tirsdag om avtalen, som ville være Ukrainas største lånepakke siden Russland invaderte Ukraina 24. februar 2022. En kilde kjent med saken uttalte at styret var støttende.

Ifølge den globale långiveren forventes avtalen å legge til rette for storstilt finansiering for Ukraina av internasjonale givere og partnere. Den ga imidlertid ingen detaljer. IMF-lån låser vanligvis opp støtte fra Verdensbanken eller andre långivere.

Beregninger har gjort det tidligere beregnet kostnadene ved gjenoppbygging i hundrevis av milliarder amerikanske dollar.

Gray uttalte at en gradvis økonomisk bedring kan forventes i de neste kvartalene ettersom aktiviteten gjenoppretter seg fra den alvorlige skaden på kritisk infrastruktur. Det gjenstår imidlertid motvind, inkludert muligheten for ytterligere konflikteskalering.

Gray sa at IMF-staben forventer at Ukrainas reelle bruttonasjonalprodukt vil endre seg mellom -3 % og +1 % i 2023.

Annonse

Denys Shmyhal, den ukrainske statsministeren, berømmet avtalen og takket IMF for støtten.

I en Telegram melding, sa han: "I tider med et rekordstort budsjettunderskudd vil dette programmet hjelpe oss med å finansiere alle viktige utgifter og sikre makroøkonomisk stabilitet samt styrke samspillet vårt med internasjonale partnere."

Janet Yellen (USAs finansminister) besøkte Ukraina forrige måned og ønsket avtalen velkommen etter måneder med lobbyvirksomhet for en ny IMF-finansieringspakke for Ukraina.

Hun uttalte at et ambisiøst og godt betinget IMF-program var avgjørende for å støtte Ukrainas reformarbeid. Dette inkluderer å styrke godt styresett og adressere korrupsjonsrisiko. Det gir også økonomisk støtte.

Den største aksjonæren i IMF er USA.

Hvis det blir godkjent som forventet, vil Ukraina-lånet være det største IMF-lånet til et land i aktiv konflikt.

Forrige uke, fondet endret en regel å tillate låneprogrammer for land med "eksepsjonelt høy usikkerhet", men nevnte ikke Ukraina.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender