Kontakt med oss

Fiskeri

Oceana oppfordrer Storbritannia og EU til å avslutte overfiske av kritisk lave fiskebestander i en ny avtale

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Oceana etterlyser en slutt på overfiske av sterkt overutnyttet fiskebestander i europeiske farvann, ettersom forhandlingene mellom EU og Storbritannia starter i dag under den spesialiserte fiskerikomiteen. Denne nye komiteen er et forum for diskusjon og enighet om fiskeriforvaltning for å forberede de årlige konsultasjonene der fiskemulighetene for 2022 vil bli bestemt.

Med nyere data publisert av International Council for the Exploration of the Sea (ICES) og fremhever den kritiske statusen til en rekke viktige fiskebestander1, Oppfordrer Oceana forhandlingspartene til å bli enige om forvaltningsstrategier som vil føre til at alle aksjer kommer seg og når sunne nivåer.

Oceana Head of UK Policy Melissa Moor sa: “Bare 43% av fiskebestandene som deles mellom Storbritannia og EU fiskes på bærekraftige nivåer2. Det er uakseptabelt at resten av bestandene enten er utsatt for overfiske, med bestander av viktige arter som torsk, sild og hvilling på kritisk lave nivåer, ellers er deres status rett og slett ukjent. For at fiskebestandene skal komme seg tilbake, må forhandlingspartiene styres av vitenskapen. Hvis du ikke gjør noe annet, vil det garantere ytterligere ødeleggelse av det marine miljøet, tømme fiskebestandene og svekke motstandskraften mot klimaendringene. "

Annonse

"I juni nådde EU og Storbritannia sin første årlige avtale etter Brexit angående deres delte fiskebestander, under de vilkår som er etablert i handels- og samarbeidsavtalen," sa Oceana Campaign Director for Sustainable Fisheries in Europe Javier Lopez. 

"På et kritisk tidspunkt for biologisk mangfold i havet og klimaet, er det EU og Storbritannia som er enige om effektive forvaltningsstrategier som setter en stopper for overfiske i deres farvann og sikrer bærekraftig utnyttelse av delte bestander."

Som det første møtet i den spesialiserte fiskerikomiteen begynner den 20th I juli fremhever Oceana tre prioriterte områder for avtale mellom Storbritannia og EU:

Annonse

· Flerårige forvaltningsstrategier må avtales for sterkt overutnyttet fiskebestander, med klare gjenopprettingsmål og tidsrammer for å oppnå dem.

· Ved fastsettelse av totale tillatte fangster (TACs) for blandet fiskeri, der flere arter fanges i samme område og samtidig, bør beslutningstakere bli enige om å prioritere bærekraftig utnyttelse av de mest sårbare fiskebestandene.

· Det bør avtales flerårige strategier for bevaring og forvaltning av bestander som ikke er kvoter. Datainnsamling og vitenskapelig vurdering av disse bestandene bør forbedres betydelig for å sikre at de fiskes bærekraftig.

1. Eksempler på alvorlig overutnyttede aksjer fra ICES-data inkluderer: Vest for Skottland torskCeltic Sea torskVest for Skottland og Vest for Irland sild og Irsk havhvilling.

2.       Oceana UK Fisheries Audit

Bakgrunn

Forhandlingene om å bli enige om fiskeriforvaltningstiltak for 2022 vil starte 20.th Juli under rammen av “Spesialiserte fiskerikomiteen” (SFC). SFC består av begge parters delegasjoner og gir et forum for diskusjon og samarbeid. SFCs kompetanse og plikter er etablert i Handels- og samarbeidsavtale (TCA - Artikkel FISK 16, side 271).

Diskusjoner og avgjørelser under SFC vil gi ledelsesanbefalinger som skal lette avtalen under de siste årlige konsultasjonene, som forventes å bli avholdt til høsten og avsluttes med 10th Desember (se artikkel FISH 6.2 og 7.1) eller 20.th Desember (se artikkel FISK 7.2). For eksempel forventes SFC å bli enige om å utvikle flerårige forvaltningsstrategier og hvordan man skal håndtere “spesielle aksjer” (f.eks. 0 TAC-aksjer, se artikkel FISK 7.4 og 7.5).

Under TCA ble Storbritannia og EU enige om i 2020 en rammeavtale for forvaltning av delte fiskebestander. Oceana ønsket TCA velkommen, da fiskeriforvaltningsmål og -bestemmelser, hvis de er godt implementert, vil bidra til en bærekraftig utnyttelse av delte bestander. For ytterligere informasjon om Oceana-reaksjonen på adopsjonen av TCA, les pressemelding.

Den første avtalen etter EU-brexit mellom EU og Storbritannia om fiskeriforvaltningstiltak for 2021 ble nådd i juni 2021. Fordi forhandlingene var lange og komplekse, for å gi kontinuitet i fiskeaktivitetene, måtte begge parter først vedta foreløpige tiltak som senere erstattet av avtalen. For ytterligere informasjon om Oceana-reaksjonen på 2021-avtalen, les pressemelding.

Fiskeri

Mediterranean and Black Seas: Commission foreslår fiskemuligheter for 2022

Publisert

on

Kommisjonen har vedtatt en forslag til fiskemuligheter for 2022 i Middelhavet og Svartehavet. Forslaget fremmer bærekraftig forvaltning av fiskebestander i Middelhavet og Svartehavet og lever opp til de politiske forpliktelsene som er gjort i MedFish4Ever og Sofia-erklæringer. Det gjenspeiler kommisjonens ambisjon om å oppnå bærekraftig fiske i disse to havområdene, i tråd med det nylig vedtatte 2030 Strategi fra General Fisheries Commission for the Mediterranean (GFCM).

Kommissær for miljø, hav og fiskeri Virginijus Sinkevičius sa: “Bærekraftig fiskeriforvaltning i alle EUs havområder er vårt engasjement og ansvar. Selv om vi har sett en viss forbedring de siste årene i Middelhavet og Svartehavet, er vi fortsatt langt fra å nå bærekraftige nivåer, og det er behov for mer innsats for å nå dette målet. Vi fremsetter derfor i dag vårt forslag om fiskefangst i de to havbassengene fullt ut avhengig av vitenskapelig råd. ”

I Adriaterhavet implementerer kommisjonens forslag GFCMs flerårige forvaltningsplan for demersale bestander og målet om å nå bærekraft for disse bestandene innen 2026 gjennom en redusert fiskeinnsats. Dagens forslag implementerer også den flerårige forvaltningsplanen vestlige Middelhavet (MAP) for demersale bestander med sikte på å redusere fisket ytterligere, i tråd med vitenskapelig råd. I Svartehavet inkluderer forslaget fangstbegrensninger og kvoter for piggvar og brisling. Forslaget vil bli fullført på et senere tidspunkt, basert på resultatene fra GFCM årlige sesjon (2-6. November 2021) og tilgjengeligheten av vitenskapelig råd. Mer informasjon er i pressemelding.

Annonse

Fortsett å lese

Såing av bønnene

Landbruk: Kommisjonen godkjenner ny geografisk betegnelse fra Ungarn

Publisert

on

Kommisjonen har godkjent tilføyelsen avSzegedi tükörponty ' fra Ungarn i registeret over beskyttede geografiske indikasjoner (PGI). 'Szegedi tükörponty' er en fisk av karpeartene, produsert i Szeged -regionen, nær Ungarns sørgrense, hvor et system med fiskedammer ble opprettet. Damenees alkaliske vann gir fisken en spesiell vitalitet og spenst. Det flassende, rødlige, smakfulle kjøttet til fisken som er oppdrettet i disse tjernene, og dens friske aroma uten bismak, kan direkte tilskrives det spesifikke saltvannsområdet.

Fiskens kvalitet og smak er direkte påvirket av den gode oksygentilførselen ved sjøbunnen i fiskedammene som er skapt på saltvann. Kjøttet til 'Szegedi tükörponty' er proteinrikt, lite fett og veldig smakfullt. Den nye betegnelsen vil bli lagt til listen over 1563 produkter som allerede er beskyttet i eAmbrosia database. Mer informasjon online på kvalitetsprodukter.

Annonse

Fortsett å lese

Brexit

Kommisjonen godkjenner € 10 millioner irsk støttetiltak for fiskerisektoren i forbindelse med Brexit

Publisert

on

Europakommisjonen har godkjent, i henhold til EUs statsstøtteregler, en irsk ordning på 10 millioner euro for å støtte fiskerisektoren som er berørt av Storbritannias tilbaketrekning fra EU, og de påfølgende kvoteandelene som er fastsatt i bestemmelsene i handels- og samarbeidsavtalen (TCA) mellom EU og Storbritannia. Støtten vil være tilgjengelig for selskaper som forplikter seg til midlertidig å slutte å fiske i en måned.

Målet med ordningen er å spare deler av den irske reduserte fiskekvoten for andre fartøyer, mens mottakerne midlertidig stanser virksomheten. Erstatningen vil bli gitt som et ikke-refunderbart tilskudd, beregnet på grunnlag av bruttoinntekten i gjennomsnitt for flåtestørrelsen, eksklusiv kostnaden for drivstoff og mat for besetningen på fartøyet. Hvert kvalifisert selskap vil ha rett til støtte i opptil en måned i perioden mellom 1. september og 31. desember 2021. Kommisjonen vurderte tiltakene i henhold til artikkel 107 (3) (c) i traktaten om Den europeiske unions funksjon ( TEUF), som gjør det mulig for medlemsstater å støtte utviklingen av visse økonomiske aktiviteter eller regioner, under visse betingelser. Kommisjonen fant at tiltaket styrker fiskerisektorens bærekraft og dets evne til å tilpasse seg nytt fiske og markedsmuligheter som følger av det nye forholdet til Storbritannia.

Derfor letter tiltaket utviklingen av denne sektoren og bidrar til målene i den felles fiskeripolitikken for å sikre at fiske og havbruk er miljømessig bærekraftig på lang sikt. Kommisjonen konkluderte med at tiltaket utgjør en passende form for støtte for å lette en ryddig overgang i fiskerisektoren i EU etter at Storbritannia trekker seg ut av EU. På dette grunnlaget godkjente Kommisjonen ordningen under EUs statsstøtteregler.

Annonse

Dagens (3. september) avgjørelse foregriper ikke om støttetiltaket til slutt vil være kvalifisert for Brexit Adjustment Reserve 'BAR' -finansiering, som vil bli vurdert når BAR -forordningen har trådt i kraft. Imidlertid gir det allerede Irland rettssikkerhet om at Kommisjonen anser at støttetiltaket er i samsvar med EUs regler for statsstøtte, uavhengig av den endelige finansieringskilden. Den ikke-konfidensielle versjonen av avgjørelsen vil bli gjort tilgjengelig under saksnummeret SA.64035 i statsstøtte register på kommisjonens konkurranse nettside når noen konfidensialitetsproblemer er løst.

Annonse
Fortsett å lese
Annonse
Annonse
Annonse

Trender