Kontakt med oss

European Green Deal

Beskyttelse av Europas hav: Kommisjonen lanserer offentlig høring om havstrategirammedirektivet

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

EU-kommisjonen har lansert en offentlig høring søker synspunkter fra borgere, institusjoner og organisasjoner fra offentlig og privat sektor om hvordan man kan lage EU Havstrategidirektivet mer effektiv, effektiv og relevant for ambisjonene som er satt i European Green Deal. Bygger på initiativene som ble kunngjort under European Green Deal, særlig Null handlingsplan for forurensning og EUs biologiske mangfoldsstrategi til 2030, denne gjennomgangen søker å sikre at Europas havmiljø styres av et robust rammeverk, som holder det rent og sunt, samtidig som det sikrer bærekraftig bruk.

Miljø-, hav- og fiskerikommisjonær Virginijus Sinkevičius sa: “Sunn hav og hav er avgjørende for vårt velvære og for å nå våre mål for klima og biologisk mangfold. Men menneskelige aktiviteter påvirker livet i havene våre negativt. Tap og forurensning av biologisk mangfold fortsetter å true marint liv og naturtyper, og klimaendringer utgjør enorme trusler for havene og for hele planeten. Vi må øke beskyttelsen og stell av havene våre. Derfor må vi se nærmere på de gjeldende reglene våre, og om nødvendig endre dem før det er for sent. Dine synspunkter på det marine miljøet er avgjørende i denne prosessen. ”

Rammedirektivet for marinestrategi er EUs viktigste verktøy for å beskytte det marine miljøet og tar sikte på å opprettholde sunne, produktive og motstandsdyktige marine økosystemer, samtidig som det sikres en mer bærekraftig bruk av marine ressurser til fordel for nåværende og fremtidige generasjoner. Gjennomgangen av direktivet vil se nærmere på hvordan det har utført så langt, ta hensyn til funn fra kommisjonens Report om havstrategien som ble publisert i juni 2020 og vurderer dens egnethet til å takle de kumulative effektene av menneskelige aktiviteter på det marine miljøet. De offentlig høring er åpen til 21. oktober. Mer informasjon er i pressemeldingen her..

Annonse

elektrisitet tilkoblinger

Kommisjonen godkjenner fransk ordning på 30.5 milliarder euro for å støtte produksjon av elektrisitet fra fornybare energikilder

Publisert

on

EU -kommisjonen har godkjent, i henhold til EUs statsstøtteregler, en fransk støtteordning for å støtte fornybar elektrisitetsproduksjon. Tiltaket vil hjelpe Frankrike med å nå sine mål for fornybar energi uten å urimelig forvride konkurransen og vil bidra til det europeiske målet om å oppnå klimanøytralitet innen 2050.

Konserndirektør Margrethe Vestager, ansvarlig for konkurransepolitikken, sa: «Dette hjelpetiltaket vil stimulere utvikling av viktige fornybare energikilder og støtte en overgang til en miljømessig bærekraftig energiforsyning, i tråd med EUs Green Deal -mål. Valget av mottakerne gjennom en konkurransedyktig anbudsprosess vil sikre best mulig verdi for skattebetalernes penger samtidig som konkurransen i det franske energimarkedet opprettholdes. ” 

Den franske ordningen

Annonse

Frankrike varslet Kommisjonen om sin intensjon om å innføre en ny ordning for å støtte elektrisitet produsert fra fornybare energikilder, nemlig til landoperatører av sol-, vind- og vannkraftanlegg på land. Ordningen gir støtte til disse operatørene som tildeles via konkurransedyktige anbud. Spesielt inkluderer tiltaket syv typer anbud på totalt 34 GW ny fornybar kapasitet som vil bli organisert mellom 2021 og 2026: (i) solenergi på bakken, (ii) sol på bygninger, (iii) vind på land, (iv) vannkraftanlegg, (v) nyskapende solenergi, (vi) selvforbruk og (vii) et teknologinøytralt anbud. Støtten har form av en premie på toppen av strømmarkedsprisen. Tiltaket har et foreløpig totalbudsjett på rundt 30.5 milliarder euro. Ordningen er åpen til 2026, og bistand kan utbetales i maksimalt 20 år etter at den nye fornybare installasjonen er koblet til nettet.

Kommisjonens vurdering

Kommisjonen vurderte tiltaket i henhold til EUs statsstøtteregler, særlig 2014 Retningslinjer for statsstøtte til miljøvern og energi.

Annonse

Kommisjonen fant at støtten er nødvendig for å videreutvikle produksjonen av fornybar energi for å oppfylle Frankrikes miljømål. Det har også en insentivvirkning, ettersom prosjektene ellers ikke ville finne sted uten offentlig støtte. Videre er støtten proporsjonal og begrenset til det minimum som er nødvendig, ettersom støttenivået vil bli fastsatt gjennom konkurransedyktige anbud. I tillegg fant kommisjonen at de positive effektene av tiltaket, særlig de positive miljøeffektene oppveier eventuelle negative effekter når det gjelder konkurransevridninger. Til slutt forpliktet Frankrike seg også til å gjennomføre en ut fra det en nå vet evaluering for å vurdere funksjonene og implementeringen av fornybarhetsordningen.

På dette grunnlaget konkluderte Kommisjonen med at den franske ordningen er i tråd med EUs statsstøtteregler, siden den vil lette utviklingen av fornybar elektrisitetsproduksjon fra ulike teknologier i Frankrike og redusere klimagassutslipp, i tråd med European Green Deal og uten uriktig konkurransevridning.

Bakgrunn

Kommisjonens 2014 Retningslinjer for statsstøtte til miljøvern og energisparing tillate medlemslandene å støtte produksjon av elektrisitet fra fornybare energikilder, på visse betingelser. Disse reglene tar sikte på å hjelpe medlemslandene med å nå EUs ambisiøse energi- og klimamål til minst mulig kostnad for skattebetalerne og uten unødig konkurransevridning i det indre markedet.

De Fornybardirektivet av 2018 fastsatte et bindende mål for fornybar energi i hele EU på 32% innen 2030. Med European Green Deal Communication i 2019 styrket Kommisjonen sine klimambisjoner og satte et mål om ingen netto utslipp av klimagasser i 2050. Den nylig vedtatte Europeisk klimarett, som forankrer målet om klimanøytralitet i 2050 og introduserer det mellomliggende målet om å redusere netto klimagassutslipp med minst 55% innen 2030, satte grunnlaget for 'passer for 55' lovforslag vedtatt av kommisjonen 14. juli 2021. Blant disse forslagene har kommisjonen presentert en endring av direktivet om fornybar energi, som setter et økt mål om å produsere 40% av EU -energien fra fornybare kilder innen 2030.

Den ikke-konfidensiell versjon av vedtaket vil bli gjort tilgjengelig under saksnummer SA.50272 i statsstøtte register på kommisjonens konkurranse nettside når noen konfidensialitetsproblemer er løst. Nye publikasjoner om statsstøttebeslutninger på internett og i EUT er oppført i Konkurranse Ukentlige e-nyheter.

Fortsett å lese

Miljø

European Green Deal: Kommisjonen foreslår en ny strategi for å beskytte og gjenopprette EU-skoger

Publisert

on

I dag (16. juli) vedtok EU-kommisjonen Ny EU-skogstrategi for 2030, et flaggskipinitiativ fra European Green Deal som bygger på EU Biologisk mangfoldsstrategi for 2030. Strategien bidrar til tiltakspakke foreslått å oppnå reduksjoner av klimagassutslipp på minst 55% innen 2030 og klimanøytralitet i 2050 i EU. Det hjelper også EU til å oppfylle sin forpliktelse til å forbedre karbonfjerning ved naturlige vasker i henhold til Klimarett. Ved å ta opp de sosiale, økonomiske og miljømessige aspektene samlet, tar skogstrategien sikte på å sikre multifunksjonaliteten i EU-skogene og fremhever den sentrale rollen som skogbrukere spiller.

Skog er en viktig alliert i kampen mot klimaendringer og tap av biologisk mangfold. De fungerer som karbonvask og hjelper oss med å redusere virkningene av klimaendringer, for eksempel ved å kjøle ned byer, beskytte oss mot kraftige flom og redusere tørkepåvirkningen. Dessverre lider Europas skoger under mange forskjellige press, inkludert klimaendringer.

Beskyttelse, restaurering og bærekraftig forvaltning av skog

Annonse

Skogstrategien setter en visjon og konkrete tiltak for å øke mengden og kvaliteten på skogene i EU og styrke deres beskyttelse, restaurering og motstandskraft. De foreslåtte tiltakene vil øke karbonbindingen gjennom forbedrede vasker og lagre og dermed bidra til å redusere klimaendringene. Strategien forplikter seg til å strengt beskytte primær- og gammelskog, gjenopprette forringede skoger og sikre at de forvaltes bærekraftig - på en måte som bevarer de vitale økosystemtjenestene skogene tilbyr og som samfunnet er avhengig av.

Strategien fremmer mest skogsforvaltningspraksis for klima og biologisk mangfold, understreker behovet for å holde bruken av woody biomasse innenfor bærekraftsgrensene, og oppmuntrer til ressurseffektiv trebruk i tråd med kaskadeprinsippet.

Sikre multifunksjonaliteten i EU-skogene

Annonse

Strategien forutsetter også utvikling av betalingsordninger til skogeiere og forvaltere for å tilby alternative økosystemtjenester, for eksempel ved å holde deler av skogene intakte. Den nye felles landbrukspolitikken (CAP) vil blant annet være en mulighet for mer målrettet støtte til skogbrukere og bærekraftig utvikling av skog. Den nye styringsstrukturen for skog vil skape et mer inkluderende rom for medlemsstater, skogeiere og -forvaltere, industri, akademia og sivilsamfunn for å diskutere om fremtiden for skoger i EU og bidra til å opprettholde disse verdifulle eiendelene for generasjonene som kommer.

Til slutt kunngjør Forest Strategy et lovlig forslag om å øke skogovervåking, rapportering og datainnsamling i EU. Harmonisert EU-datainnsamling, kombinert med strategisk planlegging på medlemslandenivå, vil gi et omfattende bilde av staten, utviklingen og den planlagte fremtidige utviklingen av skoger i EU. Dette er avgjørende for å sikre at skog kan utføre sine mange funksjoner for klima, biologisk mangfold og økonomi.

Strategien ledsages av en veikart for å plante tre milliarder ekstra trær over hele Europa innen 2030 i full respekt for økologiske prinsipper - riktig tre på rett sted til riktig formål.

Konserndirektør for den europeiske grønne avtalen Frans Timmermans sa: “Skogene gir hjemmet til det meste av biologisk mangfold vi finner på jorden. For at vannet vårt skal være rent, og jorden vår er rik, trenger vi sunne skoger. Europas skoger er i fare. Derfor vil vi arbeide for å beskytte og gjenopprette dem, forbedre skogforvaltningen og støtte skogbrukere og skogpleiere. Til slutt er vi alle en del av naturen. Det vi gjør for å bekjempe klima og biologisk mangfoldskrise, gjør vi for vår egen helse og fremtid. "

Landbrukskommissær Janusz Wojciechowski sa: ”Skog er lungene på jorden vår: de er avgjørende for vårt klima, biologiske mangfold, jord og luftkvalitet. Skog er også lungene i samfunnet og økonomien: de sikrer levebrød i landlige områder, gir viktige produkter for innbyggerne og har en dyp sosial verdi gjennom sin natur. Den nye skogstrategien anerkjenner denne multifunksjonaliteten og viser hvordan miljøambisjon kan gå hånd i hånd med økonomisk velstand. Gjennom denne strategien, og med støtte fra den nye felles landbrukspolitikken, vil skogene våre og skogbrukerne puste liv i et bærekraftig, velstående og klimanøytralt Europa. ”

Miljø-, hav- og fiskerikommisjonær Virginijus Sinkevičius sa: “Europeiske skoger er en verdifull naturarv som ikke kan tas for gitt. Å beskytte, gjenopprette og bygge opp motstandskraften i europeiske skoger er ikke bare viktig for å bekjempe klima- og biologisk mangfoldskriser, men også for å bevare skogens sosioøkonomiske funksjoner. Det enorme engasjementet i offentlige konsultasjoner viser at europeere bryr seg om fremtiden til skogene våre, så vi må endre måten vi beskytter, forvalter og dyrker skogene våre på, slik at det vil gi reelle fordeler for alle. ”

Bakgrunn

Skog er en viktig alliert i kampen mot klimaendringer og tap av biologisk mangfold takket være deres funksjon som karbonvask, samt deres evne til å redusere virkningene av klimaendringer, for eksempel ved å kjøle ned byer, beskytte oss mot tunge flom og redusere tørke. innvirkning. De er også verdifulle økosystemer, hjemmet til en stor del av Europas biologiske mangfold. Økosystemtjenestene deres bidrar til helse og velvære gjennom vannregulering, mat, medisiner og materialer, katastroferisikoreduksjon og -kontroll, jordstabilisering og erosjonskontroll, luft- og vannrensing. Skog er et sted for rekreasjon, avslapning og læring, samt en del av livsgrunnlaget.

Mer informasjon

Ny EU-skogstrategi for 2030

Spørsmål og svar om den nye EU-skogstrategien for 2030

Fakta om natur og skog

Faktaark - 3 milliarder ekstra trær

3 milliarder trær nettsted

European Green Deal: Kommisjonen foreslår transformasjon av EUs økonomi og samfunn for å møte klimaambisjonene

Fortsett å lese

Miljø

EU lanserer stor klimaplan for 'våre barn og barnebarn'

Publisert

on

EUs politiske beslutningstakere presenterte onsdag (14. juli) sin mest ambisiøse plan ennå for å takle klimaendringene, med sikte på å gjøre grønne mål til konkret handling dette tiåret og satte et eksempel for verdens andre store økonomier å følge, skrive Kate Abnett, Foo Yun-Chee og Reuters byråer over hele EU.

EU-kommisjonen, EUs utøvende organ, redegjorde nøye for hvordan blokkens 27 land kan oppnå sitt kollektive mål om å redusere netto klimagassutslipp med 55% fra 1990-nivåer innen 2030 - et skritt mot "netto null" -utslipp innen 2050. Les mer.

Dette vil bety å øke kostnadene ved utslipp av karbon til oppvarming, transport og produksjon, å beskatte luftfartsdrivstoff med høyt karbon og fraktdrivstoff som ikke har blitt beskattet før, og belaste importører ved grensen for karbon som slippes ut ved å lage produkter som sement, stål og aluminium i utlandet. Den vil forbrenne forbrenningsmotoren til historien.

Annonse

"Ja, det er vanskelig," sa EUs klimapolitiske sjef Frans Timmermans på en pressekonferanse. "Men det er også en forpliktelse, for hvis vi fraskriver oss vår forpliktelse til å hjelpe menneskeheten, leve innenfor planetens grenser, ville vi mislykkes, ikke bare oss selv, men vi ville svikte våre barn og våre barnebarn."

Prisen på fiasko, sa han, var at de ville "kjempe kriger om vann og mat".

Tiltakene "Fit for 55" vil kreve godkjenning av medlemslandene og Europaparlamentet, en prosess som kan ta to år.

Annonse

Når politiske beslutningstakere prøver å balansere industrielle reformer med behovet for å beskytte økonomien og fremme sosial rettferdighet, vil de møte intens lobbyvirksomhet fra næringslivet, fra fattigere medlemsland som ønsker å avverge økning i levekostnadene, og fra de mer forurensende landene som møter en kostbar overgang.

Noen miljøkampanjer sa at kommisjonen var for forsiktig. Greenpeace var skarp. "Å feire denne politikken er som en høyhopper som krever en medalje for å løpe inn under baren," sa Greenpeace EU-direktør Jorgo Riss i en uttalelse.

"Hele denne pakken er basert på et mål som er for lavt, ikke tåler vitenskapen og ikke vil stoppe ødeleggelsen av planetens livsstøttende systemer."

Men virksomheten er allerede bekymret for bunnlinjen.

Peter Adrian, president for DIHK, den tyske foreningen for industri- og handelskamre, sa at de høye CO2-prisene var "bare bærekraftige hvis det samtidig gis kompensasjon til selskapene som er spesielt berørt".

EU produserer bare 8% av de globale utslippene, men håper eksemplet vil fremkalle ambisiøse handlinger fra andre store økonomier når de møtes i november i Glasgow for neste milepæl FNs klimakonferanse.

"Europa var det første kontinentet som erklærte seg klimanøytralt i 2050, og nå er vi de aller første som la en konkret veikart på bordet," sa EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.

Pakken ankommer dager etter at California hadde en av de høyeste temperaturene som er registrert på jorden, den siste av en serie hetebølger som har rammet Russland, Nord-Europa og Canada.

Europakommisjonens visepresident Frans Timmermans ser på under en pressekonferanse for å presentere EUs nye klimapolitiske forslag, i Brussel, Belgia 14. juli 2021. REUTERS / Yves Herman
Europakommisjonens president Ursula von der Leyen presenterer EUs nye forslag til klimapolitikk mens EU-kommisjonær Paolo Gentiloni sitter ved siden av henne, i Brussel, Belgia, 14. juli 2021. REUTERS / Yves Herman

Da klimaendringene gjør seg gjeldende fra de tyfonbehandlede tropene til de blåste busklandene i Australia, foreslo Brussel et dusin politikker for å målrette mot de fleste store kilder til fossile drivstoffutslipp som utløser det, inkludert kraftverk, fabrikker, biler, fly og varmesystemer. i bygninger.

EU har så langt kuttet utslippene med 24% fra 1990-nivået, men mange av de mest åpenbare trinnene, som å redusere avhengigheten av kull for å generere kraft, er allerede tatt.

Det neste tiåret vil kreve større justeringer, med et langsiktig øye på 2050, sett av forskere som en frist for at verden skal nå netto null karbonutslipp eller risikere at klimaendringer blir katastrofale.

Tiltakene følger et kjerneprinsipp: å gjøre forurensning dyrere og grønne alternativer mer attraktive for EUs 25 millioner bedrifter og nesten en halv milliard mennesker.

Under forslagene vil strammere utslippsgrenser gjøre det umulig å selge bensin- og dieselbilsalg i EU innen 2035. Les mer.

For å hjelpe fremtidige kjøpere som frykter at rimelige elbiler har for kort rekkevidde, foreslo Brussel at stater installerer offentlige ladepunkter ikke mer enn 60 km fra hverandre på hovedveiene innen 37.

En revisjon av EUs emissionshandelssystem (ETS), det største karbonmarkedet i verden, vil tvinge fabrikker, kraftverk og flyselskaper til å betale mer for å slippe ut CO2. Rederier vil også bli pålagt å betale for forurensningen for første gang. Les mer.

Et nytt karbonmarked i EU vil påføre transport- og byggesektoren og oppvarming av CO2 COXNUMX-kostnader.

Ikke alle vil være fornøyde med et forslag om å bruke noen av inntektene fra karbontillatelser til å dempe den uunngåelige økningen i husholdningenes drivstoffregninger - spesielt da land vil møte strengere nasjonale mål for å kutte utslipp i disse sektorene.

Kommisjonen ønsker også å innføre verdens første karbongrensetoll for å sikre at utenlandske produsenter ikke har et konkurransefortrinn over selskaper i EU som er pålagt å betale for CO2 de har produsert for å lage karbonintensive varer som sement eller gjødsel. Les mer.

I mellomtiden vil en skatteoverhaling pålegge en EU-bred avgift på forurensende flydrivstoff. Les mer.

EUs medlemsland vil også måtte bygge opp skog og gressletter - reservoarene som holder karbondioksid utenfor atmosfæren. Les mer.

For noen EU-land er pakken en sjanse til å bekrefte EUs globale lederskap i bekjempelse av klimaendringer, og å være i forkant av de som utvikler den teknologien som trengs.

Men planene har avslørt kjente sprekker. Fattigere medlemsland er forsiktige med alt som vil øke kostnadene for forbrukeren, mens regioner som er avhengige av kullkraftverk og gruver, ønsker garantier for mer støtte for en transformasjon som vil forårsake forvridning og krever massetrening.

Fortsett å lese
Annonse
Annonse
Annonse

Trender