Kontakt med oss

Likestilling

Den internasjonale kvinnedagen: En invitasjon til samfunn til å gjøre det bedre 

DELE:

Publisert

on

I en seremoni som markerte den internasjonale kvinnedagen talte Nobels fredsprisvinner Shirin Ebadi og astronaut Samantha Cristoforetti til MEP-er i Strasbourg, Plenumsmøte, FEMM.

Foredragsholdere fra politiske grupper hyllet kvinneheltene som er en inspirasjon for unge jenter - til arbeidende mødre som tar vare på familiene sine, de som er rammet av kjønnsbasert vold, kvinnelige flyktninger som flykter fra krig, skolejenter i fare og kvinnene som hjelper andre kvinner med å kjempe. for deres rett til sikker abort. Når vi snakker om saken til aktivisten Justyna Wydrzynska, dømt til åtte måneders samfunnstjeneste i Polen i går for å ha hjulpet en kvinne med å få tilgang til en abort, ba noen MEP-er om at retten til abort skal legges til EUs charter om grunnleggende rettigheter. De gjentok at kvinner utenfor Europa som trenger vår solidaritet ikke må glemmes.

President Metsola sa at den internasjonale kvinnedagen ikke bare er et øyeblikk for å anerkjenne prestasjonene til kvinner og jenter over hele verden. Det bør også være en oppfordring til handling for å styrke likestillingen på tvers av alle sfærer av samfunnet vårt. President Metsola så det som en invitasjon til samfunn om å gjøre det bedre, og sa: «Tiden er nå inne for EU til å gå foran med et godt eksempel – å sette standarder for å kriminalisere vold mot kvinner, for å forbedre tilgangen til rettferdighet og å ratifisere Istanbul-konvensjonen. før slutten av denne perioden." Presidentens fulle tale er tilgjengelig her..

Kommisjonspresident Ursula von der Leyen berømmet alle de modige iranske kvinnene som kjemper for deres «frihet til å vise håret eller dekke det, til å studere, jobbe, elske uten å spørre om noens tillatelse» og for å inspirere kvinner over hele verden. Hun understreket den enorme mengden arbeid som fortsatt trengs for å beskytte kvinner og lovte å oppfylle den første EU-loven om bekjempelse av vold mot kvinner. Hun takket alle rollemodellene, som viser unge gutter og jenter at de kan være hva de vil, og avsluttet med å si: «det er på tide med en verden av likestilling og rettferdige sjanser, ikke bare for jenter, men for oss alle».

I sin tale understreket kommandør Cristoforetti at rom er et viktig element i hverdagen, brukt til viktige tjenester som miljøovervåking, katastroferespons og økonomiske transaksjoner. Hun bemerket at hun var den første europeiske kvinnelige sjefen for den internasjonale romstasjonen "men absolutt ikke den siste", og påpekte at i fjor valgte European Space Agency en ny klasse av karriere- og reserveastronauter hvorav over halvparten er kvinner. Evnen til å sende mennesker ut i verdensrommet bygger tillit til at vi kan takle vanskelige utfordringer. "Hvis vi kan sende mennesker ut i verdensrommet, er det ingenting vi ikke kan gjøre, ikke sant?" hun sa. «La oss ha den ambisjonen i Europa. Jeg har fløyet til verdensrommet to ganger - i russiske og amerikanske kjøretøy - jeg drømmer en dag om å se astronauter fly til verdensrommet i en europeisk."

Dr Shirin Ebadi appellerte til MEP-medlemmer om ikke å vende ryggen til protestene i Iran, utløst av drapet på den unge Mahsa Amini, der mer enn 550 mennesker angivelig har mistet livet og mer enn 20 000 ble arrestert. Ebadi beskrev den alvorlige situasjonen til fengslede journalister, advokater, forfattere, kunstnere, utenlandske aktivister og unge skolejenter, og fraværet av et fungerende og uavhengig rettssystem. Hun gjentok demonstrantenes krav om et regimeskifte under slagordet «Kvinne, liv, frihet». Hun oppfordret demokratier til ikke å forbli likegyldige til menneskerettighetsbrudd i landet, og oppfordret dem til å navngi Islamsk revolusjonsgardekorps en terrorgruppe. Hun forsikret europeerne om at hvis demokrati etableres i Iran, vil ikke bare antallet flyktninger som flykter bli redusert, men iranere vil kunne gjenoppbygge landet sitt, og bringe fred og ro til regionen.

Klikk her. å se uttalelsene til Roberta Metsola, EP-president og Ursula von der Leyen, kommisjonspresident.

Annonse

For å se de politiske gruppenes reaksjoner igjen, Klikk her.

Uttalelsene fra kommandør Samantha Cristoforetti og Dr Shirin Ebadi er tilgjengelige for å se igjen her..

Bakgrunn

Nobels fredspris ble tildelt Shirin Ebadi i 2003 for hennes arbeid for demokrati og menneskerettigheter, spesielt fokusert på kvinners og barns rettigheter.

Samantha Cristoforetti er en European Space Agency-astronaut og den første kvinnelige sjefsjefen for International Space Station Expedition 68.

Mer informasjon 

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.
Annonse

Trender