Kontakt med oss

UK

Europakommisjonen etterlyser ro i forhold til fiskerietvist på Jersey

Publisert

on

Etter den nylige økningen i spenningene over fiskekortene knyttet til vannet rundt Jersey, har EU-kommisjonen bedt om ro og for Storbritannia å overholde handels- og samarbeidsavtalen mellom EU og Storbritannia. 

Kommisjonstalsmann Vivian Loonela sa: ”Situasjonen der vi er er at vi den 13. april fikk beskjed fra de britiske myndighetene om at de hadde gitt 41 lisenser til EU-fartøyer som fisker i Jerseys territorialfarvann, men det var ytterligere betingelser satt til disse lisensene (for 17 av søknadene). 

“Vi har sett at bestemmelsene i handelsavtalen mellom EU og Storbritannia (TCA) som vi nylig ble enige om ikke har blitt respektert. I henhold til avtalen må eventuelle nye spesifikke betingelser som begrenser fiske i britiske farvann oppfylle målene og prinsippene i TCA, men de må også ha en klar vitenskapelig begrunnelse, og disse forholdene må være ikke-diskriminerende mellom Storbritannia og EU-fartøy, "la Loonela til," Eventuelle nye forhold må varsles på forhånd til den andre parten, slik at det er tilstrekkelig tid til å vurdere og reagere på de foreslåtte tiltakene. Vi har antydet at inntil vi har mottatt ytterligere begrunnelser fra britiske myndigheter, anser vi at disse nye vilkårene ikke skal gjelde. ”  

På spørsmål om den franske trusselen om å avbryte Jerseys strømforsyning var proporsjonal, sa en ytterligere talsmann for kommisjonen, Daniel Ferrie, som tar for seg alle Brexit-relaterte spørsmål at alle partene måtte respektere prosedyrene for tvisteløsning fastsatt i TCA-avtalen.

Brexit

Storbritannias Johnson oppfordrer EU til å vurdere forslag etter brexit på alvor

Publisert

on

By

Storbritannias statsminister for Storbritannia, Boris Johnson, stiller med president for EU-kommisjonen Ursula von der Leyen under lederens offisielle velkomst- og familiefoto på G7-toppmøtet i Carbis Bay, Cornwall, Storbritannia, 11. juni 2021. Leon Neal / Pool via REUTERS

Statsminister Boris Johnson har oppfordret EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen til å vurdere seriøst Storbritannias forslag om å endre det han kalte den "uholdbare" måten en Brexit-avtale styrer handel med Nord-Irland, skriver Elizabeth Piper.

Siden den fullførte sin utgang fra EU på slutten av fjoråret, har Storbritannias bånd til blokken nådd nye nedturer, hvor begge sider anklager hverandre for å handle i ond tro på grunn av en avtale om handel etter Nord-Irland.

London anklager Brussel for å være for puristisk eller legalistisk i å tolke hva avtalen betyr for noen varer som flytter fra Storbritannia til provinsen Nord-Irland. EU sier at de overholder avtalen, som Johnson signerte bare i fjor.

Storbritannia foreslo onsdag å reforhandle deler av Nord-Irlands protokoll som regulerer varebevegelse som kjølet kjøtt, og å dispensere fra EUs tilsyn med avtalen.

EU har avvist kravet om reforhandling, med von der Leyen som gjentar blokkens melding på Twitter og sa: "EU vil fortsette å være kreativ og fleksibel innenfor protokollrammen. Men vi vil ikke reforhandle."

Johnson snakket med van der Leyen forrige uke.

"Statsministeren la til grunn at måten protokollen fungerte for øyeblikket ikke var bærekraftig. Han sa at løsninger ikke kunne bli funnet gjennom de eksisterende mekanismene i protokollen, og det er derfor vi vil legge fram forslag til betydelige endringer i den," Johnsons talsmann fortalte reportere.

Johnson oppfordret EU til å "se på forslagene på alvor og samarbeide med Storbritannia om dem" og sa at dette ville sette forholdet mellom Storbritannia og EU på bedre grunnlag.

Storbritannia utarbeidet forslagene i ett papir som det utgav onsdag for å prøve å tvinge stammende forhandlinger fremover for å gjøre den såkalte protokollen bedre. Noen kritikere sier at få av forslagene er nye og i stor grad kan avvises av EU.

Protokollen tar for seg den største vanskeligheten som oppstod ved skilsmissen: hvordan man kan bevare den delikate freden som ble brakt til provinsen av den USA-formidlede fredsavtalen langfredag ​​i 1998 - ved å opprettholde en åpen grense - uten å åpne en bakdør gjennom nabolandet Irland til EUs eneste markedet på 450 millioner mennesker.

Det krever i hovedsak varekontroll mellom det britiske fastlandet og Nord-Irland, som fortsatt er en del av EUs tollområde. Disse har vist seg å være belastende for selskaper og et anathema for fagforeningsfolk, som er sterkt støttende av at provinsen forblir en del av Storbritannia.

Fortsett å lese

Brexit

EU støtter Irland når Storbritannia søker etter løsninger på Nord-Irlands protokolldilemma

Publisert

on

Den kontroversielle Nord-Irlands protokollen, som er en del av EU / UKs uttaksavtale, viser ingen tegn til å løse seg selv snart. Som Ken Murray rapporterer fra Dublin, EU-kommisjonen er ikke villig til å trekke seg tilbake mens britene fortsetter å søke etter en åpning for å få seg ut av et avtalt dokument som de selv hyllet i desember i fjor.

Det er syv måneder siden den britiske regjeringen skrøt av mye da Brexit formelt ble signert og forseglet i Brussel med smil og jubel før jul rundt.

Som britisk sjefforhandler, Lord David Frost, twitret julaften 2020: “Jeg er veldig fornøyd og stolt over å ha ledet et stort britisk team for å sikre dagens utmerkede avtale med EU.

”Begge sider jobbet utrettelig dag etter dag under utfordrende forhold for å få den største og bredeste avtalen i verden på rekordtid. Takk alle som fikk det til. ”

Man kan tenke seg å lese hans ord om at den britiske regjeringen håpet å leve lykkelig, en gang avtalen var ferdig. Imidlertid kommer ikke alt til å planlegge.

Under Brexit-tilbaketrekningsavtalen opprettet Nord-Irlands protokoll, som er et vedlegg til EU / UK-avtalen, en ny handelsordning mellom GB og Nord-Irland som, selv om den er på øya Irland, faktisk er i Storbritannia.

Målet med protokollen er at visse gjenstander som blir flyttet fra GB til NI, for eksempel blant annet egg, melk og kjølet kjøtt, må gjennomgå havnesjekk for å komme videre til øya Irland hvor de kan selges lokalt eller flyttes videre til republikken, som forblir i EU.

Som arbeiderklassens protestantiske fagforeningsfolk eller britiske lojalister i Nord-Irland ser det, utgjør protokollen eller den teoretiske handelsgrensen i Irske hav et annet trinnvis skritt mot et samlet Irland - som de heftig motsetter seg - og markerer ytterligere isolasjon fra Storbritannia der deres lojalitet er til.

Tidligere leder for det demokratiske unionistpartiet Edwin Poots sa at protokollen har satt "absurde barrierer som er satt i handelen med vårt største marked [GB]".

En avdragsfri periode fra 1. januar til 30. juni ble avtalt for å tillate at tiltakene trer i kraft, men det har vært fiendtligheten i Nord-Irland mot protokollen, den perioden er nå utvidet til slutten av september for å finne måter for akseptabelt kompromiss for å holde alle sider lykkelige!

Protokollen og dens implikasjoner som det ser ut til at Storbritannia ikke tenkte gjennom, har opprørt medlemmer av det unionistiske samfunnet så mye i Nord-Irland, protester på gata annenhver natt siden tidlig på sommeren, har blitt et vanlig syn.

Slik er følelsen av svik mot London på grunn av protokollen. Britiske lojalister har truet med å ta protestene sine til Dublin i den irske republikken, et trekk mange vil se som provoserer en unnskyldning for vold.

Lojalistaktivist Jamie Bryson snakker videre Pat Kenny Show on Newstalk radio i Dublin sa nylig: "Lagre for at det vil bli en ganske bemerkelsesverdig vending i forhold til Nord-Irlands protokoll de neste ukene ... Jeg kan tenke meg absolutt at disse protestene vil bli tatt sør for grensen, absolutt etter 12. juli."

12 juliy, en dato som i Nord-Irland ses som en markering av toppen av Orange Order-marsjsesongen, har kommet og gått. Så langt har de som er motstandere av protokollen i Nord-Irland ennå ikke krysset grensen som skiller nord fra Sør-Irland.

Imidlertid, etter at presset øker regjeringen i London fra britiske fagforeningsfolk i Nord-Irland og handelsmenn som føler at deres virksomheter vil lide sterkt når hele innholdet i protokolldokumentet trer i kraft, har Lord Frost desperat prøvd å endre og myke opp avtalen. han forhandlet og berømmet maksimalt i desember i fjor.

Den samme avtalen, skulle det legges til, ble vedtatt i Underhuset med 521 stemmer mot 73, et tegn kanskje på at den britiske regjeringen ikke utførte sin due diligence!

Blant de synlige konsekvensene av Brexit i Nord-Irland er lange forsinkelser for lastebilsjåfører i havner med noen store supermarkedskjeder som klager over tomme hyller.

Følelsen i Dublin er at hvis COVID-19-tiltak ikke var på plass, ville de virkelige virkelige konsekvensene av Brexit trolig være mer harde i Nord-Irland enn de allerede er.

Med press på Lord Frost om å ordne opp i dette politiske dilemmaet så snart som mulig, sa han til Westminster-parlamentet i forrige uke, "vi kan ikke fortsette som vi er".

Ved å publisere det som ble kalt 'A Command Paper', fortsatte det frimodig å si, "involveringen av EU i politistyring av avtalen" gir bare mistillit og problemer ".

Paper foreslo til og med avskaffelse av teppetollpapir for handelsmenn som solgte fra Storbritannia til NI.

I stedet vil et "tillit og verifiser" -system, kalt en "ærlighetskasse", gjelde, hvor handelsmenn registrerer salget i et lett berøringssystem som tillater inspeksjon av forsyningskjedene, et forslag som uten tvil sendte smuglere til sengs. med et smil om munnen!

Selve forslaget om en "ærlighetskasse" må ha hørtes morsomt og ironisk ut i Nord-Irland, hvor Boris Johnson i 2018 lovet delegatene på DUP-årskonferansen at "det ville ikke være noen grense i Irske hav" bare for at han senere skulle gå tilbake på ordet hans!

Med EU-kommisjonspresident Ursula Von Der Leyen som i forrige uke bekreftet overfor den britiske statsministeren Boris Johnson at det ikke vil være noen nyforhandling av avtalen, ser den britiske siden ut til å gjøre seg ultra upopulær igjen med den protestantiske fagforeningen og irske nasjonalistiske samfunn i Nord Irland.

Med britiske protestantiske fagforeningsfolk i Nord-Irland sinte for protokollen, er også irske katolske nasjonalister rasende på London etter at utenriksministeren for NI Brandon Lewis kunngjorde forslag om å stanse alle etterforskninger av drap begått under problemene før 1998.

Hvis de ble implementert, ville familiene til de som døde i hendene på britiske soldater og sikkerhetstjenester aldri få rettferdighet, mens de som døde av handlinger utført av britiske lojalister og irske republikanere, ville lide samme skjebne.

Taoiseach Micheál Martin som snakket i Dublin sa at "de britiske forslagene var uakseptable og utgjorde svik [til familiene]."

Med den amerikanske presidenten Joe Biden, en mann av irsk arv, som i fjor sa at han ikke vil signere en handelsavtale med Storbritannia hvis London gjør noe for å undergrave fredsavtalen for Nord-Irland fra 1998, ser det ut til at Boris Johnson-administrasjonen er svinnende. antall venner i Brussel, Berlin, Paris, Dublin og Washington.

Samtalene om å se gjennom vilkårene i Nord-Irland-protokollen ser ut til å gjenopptas de neste ukene.

Når EU signaliserer at den ikke er villig til å rykke ut og den amerikanske administrasjonen sidestiller med Dublin, befinner London seg i et vanskelig dilemma som vil kreve noe bemerkelsesverdig å flykte fra.

Som en innringer til et radiotelefonprogram i Dublin i forrige uke bemerket saken: «Noen burde fortelle britene at Brexit har konsekvenser. Du får det du stemmer på. ”

Fortsett å lese

Brexit

Storbritannia krever at EU godtar ny Nord-Irland Brexit-avtale

Publisert

on

By

Utsikt over grenseovergangen mellom Irland og Nord-Irland utenfor Newry, Nord-Irland, Storbritannia, 1. oktober 2019. REUTERS / Lorraine O'Sullivan

Storbritannia krevde onsdag 21. juli en ny avtale fra EU om å føre tilsyn med handel etter Nord-Irland etter Brexit, men unngikk å ensidig fjerne en del av skilsmisseavtalen til tross for at de sa at vilkårene var brutt. skrive Michael Holden og William James.

Nord-Irlands protokoll ble avtalt av Storbritannia og EU som en del av en Brexit-avtale i 2020, til slutt forseglet fire år etter at britiske velgere støttet skilsmissen i en folkeavstemning.

Det forsøkte å komme seg rundt den største skillen fra skilsmisse: hvordan beskytte EUs indre marked, men også unngå landegrenser mellom den britiske provinsen og den irske republikken, hvor tilstedeværelsen som politikere på alle sider frykter kan føre til vold i stor grad avsluttet i 1998 USA-meglet fredsavtale.

Protokollen krevde i det vesentlige kontroller av varer mellom det britiske fastlandet og Nord-Irland, men disse har vist seg å være belastende for næringslivet og et anathema for "fagforeningsfolk" som er sterkt støttende av at provinsen forblir en del av Storbritannia.

"Vi kan ikke fortsette som vi er," sa Brexit-minister David Frost til parlamentet og sa at det var begrunnelse for å påberope seg artikkel 16 i protokollen, som tillot begge sider å gjøre ensidige tiltak for å dispensere vilkårene hvis det var en uventet negativ effekt som følge av avtalen.

"Det er klart at omstendighetene eksisterer for å rettferdiggjøre bruken av artikkel 16. Likevel ... har vi konkludert med at det ikke er riktig øyeblikk å gjøre det.

"Vi ser en mulighet til å gå annerledes, for å finne en ny vei for å søke å bli enige med EU gjennom forhandlinger, en ny balanse i våre ordninger som dekker Nord-Irland, til fordel for alle."

Fortsett å lese
Annonse
Annonse

Trender