Kontakt med oss

Irak

Med EU-støtte går Irak sakte frem mot antikorrupsjon

Publisert

on

Siden den USA-ledede invasjonen for å fjerne den mangeårige diktatoren Saddam Hussein i 2003, har korrupsjon blitt Iraks urokkelige plage, med påfølgende regjeringer som prøver og ikke klarer å takle problemet. Nå, imidlertid publikasjon av landets antikorrupsjonsstrategi for 2021-24, som ble utarbeidet av Iraq Integrity Authority (IIA) og godkjent av president Barham Salih, håper å gi et fornyet press for samordnet antikorrupsjonshandling i Irak.

Dokumentet kommer bare få uker etter EU, FN og Irak lansert et partnerskap for å undertrykke korrupsjon i landet. Prosjektet på 15 millioner euro søker å "revidere Iraks antikorrupsjonslover, trene etterforskere og dommere og arbeide for å styrke sivilsamfunnets rolle", og forbedre rettssystemet som det endelige målet. I lys av det nye prosjektet - sammen med et nytt anti-graft utkast til lov foreløpig diskuteres som tar sikte på å gjenvinne stjålne midler og holde gjerningsmennene ansvarlige - Iraks egen anti-korrupsjonsstrategi kommer i en tid da internasjonalt samarbeid for å dempe ulovlige aktiviteter er på et nytt høydepunkt.

Går etter forretningsmenn og dommere

Disse initiativene er en del av et bredere EU-støttet press fra statsminister Mustafa al-Kadhimi's, hvis aggressive antikorrupsjon er rettet mot skjeve regjerings- og rettsvesenets tjenestemenn i et forsøk på å stoppe de enorme budsjettapene som følge av kriminell virksomhet. Tross alt kom al-Kadhimi til makten etter offentlig protest mot inkompetansen og umoral fra den tidligere regjeringen i oktober 2019. Demonstrasjonene bedt om en rystelse i det irakiske parlamentet, med al-Kadhimi som lover å ta en hard linje med korrupsjon når han går opp til hotseat.

Al-Kadhimi kan allerede kreve en clutch av høyt profilerte arrestasjoner, inkludert flere fremtredende politikere, en godt forbundet forretningsmann og en pensjonert dommer. I august 2020 skal han sette opp en spesialkomité som har som mål å målrette høyprofilerte individer som er skyldige i transplantat, med de første arrestasjonene av to tjenestemenn og en forretningsmann som fulgte måneden etter. Lederen for det nasjonale pensjonsfondet og sjefen for investeringskommisjonen var de to tjenestemennene som ble pågrepet, men det er forretningsmannen - Bahaa Abdulhussein, administrerende direktør for det elektroniske betalingsfirmaet Qi Card - som kanskje representerer den største fisken siden hans mange venner i høye steder viser at til og med velkoblede svindlere ikke lenger er trygge for loven.

Den største saken hittil i år er den av pensjonerte dommer Jafar al Khazraji, som nylig var ga en dom av “alvorlig fengsel” for ulovlig inflasjon av ektefellens formue med rundt 17 millioner dollar i svart eiendeler. I følge IIA ble Khazraji ikke bare pålagt å tilbakebetale summen fullstendig, men ble i tillegg slapp med en bot på 8 millioner dollar. Saken er et landemerke gitt at den representerer første gang rettsvesenet har tiltalt en person under en lov mot ulovlig gevinst av materiell formue på bekostning av det irakiske folket.

Gjenvinningen av $ 17 millioner er absolutt en positiv utvikling, men representerer bare en dråpe i havet sammenlignet med $ 1 billion som al-Kadhimi estimater Irak har tapt for korrupsjon de siste 18 årene. Imidlertid kan setningens presedensdempende karakter være mer verdifull for å utrydde misforståelser og oppmuntre FDI at Irak så sårt trenger å gjenoppbygge sin smuldrende infrastruktur.

Iraks økonomi på linjen

Faktisk er tiltalen mot al Khazraji viktig av en annen grunn. Dommeren hadde avgjort mot internasjonale selskaper Orange og Agility i saken mot det irakiske teleselskapet Korek. De to utenlandske interessene hevdet at Korek hadde ekspropriert sine investeringer uten behørig bruk av loven, en holdning som først ble tilbakevist av al Khazraji og deretter bekreftet av Verdensbankens internasjonale senter for løsning av investeringstvister (ICSID).

ICSID-dommen har vært alvorlig kritisert som “fundamentalt feil” av Agility, fordi ICSID i det vesentlige ga korrupte tjenestemenn i landets carte blanche for å gjøre det de vil med investorenes penger, og dermed sende ut store røde flagg til det utenlandske investeringssamfunnet. Dette er en utvikling som EU absolutt har tatt til etterretning, selv om arrestasjonen av en dommer som er implisert i saken, kan gå noen vei mot å gjenopprette den falmende troen på irakisk rettferdighet.

Europeisk støtte på Iraks lange vei fremover

Slik restaurering er sårt nødvendig, ikke minst for å gjenopplive økonomien, som krympet av 10.4% i 2020, den største sammentrekningen siden Saddam Husseins dager. Iraks BNP-gjeldsgrad forventes å forbli høy, mens inflasjonen kan nå 8.5% i år. Al-Kadhimi er absolutt imot ganske utfordringen, med til og med sine egne partimedlemmer sier at 17 år med forankret korrupsjon må feies bort for å gi landet en ny start.

Dette er bare de første trinnene på en lang vei for å bringe Irak tilbake fra randen, og det faktum at enhver påfølgende regjering siden Husseins deponering har lansert sine egne anti-korrupsjonstiltak - og deretter ikke fulgt dem - kan gjøre irakere skeptiske for å få håpet opp. Imidlertid er de første arrestasjonene av fremtredende individer, i tillegg til publiseringen av en offisiell strategi som tar sikte på å fjerne det knuste korrupsjonsfloraet i landets høyere nivåer, i det minste på et teknisk nivå, og oppmuntrer indikatorer til at regjeringens innsats står på solid grunn .

EUs rolle er nå å hjelpe regjeringen med å opprettholde den positive fremdriften. Brussel har gjort det bra å forbli i intim kontakt med nøkkeltall for å sikre gjennomføringen av IIAs antikorrupsjonsstrategi. Selv om det er tydelig at en bratt bakke fortsatt er å klatre, selv om noen få foreslåtte reformer blir realisert - inkludert en overgang til e-forvaltning, eller en økning i deltakelse og samarbeid mellom sivilsamfunnets grupper - kan regjeringen gå fremover i å gjøre det ingen av forgjengerne har klart det.

EU

Le Pen 'er en forstyrrelse av offentlig orden' - Goldschmidt

Publisert

on

Kommenterer intervjuet med partilederen for den franske høyrepopulisten Rassemblement National (RN) Marine Le Pen (Bildet) publisert i den tyske ukeavisen Die Zeit, Overrabbiner Pinchas Goldschmidt, president for European Rabbis Conference (CER), har avgitt følgende uttalelse: “Det er ikke tørkle som er en forstyrrelse av den offentlige ordenen, men fru Le Pen. Dette er helt klart feil signal til jødene, muslimene og andre religiøse minoriteter som bor i Frankrike. Det uttrykker fru Le Pens frykt for utlendinger. Hun deler samfunnet i stedet for å forene det, og på den måten bruker hun bevisst det jødiske samfunnet, som ifølge henne burde avstå fra å bære kippah, som sikkerhetsskade i sin kamp mot kulturer.

Tilhengerne av forbudet er overbevist om at de kjemper mot radikal islam. Men hvordan definerer de radikal islam? Jeg definerer radikal islam som islamisme som ikke tolererer sekulære muslimer, kristne og jøder og det europeiske samfunnet som helhet. Denne radikale islam kan også gå rundt i jeans og med avdekket hår. Det er dette som er den virkelige faren, som Frankrike ofte har opplevd så bittert. I stedet for å angripe politisk islam og dens tilhengere blir et religiøst symbol angrepet.

«Le Pen's krav er ikke noe annet enn et angrep på den grunnleggende og menneskelige retten til religionsfrihet, som folk mange steder i Europa nå gjentatte ganger prøver å begrense. Dette er en alarmerende trend for alle religiøse minoriteter. ”

Fortsett å lese

Irak

Iraks budsjett spyttet maskerer samarbeidskorrupsjon

Publisert

on

Bare noen få uker etter at pave Frans hadde sitt historiske besøk i Irak, og markerte første gang en biskop av Roma besøkte landet i Midt-Østen og dets store (hvis svinnende) kristne samfunn, overskygget den politiske kranglingen om den irakiske regjeringens budsjett noen gode følelser som kanskje har fulgt påfyrens tur. Forrige uke, etter tre måneder med tvister mellom statsminister Mustafa Al-Kadhimis regjering i Bagdad og Kurdistans regionale regjering i Erbil, Iraks parlament endelig godkjent et 2021-budsjett midt i helse- og økonomiske kriser som har etterlatt så mye som 40% av landets befolkning i fattigdom, per Verdensbanken, skriver Louis Auge.

I dagene før avstemningen, eksplosiv ny rapportering fra Agence France-Press (AFP) avslørte i hvilken grad de offentlige konfrontasjonene mellom Iraks forskjellige etniske og sekteriske fraksjoner skjuler et nesten beundringsverdig nivå av samarbeid for å svindle både den irakiske offentlige vesken og omtrent enhver handelsmann som ønsker å bringe varer gjennom Iraks dårlig kontrollerte grenser. Mens pave Frans tilkalt Iraks ledere for å ”bekjempe korvenes korrupsjon, maktmisbruk og tilsidesettelse av loven”, oppdaget AFP at landets mektige sjiamuslimske paramilitære grupper, hvorav mange har nære forbindelser med nabolandet Iran, sipherer milliarder av dollar ment for Iraks pengestrammede statskasse i egne lommer.

Selvfølgelig gitt opplevelsen av den franske telegiganten Orange i hendene på Iraks myndigheter, forårsaket AFPs avsløringer av korrupsjon i irakisk embetsverk sannsynligvis liten overraskelse i Paris, der Emmanuel Macron ønsket Iraks Kurdistans president, Nechirvan Barzani, velkommen. forrige uke.

Paramilitære karteller gjør Iraks grenseoverganger verre enn en jungel'

Ifølge AFP er varer som går inn i eller ut av Irak effektivt underlagt et parallelt system, dominert av sjiamuslimgruppene som en gang kjempet sammen med irakiske regjeringsstyrker for å beseire den islamske staten, men som nå har tytt til utpressing ved Iraks grenser. for å finansiere driften. Samlet kjent som Hashd al-Sha'bi eller "Popular Mobilization Forces" (PMF), disse gruppene har sikret seg posisjoner for sine egne medlemmer og allierte som politi, inspektører og agenter ved grenseoverganger, og spesielt i Umm Qasr, Iraks bare dypvannsport. Tjenestemenn og arbeidere som trosser gruppenes kontroll over disse anleggene er utsatt for drapstrusler, og regjeringsordninger for å flytte personell mellom stillinger har ikke klart å bryte opp kartellet.

Å kontrollere Iraks grenser har vist seg å være en lukrativ innsats for PMF. Som en tjenestemann fortalte AFP, er operatører i stand til å kreve opptil $ 120,000 XNUMX per dag i bestikkelser for importører og eksportører, som står overfor utsiktene til uendelige forsinkelser ved grensen, med mindre de blir enige om å betale tollagenter under bordet. Inntektene fra disse ordningene deles flittig mellom gruppene som utgjør kartellet, inkludert de som tilsynelatende er i direkte konflikt med hverandre. For å forhindre samordnet statlig handling mot deres ulovlige virksomhet, er kartellet i stand til å stole på sine allierte i Iraks politiske institusjoner.

Å miste kontrollen over grensene har kostet den irakiske staten en høy pris, med Iraks finansminister Ali Allawi som innrømmer at Bagdad bare klarer å samle inn en tiendedel av tollinntektene det ellers skulle være skyldig. Dynamikken til korrupsjonen beskrevet av AFP, der Iraks politiske og juridiske institusjoner enten er direkte medskyldige i graft eller maktesløse for å stoppe det, ser ut til å være på linje med kurset for enhver aktør som ønsker å gjøre forretninger i landet - som et antall tidligere utenlandske investorer kan bevitne.

Utenforstående er langt fra immune

Frankrikes Orange, for eksempel, er saksøker for øyeblikket den irakiske regjeringen i en sak på 400 millioner dollar for øyeblikket blir hørt av Verdensbankens internasjonale senter for løsning av investeringstvister (ICSID) i Washington. I 2011 påtok Orange og det kuwaitiske logistikkselskapet Agility en jsalve $ 810 millioner investeringer i Iraks Korek Telecom. Bare to år etter den opprinnelige investeringen, og like før deres joint venture ble bestemt for å ta majoritetseierskap i Korek, bestemte Iraks kommunikasjons- og mediekommisjon (CMC) seg for å tilbakekalle Orange og Agilitys aksjer i selskapet og håndkontroll av Korek tilbake til sitt tidligere eiere, alt uten restitusjon til to av Iraks mest fremtredende eksterne investorer.

I tiden siden avsløringer fra utsalgssteder inkludert Financial Times og Frankrikes Libération har drevet påstander om at Koreks nåværende eiere - nemlig Sirwan Barzani, en fetter til president Nechirvan Barzani - ødelagte medlemmer av CMC i forkant av deres beslutning om å “ekspropriere”Oransje og smidighet. Kunne ikke sikre restitusjon gjennom irakiske domstoler, vendte Orange seg dermed til ICSID i oktober i fjor, et skritt som partner Agility tok i 2017.

I kjennelse til Agilitys sak fant ICSID-nemnda sammensatt av advokater Cavinder Bull, John Beechey og Sean Murphy. til fordel for Irak og mot selskapet denne siste februar, noe som indikerer problemer i horisonten for Orange som sin egen klage går for kroppen. I sitt svar på ICSID-avgjørelsen avviste Agility ICSID-panelet for å nekte "forespørsler om beskyttelse av sine irakiske vitner", og påpekte at selskapets ansatte ble utsatt for vilkårlig forvaring og trusler fra det irakiske politiet under forhandlingene.

Disse påstandene gjenspeiler AFPs rapportering om korrupsjon av irakiske politistyrker og Iraks rettsvesen, med irakiske advokater forteller nyhetstjenesten at "med en telefonsamtale, folkevalgte, tjenestemenn kan få en dommer til å oppheve anklagen mot dem, enten med trussel eller ved å betale bestikkelse." Etter å ha overlevd masseprotokoller mot korrupsjon i 2019 og demonstrert deres evne til å hindre internasjonale juridiske organers arbeid, ser det ut til at Iraks politiske klasse og dens konstellasjon av paramilitære styrker kan ha lite å frykte utover hverandre - og selvfølgelig formaninger fra paven.

En talsperson for Korek sa: “Agility og Orange har fremsatt en rekke alvorlig falske og ærekrenkende påstander som en del av en kampanje for å ødelegge Korek gjennom en brent jordstrategi med flere rettssaker og voldgift.

“Korek mener at Agility og Orange har vært grovt feilaktig å fremstille og feilaktig karakterisere fakta mens de handlet mot Korek og dets aksjonærers beste.

”Så langt har ikke Orange og Agility lykkes med noen av deres påstander, og Mr. Barzani vil fortsette å forsvare seg kraftig i alle disse prosedyrene. Mr. Barzani har handlet og vil fortsette å handle til det beste for Korek, dets interessenter og folket i Kurdistan og Irak. ”

Foto: Iraks statsminister Mustafa al-Kadhimi. Foto av Mediekontor til statsministeren i Irak, Creative Commons Lisens 2.5.

Fortsett å lese

Irak

Midtøsten-religioner har sjansen til å marsjere sammen mot de sterke motstanderne av fred

Publisert

on

Faren vår, Abraham, har hatt mye på tallerkenen den siste tiden - alltid for menneskehetens beste, som hans vane er. “Lech lecha,” skaperen befalte ham, “gå fra ditt land og fra ditt fødested og fra din fars hus, til det landet som jeg vil vise deg,” skriver Fiamma Nirenstein.

Fra den tid av begynte monoteismen. Dessverre ble oppgaven overlatt til Abrahams to sønner, Isak og Ismael, hvis evige strid har nådeløst forfulgt oss den dag i dag.

Pave Frans gikk modig til Syria fredag ​​(5. mars) - til Mosul, Najaf og Ur - hvor han ledet en bønn som påminner deltakerne om Abrahams budskap: at Gud er usynlig, uendelig og veldig nær; full av kjærlighet til og krav fra mennesket, først og fremst blant dem å leve i fred.

Fred er en moralsk egenskap for monoteismen, sønnen til jødedommen, så vel som grunnleggeren av det som har blitt kalt "menneskelig ånd", som inkluderer kristendom og islam.

Pave Frans 'møte med Ayatollah Ali al-Sistani, en viktig åndelig leder for irakiske sjiamuslimer, var betydelig. Etter år med grusomheter begått mot kristne i hendene på ISIS spesielt og av politisk islam generelt, reiste han fra Roma til Midtøsten for å snakke med de mest egnede av samtalepartnere blant sjiamuslimer, som ikke bare tradisjonelt har lidd som en fattig minoritet i den islamske verden fra sunnimuslimt flertall, men i dag - på grunn av regimet i Teheran - representerer de tøffeste aktuelle spørsmålene: imperialisme, uranberikelse og forfølgelse av minoriteter.

Likevel er Sistani et bemerkelsesverdig unntak. En balansert karakter, han ble født i Iran, men betydelig fjernt fra hjemlandet, som er dominert av en gruppe khomeinister som, i henhold til islamsk religiøs lov, vil bli de anerkjente lederne - bare når Mahdi, Imam Hussein, kommer til verdens forløsning.

Han er moderat, forsiktig med politikere, men mektig i samfunnet sitt. Han prøvde å berolige førstnevnte etter invasjonen av Irak i 2003 av en samlet troppestyrke fra USA, Storbritannia, Australia og Polen, samtidig som han forsøkte å inneholde angrep mot amerikanere. Han presset også hardt for krigen mot ISIS. Videre opprettholder han et forhold til Iran uten å vise hengivenhet for det.

Pave Frans har studert denne situasjonen godt. Akkurat som han tilkoblet med sunniene i 2019 - undertegnelse av "Dokumentet om menneskelig broderskap for verdensfred og leve sammen" (også kjent som "Abu Dhabi-erklæringen") med Grand Iman av Al-Azhar, Sheikh Ahmed el-Tayeb - har han nå funnet den rette sjiamuslimen for å hjelpe ham med å beskytte kristne i Abrahams navn.

Pavens påkallelse av Abraham kommer i hælene på en annen historisk begivenhet: Israels signering av USA-meglet Abrahams avtaler med De forente arabiske emirater og Bahrain, og påfølgende normaliseringsavtaler med Sudan og Marokko - Stater med muslimsk flertall som tradisjonelt er fiendtlige mot den jødiske staten.

I dag er han inspirert av den økumeniske faren til de tre monoteistiske religionene til å utforme en fremtid for fred der de kristne i Midtøsten som har lidd enormt er inkludert. Som han vet godt, var det i Irak før 2003 mer enn 1.5 millioner kristne; mindre enn 200,000 2 gjenstår. Situasjonen er lik i Syria, der den kristne befolkningen har falt fra 700,000 millioner til under XNUMX XNUMX, som et resultat av utvisning og drap av muslimske terrorister.

Selv om paven ikke gjentok Abrahams navn under besøket, nevnte han ikke det faktum at jødene også har blitt forfulgt av muslimer i Midtøsten. Likevel er den fredelige tektoniske omveltningen som førte UAE, Bahrain, Sudan og Marokko til å akseptere Israel og det jødiske folket som innfødt i regionen - fortsatt et tog i bevegelse. Og det gir resultater nær hans beskrivelse av Abraham som en som "visste å håpe mot alt håp", og som la grunnlaget for "den menneskelige familien."

Den revolusjonerende forestillingen om folks felles interesse for deres barns fremtid, så vel som for gode relasjoner og sivil fremgang som er vist i Abraham-avtalen, er et ekte eksempel på hvordan fred må gjennomføres: ikke bare mellom ledere, men blant folk. Faktisk ble traktaten umiddelbart ønsket hjertelig velkommen av jøder og muslimer i de aktuelle landene; det var ikke bare et spørsmål om byråkrati ansporet av beregnede kaldblodige interesser.

Det har vært utrolig å observere strømmen av kontakter mellom muslimer og jøder som har utviklet seg de siste månedene på alle felt. Lidenskapen for realiseringen av Abrahams planlagte fred, forbudt i flere tiår av det palestinske og iranske vetoret, er håndgripelig i entusiasmen som tusenvis av handelsavtaler, samarbeidende vitenskapelig innsats og menneskelige utvekslinger førte til, selv midt i COVID-19 pandemi.

Pave Frans 'opphold i Irak illustrerer en annen fasett av Abrahams arbeid i aksjon. Vi kan bare håpe at veien han har ryddet vil være like fruktbar. Det er synd at den irakiske regjeringen ignorerte landets jøder i denne sammenheng, mot Vatikanets håp, ved ikke å invitere en jødisk delegasjon til arrangementet. Det var en avskjedigelse av jødisk historie og utvisning fra muslimske land, sammen med deres synagoger og tradisjoner, av hundretusener.

Under sin interreligiøse bønn for fred i Ur takket paven Herren for at han hadde gitt Abraham til jøder, kristne og muslimer, sammen med andre troende. Til tross for fraværet av en offisiell jødisk delegasjon, var de til stede deres mest berømte representant, Avraham Avinu (“Vår far, Abraham”).

Nå, med størkningen av Abrahamspaktene, har de tre religionene muligheten til å marsjere sammen mot de sterke motstanderne av fred, alt fra ISIS til Al-Qaida, fra Hamas til Hizbollah, og til alle statene som støtter dem, først og fremst fremst Iran.

Kanskje paveens møte med og budskap til al-Sistani indikerer at han forstår behovet for å innkalle Abraham åndelig, måten Israel og dets fredspartnere har gjort gjennom konkret handling.

Journalisten Fiamma Nirenstein var medlem av det italienske parlamentet (2008-13), hvor hun fungerte som visepresident for utenrikskomiteen i avdelingskammer. Hun tjenestegjorde i Europarådet i Strasbourg, og opprettet og ledet komiteen for undersøkelsen om antisemittisme. Hun var grunnlegger av det internasjonale initiativet Friends of Israel, og har skrevet 13 bøker, inkludert "Israel Is Us" (2009). For tiden er hun stipendiat ved Jerusalem Center for Public Affairs.

Fortsett å lese
Annonse
Annonse

Trender