Kontakt med oss

Oppdrett

EUs rammeverk for krisehåndtering må prioritere bønder midt i voksende utfordringer

DELE:

Publisert

on

På det nylige Agrifish Council-møtet 27. mai understreket EUs landbruksministre det presserende behovet for å forbedre krisehåndteringsverktøyene for landbrukssektoren, og tok til orde for økte budsjetter og større fleksibilitet. Dette kritiske trekket, ledet av den belgiske landbruksministeren David Clarinval, tar sikte på å beskytte bøndene mot de utallige klimatiske, økonomiske og geopolitiske risikoene de står overfor. Clarinval understreket nødvendigheten av et robust og fremtidsrettet krisehåndteringssystem der forskning og innovasjon spiller sentrale roller.

Denne utviklingen er faktisk betimelig. EUs felles landbrukspolitikk (CAP) gir for tiden en rekke verktøy for å hjelpe bønder under kriser, inkludert støtte til diversifisering, unntak fra konkurranseregler, aksjefond, forsikringsstøtte, offentlig markedsintervensjon og en årlig krisereserve på 450 millioner euro. Som nyere diskusjoner viser, kan imidlertid disse tiltakene ikke lenger være tilstrekkelige i møte med eskalerende utfordringer.

En oppfordring til forbedret krisehåndtering

Det belgiske presidentskapets notat, som satte i gang ministrenes debatt, fremhevet behovet for å revurdere og om nødvendig tilpasse de eksisterende krisehåndteringsverktøyene både innenfor og utenfor CAP. European Milk Boards protest i Brussel, som krever en permanent krisemekanisme for å regulere melkeproduksjonen under overforsyning, understreker ytterligere hvor presserende dette problemet er. Denne oppfordringen gjenspeiler de midlertidige tiltakene som ble vedtatt under meierikrisen 2016-2017, som viste seg effektive, men er utilstrekkelige for langsiktig stabilitet.

Å øke budsjettet for krisereserven er et presserende behov. Det nåværende fondet på 450 millioner euro, som ble aktivert for første gang i 2022 etter Russlands invasjon av Ukraina, er sannsynligvis utilstrekkelig for fremtidige kriser. Clarinval foreslo selv en betydelig budsjettøkning, og fremhevet behovet for mer robust økonomisk støtte til bønder i nød.

Dessuten vinner konseptet «de minimis»-støtte, som lar medlemslandene gi småskala subsidier til bønder uten å varsle Kommisjonen, gjennomslag. For tiden begrenset til € 20,000 50,000 per selskap over tre år, er det sterk støtte for å heve dette taket til € XNUMX XNUMX, som foreslått under forrige Agrifish Council-møte. Denne økningen er avgjørende, gitt den raske opphopningen av kriser som gjør dagens tak ineffektivt.

Annonse

Nutri-Score: En distraksjon fra kjerneproblemer

Mens fokuset på krisehåndtering er et positivt skifte, er det viktig å ta opp et annet omstridt spørsmål som har avledet oppmerksomhet og ressurser: harmoniseringen av Front of Pack-merket (FOP). Nutri-Score er en etikett foran på pakken som bruker et fargekodet system for å indikere den ernæringsmessige kvaliteten til matvarer, med det påståtte målet å hjelpe forbrukere til å ta sunnere valg. Imidlertid har den med rette blitt kritisert for sin inkonsekvente og ofte misvisende algoritme, som ikke klarer å gi klare veiledninger og kompliserer shoppingbeslutninger for europeere.

Portugals nylige beslutning om å gi avkall på Nutri-Score, annonsert av José Manuel Fernandes, landets nye landbruks- og fiskeriminister, markerer et betydelig skritt mot å gjenvinne et gjennomsiktig og effektivt matstyringssystem. Dette trekket følger lignende handlinger fra andre europeiske land som lenge har motsatt seg Nutri-Score for å favorisere overbearbeidede produkter fremfor tradisjonelle kvalitetsmat. Nutri-Scores forenklede tilnærming villeder ofte forbrukere til å tro at visse matvarer er sunnere enn de er, samtidig som tradisjonelle og ofte mer næringsrike alternativer straffes.

Den italienske landbruksministeren Francesco Lollobrigida hyllet Portugals avgjørelse som en seier for åpenhet og forbrukerbeskyttelse. Nedgangen i Nutri-Scores popularitet i land som Frankrike, Tyskland, Sveits, Spania og Romania antyder en bredere europeisk avvisning av systemet.

Det er på høy tid for EU å gå bort fra merkesystemer som Nutri-Score, som har vist seg å være ineffektive. I stedet bør fokuset være på å gi forbrukerne den kunnskapen og ressursene de trenger for å ta informerte kostholdsvalg på egenhånd. Å stole på forbrukere til å utdanne seg selv og ta sunne beslutninger uten behov for forenklede etiketter vil fremme en mer genuin og varig tilnærming til sunnere matvaner.

Mot en bærekraftig fremtid for europeisk landbruk

Presset for et mer robust rammeverk for krisehåndtering er et skritt i riktig retning. Å øke krisereservebudsjettet og heve «de minimis»-støttetaket er viktige tiltak for å gi bønder umiddelbar lindring. Imidlertid må denne innsatsen kompletteres med langsiktige strategier som prioriterer bærekraftig landbrukspraksis og innovasjon.

Å investere i forskning og utvikling for å øke landbrukets motstandskraft mot klimaendringer, utvikle forsikringssystemer som tilbyr omfattende dekning, og fremme offentlig-private partnerskap for å drive innovasjon er kritiske skritt. EU må også strømlinjeforme sine regulatoriske rammeverk for å støtte raske reaksjonsmekanismer under kriser, og sikre at bønder får rettidig og tilstrekkelig støtte.

De nylige diskusjonene i Agrifish Council understreker en økende anerkjennelse blant EU-ministre av behovet for å beskytte landbrukssektoren mot eskalerende kriser. Ved å prioritere motstandskraft og bærekraft kan EU sikre en stabil og velstående fremtid for sine bønder, og forsterke landbrukssektorens vitale rolle i Europas økonomi og matsikkerhet.

Til syvende og sist, mens forbedring av krisehåndteringsverktøy er en positiv utvikling, må EU opprettholde sin forpliktelse til åpenhet og innovasjon. Dette inkluderer å skifte bort fra feilaktige merkesystemer som Nutri-Score til å stole på at forbrukere tar informerte valg og gi bøndene de ressursene de trenger for å trives. Ved å ta opp både umiddelbare og langsiktige utfordringer kan EU fremme en mer robust og bærekraftig landbrukssektor, i stand til å motstå fremtidige kriser og fortsette å blomstre i et stadig mer komplekst globalt landskap.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender