Kontakt med oss

Virksomhet

EU bør avslutte sin resultatløst handel tvist med Kina, sier kinesisk ambassadør til EU

DELE:

Publisert

on

Kinesisk ambassadør

HE Mr. Wu Hailong, ambassadør for Folkerepublikken Kina i EU, gjorde i dag saken i Financial Times at handel er sentralt i forholdet mellom Kina og EU:

"Det siste året har imidlertid Kina-EU-handelen vært på en nedadgående bane, og falt 3.7 prosent i 2012 og ytterligere 1.9 prosent i første kvartal i år. Dette er veldig bekymringsfullt. Hovedårsaken er den svake Europeisk økonomi, der etterspørselen er svak og konkurransekraften synker, men EUs proteksjonistiske tiltak mot Kina har også hatt en skadelig innvirkning på handelen.

Denne måneden informerte EU-kommisjonen medlemslandene om et forslag om å innføre midlertidige antidumpingtoll i gjennomsnitt 47 prosent på solcelleanlegg - kjernekomponenter i solcellepaneler - importert fra Kina. En uke senere, mai 15, sa kommisjonen at den var forberedt på å sette i gang en antidumping- og antisubsidieundersøkelse av import av mobilt telekommunikasjonsutstyr fra Kina.

I tillegg har kommisjonen avvist påstander om at kinesiske eksportører bør glede seg over markedsøkonomisk behandling. Når de legger argumenter for dumping-beskyldningene sine, har den valgt å sammenligne prisene kinesiske selskaper tar betalt for sine solcelleprodukter i Europa med de de tar betalt i India, hvor de er mye høyere enn i Kina.

Annonse

Kommisjonens handlinger har svertet sitt image som en talsmann for frihandel, drevet fremveksten av proteksjonisme og strider mot forpliktelsen fra lederne i gruppen av 20 ledende industrilasjoner om ikke å innføre proteksjonistiske tiltak.

EUs gjentatte forsøk på å øke handelsfriksjonene med Kina er forbløffende og forvirrende. Europa har ikke overvunnet sin gjeldskrise, og mye av kontinentet er fortsatt fast i lavkonjunktur. I denne sammenhengen er det kontraproduktivt for EU å ta noen proteksjonistiske tiltak mot Kina, da disse ikke vil bidra til å løse vanskeligheter som Europas næringer står overfor eller hindre nedgangen i konkurransekraften til deres produkter. Faktisk kan EU ende opp med å bare skade seg selv siden disse tiltakene kan føre til at økonomien mister dampen og undergraver tilliten til kinesiske selskaper i deres forretningsforhold i Europa.

Pascal Lamy, generaldirektør for Verdens handelsorganisasjon, bemerket nylig at omtrent 40 prosent av hvilke land som eksporterer består av importerte innspill. Så proteksjonisme beskytter ikke. En stor andel av import og eksport mellom Kina og EU tilhører den samme verdikjeden. Å begrense den kinesiske eksporten til Europa vil skade både EU-forbrukere og industrier.

Faktisk har mange europeiske gründere og eksperter uttalt seg mot EUs grep for å vekke handelsfriksjoner. Nylig skrev mer enn 1,500 selskaper som importerer og installerer solcelleprodukter til Karel De Gucht, EU-kommisjonær, og motarbeider beskyttelsen av et lite antall produsenter på bekostning av resten. Noen europeiske studier har advart om at begrensning av kinesiske solcelleprodukter vil føre til tap av arbeidsplasser på titusenvis og til og med kunne utløse en handelskrig.

Nylig ga noen høytstående tjenestemenn fra EUs medlemsland uttrykk for støtte til en politisk resolusjon av den solcellesaken. De tror EU kunne finne en langsiktig løsning på noen av sine økonomiske problemer ved å støtte utvidelsen av denne sektoren, gjøre produktene sine mer konkurransedyktige for forbrukerne og øke etterspørselen etter solcellevarer. Jeg synes forslagene deres er fornuftige og rimelige.

EUs økonomi er fortsatt i svakhet, med et betydelig nedadgående press og mange usikkerheter. Å skape et åpent handelsmiljø og sende et positivt signal vil være mye mer fordelaktig for å øke tilliten til samarbeid og legge til rette for EUs økonomiske utvinning.

Som viktige partnere har Kina og EU et ansvar for å fremme veksten av toveis handel. Kina ønsker ikke å se noen skade på bilaterale handelsbånd, og håper EU vil ta en fornuftig tilnærming og respektere sin forpliktelse til å avgjøre tvister gjennom dialog og konsultasjon - til ytterste fordel for begge sider. "

 

 

Colin Stevens

 

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender