Kontakt med oss

Blogspot

Opinion: Ukraina: Hvem betaler regningen?

DELE:

Publisert

on

11313553034_4903fd69b8Mens utvidelse kommissær Štefan Füle gir ukrainerne "sterk" økonomisk støtte, begynner EU-skattebetalere å lure på hvor mye dette vil oversette til faktisk valuta. Ukrainas statsgjeld før Maidan-protestene var på mer enn 30 milliarder euro, og den nylige regningen fra Gazprom beløp seg til 18.5 milliarder dollar, så hvor sterk vil EUs skattebetalere ha for å motstå dette nye slaget i lommen? Den kommende rotasjonen av EUs kommisjonærer kan gi avgangsbyråkratene visse friheter, men etterlate borgerne med tunge byrder.

Tiåret med Barrosos presidentskap forlater EU haltende i en økonomisk gjenopprettingsprosess, med økende arbeidsledighet og, som en "finale of seem", væpnet konflikt i nabolaget. Ukraina fanget raskt urolens flammer, og er delt over fremtiden mellom såkalte pro-europeere og pro-russere. Det var ikke så lenge siden EU mottok Nobels fredspris, men Ukrainas intense frieri som deltok i assosieringsavtalen med EU endte med vold og massedrap.

Imidlertid vil det viktigste elementet i Barrosos arv være prisen på den ukrainske regningen for den europeiske skattebetaleren - hvor mye vil utvidelsespolitikken koste? Og til slutt, hva er fordelene for noen EU-borgere å assosiere seg med en de facto konkursstat?

Noen vil innvende, og med rette, at til tross for skitt av den ukrainske staten og befolkningen, er det rike mennesker der også - syv oligarker er medlemmer av den nye regjeringen, men det er ingen filantroper blant dem så langt. Ingen har gikk frem for å delta i betaling for gass, selv om pressen rapporterer at mange av den ukrainske nouveax-riche ha gjort sine formuer på gass transporter fra Russland.

Ikke mindre obskure om kostnadene ved EUs utvidelsespolitikk er Baroness Ashton (avbildet, senter), EUs øverste diplomat, som leder den nyopprettede tjenesten for ekstern handling (EAS), som er ment å fremme europeiske interesser over hele verden. Ashtons løfter om å støtte den ukrainske regningen via internasjonale institusjoner er i strid med de siste uttalelsene fra kommissær Füle om 'sterk' EU-støtte. Denne økonomiske uklarheten av vilkårene og kostnadene ved ukrainsk integrasjon og statsgjeldsoppløsning, som er svært ubehagelig for europeiske skattebetalere, blir supplert med det andre problemet med ubetalte regninger for russisk gass. Det åpne brevet fra president Putin, som fremhever den kritiske situasjonen med betalinger og den 'sanksjonerte utvinning' av gass rettet mot europeiske kunder, ga ingen andre effekter, men en ekstra svarteliste over russiske tjenestemenn som var forbudt å besøke Europa, et svært asymmetrisk svar på betalingspåminnelse.

Sibirisk gass har vært en kjærkommen vare i Europa fra Brezhnevs tid - europeiske og russiske økonomier har blitt gjensidig avhengige i løpet av et halvt århundre. Etter Ukrainas uavhengighet ble betalingene for bensintransitt 'enkle penger' for visse grupper av oligarker, som matet korrupsjon.

Den nåværende avvisning av russiske selskapet å levere gass 'gratis' er en kalddusj for de pro-europeiske styrker i Ukraina og enda mer for de europeiske kunder - som i tidligere gass kriger - dig ble ikke ukrainsk seg som led av nedleggelsen av springen, men den "Gazprom" tapende inntekt og europeerne spesielt de landene avhengige av russisk gass - som Bulgaria.

Annonse

Den siste gass tvist i 2009 forlot bulgarere gissel til harde vinterværet og uoppgjorte ukrainske betaling for russisk, men bare en uke siden, de stoppet South Stream rørledningen bygging i en protest mot annektering av Krim. Imidlertid kan det være South Stream prosjekt som løser problemene med gass transitt til Europa, og kjemper ukrainsk korrupsjon innen den herskende eliten, avhengig av gebyrene for gass transporter. Strekker seg fra den russiske kysten via Svartehavet til Bulgaria, ville det diversifisere energi ruter til Europa og gi et insentiv for utvikling av diversifiserte ukrainske energisektoren - vind, sol og bio - som kan modernisere landets økonomiske landskapet.

Mens den høyt utdannede ukrainske befolkningen absolutt har et potensial for økonomisk utvikling, bør man først betale de nåværende energiregningene for å forbedre den. Vil EUs skattebetalere bli konfrontert med den ukrainske regningen? Utbredelsen av europeiske verdier over kontinentet kan ende med store kostnader for utvidelsen. Farene ved eurokratenes hubris i å ønske å vinne en seier over Russland som inngår i Ukraina, vil ikke skade det avgangslaget: verken kommissær Füle eller baronesse Ashton vil konfrontere konsekvensene av deres politikk.

Overvurderinger og feilberegninger vil treffe nykommerne - Barrosos arv kan være for tung å bære for europeiske borgere, og foretrekker å vike fra EUs ambisiøse globale erobring for å løse problemene i deres daglige liv. Å plassere ukrainernes interesser over EUs egne borgere vil bane vei for frigjøring av EU - Eurokrater kan tvinge skattebetalernes hånd til å bøye seg for sine innfall, men på sikt vil det være skattebetalerne som vil ha den siste ord.

I overstrekking europeiske ressurser og innføre sine egne ambisjoner på EU-borgere, de fremtidige innbyggerne i EU institusjoner risiko finne seg selv i store vanskeligheter som skattebetalere avviser finansierer det europeiske prosjektet.

 

Anna van Densky

 

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender