Opinion: Kasakhstan betydning for Sentral-Asia, EU, Kina og Russland: Relations i fremgang

Sammen-the-road-in-TadsjikistanVed politisk analytiker Vira Ratsiborynska, EU-parlamentet

Sentral-asiatiske regionen har en strategisk geopolitisk plassering, et enormt økonomisk og energipotensial og rikelig med ressurser som representerer en viktig faktor for mange ledende økonomiske verdensmakter som EU, Russland og Kina.

Sentral-Asia har en rik historie med utvikling av handels- og energi relasjoner med disse ledende krefter som forklarer hvorfor denne regionen er tiltalende i sin potensial og spennende i sin utvikling. Sentral-Asia består av fem tidligere Sovjetunionen republikker nemlig Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Turkmenistan og Usbekistan. Kasakhstan, med sitt viktige geografiske posisjon, rik kulturell og historisk bakgrunn og sine store naturressurser utgjør en viktig geostrategiske ressurs av Sentral-Asia.

Som hjertet av Eurasia og den geopolitiske kjernen i regionen Kasakhstan samtidig opprettholder og utvikler sterk handel, energi og politiske relasjoner med EU, Kina og Russland. Disse kreftene utøve økonomisk og politisk innflytelse på ettersovjetrepublikken, som forbinder sentralasiatiske markedet til sine respektive eksportmarkeder.

Handels- og energifelt representerer prioriterte mål i utviklingen av strategiske relasjoner for dem, da de gir et land med mange muligheter og videre handelsmuligheter. Svært ofte i disse prioriterte feltene overlapper interessene til de nevnte ledende kreftene, og deres politiske innflytelse har derfor en tendens til å utvides betydelig i et land. I Kasakhstan med sin viktige geografiske posisjon er det en kombinasjon av kinesisk ledelse på energiområdet med russisk politisk innflytelse i mange andre strategiske relasjonsområder.

EU spiller en indirekte og myk makt rolle i den generelle politiske og økonomiske utviklingen i dette landet som representerer en betydelig geopolitisk interesse for de to andre konkurrerende krefter i regionen - Russland og Kina. Når det gjelder Russlands innen handel Kasakhstan er et tredje land partner i Russland og Hviterussland 'Customs Union, et prosjekt som representerer bare ett skritt i Russlands ambisiøs plan for ytterligere å gjennomføre den eurasiske økonomiske integrasjonsprosjektet. Denne handelen integrasjonsprosjekt hjelper Russland til å forme regional agenda i Sentral-Asia og bidrar til å holde landet i sin geopolitiske bane.

Kina er også innflytelsesrik innen handelsforbindelser med Kasakhstan, da det kazakhanske markedet representerer et fordelaktig og komplementært marked for Kina. Dette markedet er nyttig for det kinesiske markedet, da det kan tilfredsstille det økende kinesiske forbruket av olje og gass. På energi og handel er disse to markedene sammenkoblet: Kasakhstan er en viktig energiprodusent, mens Kina er en viktig energiforbruker. Kasakhstan har i sin tur også nytte av gode økonomiske forbindelser med Kina, da Kina skaper mange forretningsmuligheter og tiltrekker seg utenlandske investeringer for felles handels- og energiprosjekter med Kasakhstan. Slike relasjoner gir mange konkrete økonomiske fordeler og er geopolitisk avgjørende for Kasakhstan for å motvirke den russiske innflytelsen i den sentralasiatiske regionen.

EU er også interessert i handelsforbindelser med Kasakhstan, da mer enn 40% av Kasakhstans eksport går til EU-markedet. Det kasakhiske markedet er viktig for EU på grunn av EUs behov for å diversifisere sine kilder til olje- og gassforsyning. Kasakhstan eksporterer hovedsakelig olje og gass til EU mens det importerer maskiner og produksjonsprodukter. For Kasakhstan er EU-markedet fortsatt attraktivt fordi EU forblir en avgjørende investeringspartner. Dette inkluderer utveksling av beste praksis knyttet til europeisk kunnskap og kompetanse og utveksling av teknologi. EU støtter også og utvikler diversifiseringen av den kasakhiske økonomien.

I geopolitiske termer er handelsforbindelser med EU også svært viktig for Kasakhstan fordi de representerer et alternativ til handelsforbindelsene med Russland og Kina. EU opprettholder også gode relasjoner på andre viktige områder i regionen, som for eksempel sikkerhet og god regjering. Siden den sentralasiatiske regionen representerer mange utfordringer for EU som den trenger å takle, er Kasakhstan fortsatt viktig for å takle disse utfordringene gjennom gjensidig innsats mellom begge parter.

Sikkerheten til den sentralasiatiske regionen og politisk stabilitet i hvert medlemsland i regionen er hovedprioriteten i EUs forhold til denne delen av verden. For å oppnå energi- og handelsstabilitet og sikkerhet i hele regionen adresserer EU først og fremst spørsmål som lovstyre, demokrati og beskyttelse av menneskerettighetene med hvert medlemsland i regionen. For forholdene mellom Kasakhstan og EU er disse spørsmålene en prioritet, da de kombinerer regionalpolitisk dialog med myk strømforfremmelse.

Prosjekter som fremme av demokrati og lovstatsprinsipp kan hjelpe EU til å oppmuntre Kasakhstans tilnærming til EUs normer og verdier og for å gjøre landet mer stabilt og sikkert i EUs integreringsperspektiv. Dette kan også hjelpe EU med å takle regionale sikkerhetstrusler som terrorisme, narkotikahandel, organisert kriminalitet og sikker grenseforvaltning i hele Sentral-asiatiske regionen. Forbindelsen av Kasakhstan i en gjensidig dialog er avgjørende for at EU skal kunne bruke sine myke verktøy og metoder i Sentral-Asia.

Kasakhstan som respekterer menneskerettighetene, som utvikler seg demokratisk, og som er klar til å forplikte seg på ulike områder av gjensidig samarbeid med EU, kan være en verdifull partner for alle land i verden og for EU som helhet. Dette gjensidig samarbeidet er utfordrende da Kasakhstan fremdeles står overfor mange alvorlige mangler i opprettholdelsen av loven.

2011-hendelsen i Zhanaozen var et fortellende eksempel som illustrerer at Kasakhstan må fortsette sin innsats for å oppgradere prinsippene for loven i landet. Generelt bør EUs og Kasakhstans felles innsats for å fremme demokrati og retsstatsforhold fortsette for å gjøre Kasakhstan til den beste pålitelige partneren for EU og verden generelt. Derfor kan forhandlingene om en forbedret partnerskaps- og samarbeidsavtale med EU tjene som et grunnlag for å engasjere seg i et mer stabilt og pålitelig partnerskap og dialog om rettsstaten og demokratiske utviklingen i landet.

Denne avtalen kan også oppgradere de økonomiske forholdene med EU, og dermed fremme handels- og investeringsutveksling. EUs prioritering i forhold til Kasakhstan er å oppnå de felles målene om sikkerhet og stabilitet gjennom EUs transformative kraft, å bringe Kasakhstan nærmere EU og styrke feltene for felles samarbeid. For dette formål bør EU forbli en normativ skuespiller som vet hvordan man skal balansere økonomiske interesser med å fremme normer og verdier i regionen. Kasakhstan bør i sin tur bygge sine forbindelser med EU på en sann forpliktelsesbasis som bør forbli gunstig for alle involverte parter. Kasakhstan må være forpliktet til demokratiseringsprosessen og loven fordi et politisk stabilt land også betyr et økonomisk velstående land.

Respekten for menneskerettigheter og bekjempelse av korrupsjon kan gi gode resultater for handelsforbindelsene med EU og kan oppmuntre utenlandske investeringer i Kasakhstan. Å fremme demokratiske prosesser i et land kan være en nøkkel for suksess for å oppnå mer økonomiske fordeler med EU. Med hensyn til Russland og Kina må Kasakhstan forbli aktiv i den multi-vektorerte tilnærmingen til sine relasjoner og effektivt fremme utviklingen av ytterligere forbedrede forbindelser med sine partnere.

Diversifisering av handels- og investeringsmuligheter og et sterkt samhandels- og energisamarbeid med alle disse nøkkelpartnene bør være avgjørende for den politiske og økonomiske utviklingen i landet. Økonomisk samarbeid må gå hånd i hånd med det politiske engasjementet i Kasakhstan for å forfølge intern demokratisk utvikling. På denne måten kan Kasakhstan bli en pålitelig partner, ikke bare i handel og energi, men også i mange andre aspekter av sentral regional betydning for EU, Russland og Kina.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , , , , , , , , ,

Kategori: En forsiden, Blogspot, Kina, EU, Europaparlamentet, Expert kommentar, Kasakhstan, Politikk, Russland, Verden

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket *