Kontakt med oss

Afrika

EU slår omfattende handelsavtale med Det østafrikanske fellesskap

Publisert

on

afrikaPå 16 oktober forhandlerne fra EU og Det østafrikanske fellesskap (EAC) avsluttet en ny omfattende økonomiske partnerskapsavtale (EPA) mellom begge regions.

Avtalen vil gi juridisk sikkerhet for bedrifter og åpne et langsiktig perspektiv for gratis og ubegrenset adgang til EU-markedet for produkter fra Burundi, Kenya, Rwanda, Tanzania og Uganda.

"The East African Community region stands out for its dynamism, and ambition to develop as an integrated region. The comprehensive partnership agreement we have just reached is the best way in which we can support EAC's aspirations," sa handelskommissær Karel De Gucht. "We have concluded two other development-oriented partnerships with African regions this year. It's a source of my personal satisfaction also to see East Africa benefiting from the opportunities that Europe wants to offer. I hope that these EPAs will be signed and implemented soon."

Den nye omfattende EPA legger de nye og stabile grunnlag for EU-EAC handelsforbindelser. Det østafrikanske fellesskap landene vil nå være i stand til å fokusere på å forbedre sine økonomiske resultater uten å bekymre det potensielle tapet av full tollfri kvotefri adgang til det europeiske markedet på grunn av deres forbedring status. Alle EAC medlemmer, minst utviklede eller mer avanserte, vil dra nytte av den samme forutsigbar og enhetlig handel ordningen.

To comply with the rules of the World Trade Organization, the EAC countries committed to increase the share of their duty-free imports to 80% over the coming 15 years. As EAC customs union tariffs on imports are already low, absorbing the EPA is a feasible endeavour. Also, when EAC countries will be ready to grant more far-reaching concessions to the Europe's main competitors, the EU will be able to claim those same improvements. The EU and EAC have also reached a balanced outcome on export taxes.

Beyond the elimination of customs duties, the agreement covers important issues, such as free movement of goods, cooperation on customs and taxation, and trade defence instruments, which mirror the effort of the EAC to strengthen its customs union and to set up an effective internal market. This is the EU's most tangible contribution to support the regional objectives of the EAC.

Avtalen, signeres i dag av alle forhandlerne, er nå kommer til å bli presentert for godkjenning i henhold til nasjonale prosedyrer for hver partner.

Bakgrunn

The Eastern African fellesskap (EAC) består av Burundi, Kenya, Rwanda, Tanzania og Uganda. Alle EAC medlemmer, med unntak av Kenya, er minst utviklede landene i henhold til FNs klassifisering. De nåværende utviklingsmulighetene tilsier men de kan lykkes i å forlate denne gruppen i en relativt nær fremtid.

Den geografisk og økonomisk homogen gruppe er sterkt forpliktet til regional integrasjon, med en ultimate mål om å bli en føderasjon. Den EAC etablert en felles ytre tariff i 2005, fjernet toll på intra-regional handel, ratifisert av et felles marked protokoll som av 2010 og sist tok skritt mot oppnåelse av en vidtrekkende monetære union.

I 2007, East African fellesskap avsluttet en rammeavtale på tariff eliminasjon, som ble et grunnlag for omfattende økonomiske partnerskapsavtalen, signeres på 16 oktober.

I 2013, total handel mellom EU og Det østafrikanske fellesskap utgjorde € 5.8 milliarder. EUs import fra EAC er verdt € 2.2 milliarder og består for det meste av kaffe, blomster, te, tobakk, fisk og grønnsaker. Eksporten fra EU inn i EAC, hovedsakelig maskiner og mekaniske redskaper, utstyr og deler, kjøretøy og farmasøytiske produkter, beløper seg til € 3.5bn.

Mer informasjon
EUs relasjoner med Øst-afrikanske fellesskap
Økonomisk Partnerskapsavtaler

Afrika

EU og Tyskland slutter seg til arbeidet med å støtte Den afrikanske unions respons på #Coronavirus

Publisert

on

EU fortsetter å samarbeide med medlemslandene for å takle koronaviruspandemien på alle fronter. I dag er 500.000 ekstra koronavirus-testsett blitt levert til Africa Centers for Disease Control and Prevention i Addis Abeba, Etiopia. Testkittene ble levert med en EU-flytur med humanitær luftbro og er en del av en umiddelbar støttepakke på € 10 millioner til Den afrikanske unionen (AU) av den tyske regjeringen som svar på den pågående koronaviruspandemien. Totalt vil nesten 1.4 millioner tester for utvinning og påvisning av viruset bli gjort tilgjengelig for landene i Den afrikanske union.

“Gjennom EUs humanitære luftbro fortsetter EU-kommisjonen å arbeide hånd i hånd med medlemsstatene for å støtte sårbare land midt i coronaviruspandemien. Det er i vår felles interesse å takle pandemien over hele verden. Vi er forpliktet til å sikre effektiv levering av viktig medisinsk utstyr til de landene som trenger det mest. Denne spesifikke sendingen vil være i stand til å nå et stort antall land ettersom den vil støtte den afrikanske unions kontinentale respons, ”sa krisestyringskommisjonær Janez Lenarčič.

Leveringen av settene er en del av den større Team Europe-støtten til det afrikanske kontinentale svaret på coronavirus. Forbundsrepublikken Tyskland utviklingssamarbeidsminister Gerd Müller sa ved anledningen: ”Vi vil enten slå coronavirus sammen over hele verden - eller ikke i det hele tatt. Dette er grunnen til at vi støtter Den afrikanske union gjennom det tyske epidemiske beredskapsteamet i samarbeid med EU. Africa Centers for Disease Control and Prevention koordinerer anskaffelsen av livreddende testutstyr for AUs medlemsland. De spiller også en viktig rolle i å utdanne afrikanske helsearbeidere. Med vår støtte til partnerskapet for å akselerere koronavirus-testing sørger vi for at testing blir gjort allment tilgjengelig. Vi står sammen med vennene våre i Afrika i kampen mot koronavirus. ”

Den fulle pressemeldingen er tilgjengelig online.

Fortsett å lese

Afrika

Grunnlegger av ledende pan-afrikansk kommunikasjonsrådgivning APO Group for å hjelpe til med å velge Jack Ma Foundation 10 beste finalister i Afrikas Business Heroes-priskonkurranse

Publisert

on

Jack Ma Foundation Africa Netpreneur Prize Initiative (ANPI) Har valgt APO Group Grunnlegger og styreleder Nicolas Pompigne-Mognard som semifinaledommer for årets prestisjetunge konkurranse "Afrikas forretningshelter".

ANPI organiserer Afrikas Business Heroes - nå i sitt andre år - en grasrotkonkurranse som ønsker å spotlight og gi en plattform for gründere over hele Afrika, for å vise frem sine forretningsideer og inspirere andre til å gjøre det.

Jack Ma Foundation er forpliktet til å fremme afrikansk entreprenørskap, og har hentet inn noen av kontinentets mest anerkjente forretningsfolk og investorer for å hjelpe deg med å søke etter Afrikas forretningshelter. Nicolas vil være en del av et valgt sju-dommerpanel som vil intervjue kandidater fra en semifinaleliste med 20 gründere basert over hele Afrika.

I tidligere kvalifiseringsrunder fungerte mer enn 150 fremtredende afrikanske næringslivsledere som første dommere for å redusere mer enn 20,000 søkere til de siste 50.

I den online semifinalen, som ble avholdt 28. og 29. august 2020, vil Nicolas hjelpe til med å identifisere de ti finalistene som vil gå frem for å konkurrere i en 'pitchfinale' foran blant andre Jack Ma selv.

Nicolas har tilbrakt mer enn et tiår i forkant av afrikansk virksomhet. I 2007 grunnla han APO Group fra sin egen stue ved hjelp av sine egne sparepenger, og han har sett den vokse til det ledende panafrikanske kommunikasjons- og forretningskonsulentfirmaet, og gir strategisk rådgivning til multinasjonale organisasjoner i ulike bransjer.

Nå, i rollen som styreleder i APO Group, har Nicolas forpliktet seg til å støtte neste generasjon afrikanske gründere. I 2019 startet han en serie konferanser i noen av Afrikas mest fremtredende universiteter. Han snakket om entreprenørskap, virksomhet og journalistikk til studenter i Uganda, Zambia, Senegal, Etiopia og Sør-Afrika.

Nicolas er også medlem av flere råd, inkludert: the African Energy Chamber, en organisasjon som driver samarbeid mellom afrikanske regjeringer og privat sektor på alle områder av energiindustrien; de Africa Hotel Investment Forum, den fremste hotellinvesteringskonferansen i Afrika; og EurAfrican Forum, en handlingsorientert plattform som har som mål å fremme sterkere samarbeid mellom Europa og Afrika.

ANPI-prisen ble lansert i fjor, og konkurransen i 2020 er enda større og bedre. Premiefondet har økt fra 1 million dollar til 1.5 millioner dollar, hvor hver av de ti finalistene får en andel av det. Verdien av prisen går langt utover rent økonomisk gevinst, og representerer en ekstraordinær plattform der alle deltakerne, og ikke bare vinnerne, har dratt nytte av ekspertise og innsikt i ANPI-fellesskapet av næringslivsledere.

Mer enn 22,000 54 søkere som representerer alle de 2019 afrikanske landene søkte om sjansen til å bli den neste afrikanske forretningshelten - mer enn det dobbelte av antall bidrag i XNUMX.

I en annen endring fra i fjor kunne søkere også sende inn søknadene sine og holde utvalgssamtaler på fransk, et ytterligere bevis på den inkluderende og panafrikanske ånden i initiativet. Som en egenprodusert fransk-gabonesisk entreprenør er Nicolas godt posisjonert for å identifisere det aller beste av frankofoniske afrikanske nystartede selskaper og innovatører.

"Jack Ma er helt på toppen av det globale entreprenørskapet, så det er en ære å ha blitt bedt om å bedømme årets semifinale i ANPI-konkurransen," sa Nicolas Pompigne-Mognard, grunnlegger og styreleder i APO Group. "Det er fantastisk å se Jack Ma Foundation investere så mye energi i afrikansk entreprenørskap, og jeg er glad for å se et så høyt talentnivå fra årets søkere at vi gjør oss klare til å krone de neste afrikanske forretningsheltene."

Finn ut mer om ANPI-konkurransen og se hele listen over semifinalister franske baguetter..

Vis multimediainnhold.

Fortsett å lese

Afrika

Nye detaljer utgitt om skiftet av leder for den russiske 'Wagner'-gruppen

Publisert

on

En fersk journalistisk undersøkelse av Bellingcat rapporter om skiftet av sjefen for Wagner Private Military Group. Denne felles etterforskningen av The Insider, Bellingcat og Der Spiegel bemerker at den nye lederen for gruppen kan være Konstantin Pikalov, bedre kjent som 'Mazay', skriver Louis Auge.

I følge medierapporter deltok Mazay i kampanjen til gruppen i Den sentralafrikanske republikk (CAR) i begynnelsen av juli 2018. Fra korrespondansesammenheng hentet ut av journalister i publikasjonen, som gjelder hans aktiviteter i Afrika, blir det tydelig hvor innflytelsesrik Mazay er - det rapporteres at den militære rådgiveren til den sentralafrikanske presidenten personlig fulgte hans anbefalinger.

Mediene antyder at det var han som koordinerte informasjons- og ideologarbeidet med teamet i Den sentralafrikanske republikk.

Dokumenter innhentet av Bellingcat i elektronisk korrespondanse viser at hvis Valery Zakharov formelt var en militær rådgiver for CAR-presidenten, så var Mazay ansvarlig for viktige militære spørsmål.

For eksempel inneholder en e-post et skannet brev fra de lokale midlertidige myndighetene i byen Bambari til sjefen for den russiske væpnede styrken i Sør-Afrika.

Brevet (datert 13. mai 2019) ba om et presserende og privat møte for å "diskutere en spesielt delikat situasjon i byen Bambari". Brevene nevner at den russiske militærkommandoen har sendt instruksjoner til Mazay for videre handling.

Endringen av Wagner-ledelsen kan ifølge noen eksperter være forbundet med en endring i gruppeformatet.

Dmitry Utkin, som tidligere ledet selskapet og var ansvarlig for de ukrainske og syriske frontene, kan ha forlatt gruppen på grunn av endringer i metodikk og vektor for arbeidet.

Det private militære selskapet har flyttet fra direkte deltakelse i militære operasjoner til strategien for militær og politisk trening og samhandling. I følge kilder gir Wagner-gruppen for øyeblikket rådgivning og opplæringsstøtte i en rekke geopolitiske hot spots i afrikanske land, inkludert Libya, i stedet for å delta i fiendtligheter.

Endringen av sjefen for selskapet kan også forklares med en endring i den regionale orienteringen til selskapet. Det betyr økt oppmerksomhet fra gruppen til den afrikanske regionen, i denne konfigurasjonen virker skifte av leder fornuftig.

Basert på en analyse av informasjonen som ble avslørt denne etterforskningen, kan man også trekke en mulig konklusjon om at Dmitry Utkin, som ledet det private militære selskapet i lang tid, nå kan ha blitt drept. For øyeblikket fungerer ikke telefonnummeret hans, og hans vanlige turer fra Krasnodar til St. Petersburg har stoppet.

Fortsett å lese
Annonse

Facebook

Twitter

Trender