EU slår omfattende handelsavtale med Det østafrikanske fellesskap

afrikaPå 16 oktober forhandlerne fra EU og Det østafrikanske fellesskap (EAC) avsluttet en ny omfattende økonomiske partnerskapsavtale (EPA) mellom begge regions.

Avtalen vil gi juridisk sikkerhet for bedrifter og åpne et langsiktig perspektiv for gratis og ubegrenset adgang til EU-markedet for produkter fra Burundi, Kenya, Rwanda, Tanzania og Uganda.

"Den Det østafrikanske fellesskap region skiller seg ut for sin dynamikk, og ambisjoner om å utvikle seg som en integrert region. Den omfattende samarbeidsavtalen vi har nettopp nådd er den beste måten vi kan støtte EAC ambisjoner, " sa handelskommissær Karel De Gucht. "Vi har konkludert med to andre utviklingsorienterte partnerskap med afrikanske regioner i år. Det er en kilde til min personlig tilfredsstillelse også å se Øst-Afrika drar nytte av de mulighetene som Europa ønsker å tilby. Jeg håper at disse EPA vil bli signert og gjennomført snart. "

Den nye omfattende EPA legger de nye og stabile grunnlag for EU-EAC handelsforbindelser. Det østafrikanske fellesskap landene vil nå være i stand til å fokusere på å forbedre sine økonomiske resultater uten å bekymre det potensielle tapet av full tollfri kvotefri adgang til det europeiske markedet på grunn av deres forbedring status. Alle EAC medlemmer, minst utviklede eller mer avanserte, vil dra nytte av den samme forutsigbar og enhetlig handel ordningen.

For å overholde reglene i Verdens handelsorganisasjon, til EA landene forpliktet seg til å øke andelen av sine tollfri import 80% i løpet av de kommende 15 år. Som EAC tollunion tollsatser på import er allerede lav, absorberende EPA er en mulig oppgave. Også når EAC land vil være klar til å gi mer vidtrekkende innrømmelser til Europas viktigste konkurrenter, vil EU kunne kreve de samme forbedringene. EU og EAC har også nådd et balansert resultat på eksportskatter.

Utover eliminering av toll, avtalen dekker viktige saker, som for eksempel fri bevegelse av varer, samarbeid om skikker og beskatning, og vareforsvars instrumenter som speiler innsatsen av EAC å styrke sin tollunion og til å sette opp en effektiv intern marked. Dette er EUs mest konkrete bidrag for å støtte de regionale målene i EAC.

Avtalen, signeres i dag av alle forhandlerne, er nå kommer til å bli presentert for godkjenning i henhold til nasjonale prosedyrer for hver partner.

Bakgrunn

The Eastern African fellesskap (EAC) består av Burundi, Kenya, Rwanda, Tanzania og Uganda. Alle EAC medlemmer, med unntak av Kenya, er minst utviklede landene i henhold til FNs klassifisering. De nåværende utviklingsmulighetene tilsier men de kan lykkes i å forlate denne gruppen i en relativt nær fremtid.

Den geografisk og økonomisk homogen gruppe er sterkt forpliktet til regional integrasjon, med en ultimate mål om å bli en føderasjon. Den EAC etablert en felles ytre tariff i 2005, fjernet toll på intra-regional handel, ratifisert av et felles marked protokoll som av 2010 og sist tok skritt mot oppnåelse av en vidtrekkende monetære union.

I 2007, East African fellesskap avsluttet en rammeavtale på tariff eliminasjon, som ble et grunnlag for omfattende økonomiske partnerskapsavtalen, signeres på 16 oktober.

I 2013, total handel mellom EU og Det østafrikanske fellesskap utgjorde € 5.8 milliarder. EUs import fra EAC er verdt € 2.2 milliarder og består for det meste av kaffe, blomster, te, tobakk, fisk og grønnsaker. Eksporten fra EU inn i EAC, hovedsakelig maskiner og mekaniske redskaper, utstyr og deler, kjøretøy og farmasøytiske produkter, beløper seg til € 3.5bn.

Mer informasjon
EUs relasjoner med Øst-afrikanske fellesskap
Økonomisk Partnerskapsavtaler

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , , , , , , , , ,

Kategori: En forsiden, Afrika, EU, EU-kommisjonen, handels~~POS=TRUNC avtaler~~POS=HEADCOMP, Fagforeninger, Verden

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket *