Albania, Bosnia & Herzegovina: Politisk engasjement er nøkkelen til veien mot EU

AlbaniaUtenriksdepartementet parlamentsmedlemmer tirsdag (14 april) understreket behovet for en inkluderende, konstruktiv og bærekraftig politisk dialog om reformer og for større samarbeid mellom de politiske kreftene i Albania og Bosnia-Hercegovina.

I sin vurdering av framdriften i 2014, de omformulere deres pågående oppslutningen om EU integrasjonsprosessen i de to landene, men sier begge trenger for å avansere, blant annet med sine demokratiske prosesser, takle korrupsjon og få på plass en profesjonell og depoliticized offentlig administrasjon.

Albania må etablere en solid track record for EU-relaterte reformer

Medlemmene anbefaler Albania for å få EUs kandidatstatus og ser dette som oppmuntring til å øke reformarbeidet ytterligere. Imidlertid advarer de om at den fortsatte politiske polariseringen kan bringe ytterligere EU-integrationsarbeidet i fare og oppfordre både den herskende koalisjonen og opposisjonen til å samarbeide ansvarlig og konstruktivt.

Utvalget konstaterer at trenden i kampen mot handel med narkotika er positiv, men ser fortsatt kampen mot organisert kriminalitet som en stor utfordring. Albania bør også gjøre mer for å sikre uavhengighet, effektivitet og ansvarlighet i domstolene og for å sikre uavhengigheten til det offentlige kringkaster, sier det. MEPs roser Albania for sitt klima med religiøs toleranse, dens konstruktive og proaktive holdning i regionalt og bilateralt samarbeid, særlig mot Serbien, og dets fullstendige tilpasning til EUs utenrikspolitiske stillinger.

Resolusjonen, som ble utarbeidet av Knut Fleckenstein (S & D, DE), ble vedtatt av 51 stemmer til tre med fire blanke stemmer.

Bosnia-Hercegovina: politiske eliter må vise klar forpliktelse

Utvalget for utenrikspolitikk oppfordrer Bosnien og Hercegovinas politiske elite til å vise utvetydig forpliktelse til og engasjement i å gjenoppta reformprosessen og komme nærmere EU. Det understreker at den politiske dvalematen, altfor komplisert og ineffektiv institusjonell arkitektur og mangel på samarbeid mellom politiske ledere, er en alvorlig hindring for landets stabilisering og utvikling. MEPs oppfordrer ledere til å forplikte seg fullt ut til nødvendige reformer. Kommisjonen bør være særlig oppmerksom på gjennomføringen av Sejdić-Finci-avgjørelsen, legger de til.

Mens innbydende skriftlig forpliktelse til EU-integrering, vedtatt av landets presidentskap, undertegnet av lederne for alle politiske partier og godkjent av sitt parlament, parlamentsmedlemmer skille ut sin effektiv gjennomføring som avgjørende og be om en bestemt veikart for en bred og inkluderende reform agenda å fremme Bosnia og Hercegovina på sin vei mot EU.

Resolusjonen som ble utarbeidet av Cristian Dan Preda (EPP, RO) ble vedtatt av 47 stemmer til tre, med fire avholdende.

Neste trinn

Hele huset vil stemme på de to separate vedtak i de to landene i Strasbourg i april.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , , , , , , ,

Kategori: En forsiden, Konflikter, EU, EU-kommisjonen, Europaparlamentet, Politikk, Verden

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket *