Kontakt med oss

Konflikter

200-års jubileet for slaget ved Waterloo

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Waterloo1Den etterlengtede toårsdagen til slaget ved Waterloo markeres med en serie høyprofilerte hendelser i både Belgia og England.

Den første hertugen av Wellington befalte den allierte hæren i slaget ved Waterloo i det som i dag er Belgia, og britiske og prøyssiske styrker beseiret den franske keiseren Napoleon Bonaparte under slaget på 18 juni 1815.

På Waterloo-slagmarken der Wellington førte allierte tropper til seier, åpner et helt nytt underjordisk minnesmerke for flere millioner euro neste måned.

Annonse

På Apsley House, som var hjemmet til den første hertugen av Wellington i London, vil besøkende kunne se Waterloo Gallery med et bord som dekket da det var da hertugen arrangerte årlige banketter for å feire slaget. Wellingtons håndskrevne ordrer fra konflikten vil også bli omtalt.

Andre steder åpner de nyrestaurerte Wellington Rooms og andre Waterloo-relaterte skjermer på Walmer Castle i Kent på Juni 5 - jubileumsmåneden for slaget.

Wellington tilbrakte 23 år på Walmer Castle, og besøkende kan se hvordan rommet hadde sett ut da han bodde der, inkludert lenestolen der krigshelten døde. Expo dekker også Wellingtons karriere, livshistorie og den ikoniske kjendisstatusen han oppnådde under og etter livet. Et par originale "Wellington Boots" vil også vises.

Annonse

English Heritage sa at hendelsene ville utforske kampens betydning. En talsmann sa: "Vi har samlet en fascinerende samling av gjenlevende gjenstander fra 19-tallets viktigste kamp, ​​den 'store krigen' i sin tid."

Men uten tvil, den mest ambisiøse og innovative Waterloo-tema-begivenheten er "New Waterloo Dispatch" i Viking Bay, nær Margate, som starter 20. juni. Dette vil gjenskape begivenhetene til en berømt natt i juni 1815 da en ung major Percy kom i land i en liten robåt, fersk fra slaget.

Han hadde dratt av fra Oostende på Royal Navy-sløyfen HMS Peruvian med sikte på Ramsgate, men vinden falt og Percy, med skipets befal og fire sjømenn, tok en liten båt og rodde de resterende 18 mil over kanalen og brakte fantastiske nyheter - Napoleon ble slått!

Hertugen av Wellingtons forsendelse gikk raskt på vei til London. Prinsregenten fant ut den kvelden da Napoleons Eagles ble lagt for hans føtter, og berømte avbrutt middagen hans - og Europa ble aldri det samme igjen. I dag kan en kopi av en av Eagles sees på Eagle House ved Broadstairs strandpromenaden.

Den "nye Waterloo-utsendelsen", til minne om toårsdagen, er en fire-dagers begivenhet på internasjonal skala, som involverer kongelige, europeiske regjeringer, væpnede styrker og sivile representanter. Det inkluderer en dramatisk gjenspeiling av ankomst og avreise av forsendelsen, med marine skip, post-sjeselong, hester og en 20-mils Channel Challenge for pilotopptredener som vil feire Percys episke rekke.

Dette og andre hendelser knyttet til to hundre år forventes å tiltrekke titusenvis av mennesker, inkludert mange fra Belgia, både belgiere og utvandrere som ønsker å være en del av de historiske minnestundene.

Hvis du befinner deg i området, er Margate on-up-up et flott sted å stoppe for en kort pause. Tilbake i 2013 hadde byen allerede omtalt i Rough Guides toppattraksjoner å besøke over hele verden, men i begynnelsen av dette året dukket den forestående gjenåpningen av Margates berømte strandpromenade Dreamland fornøyelsespark opp i reiselederens "Ni nye attraksjoner å besøke i 2015-liste - akkurat der oppe med Kinas Shanghai Tower og en islandsk breen!

Det nye, men fantastisk vintage Dreamland, restaurert gjennom et stipend fra Heritage Lottery Fund, eies av Dreamland Trust og drives av et lokalt team satt sammen av forretningsmann Nick Conington.

Nick er en ekte Margate-entusiast som også eier det nærliggende boutiquehotellet Sands, som gir en fantastisk base å utforske hele området fra.

Han kjøpte eiendommen i 2011, og hans opprinnelige plan var å gjøre bygningen om til luksusleiligheter. Men etter å ha oppdaget at eiendommen opprinnelig hadde vært et hotell på slutten av 19-tallet, bestemte han seg for å gjøre det om til et hotell. I løpet av en toårsperiode har Sands blitt kjærlig restaurert til sin tidligere prakt, ved å bruke det virkelig magiske landskapet det nyter som inspirasjon.

Det har 20 gjesterom, alle utstyrt til en meget høy standard, og en restaurant med utsikt over Margate sand.

Juni er bemerkelsesverdig ikke bare for slaget ved Waterloo-hundreårsdagen, men som måneden da dette fine, firestjerners hotellet, som mottok flere priser for sin kulinariske dyktighet, feirer sin andre bursdag siden gjenåpningen.

Etter all spenningen med de historiske og seremonielle begivenhetene i nærheten Viking Bay, vil du ha behov for forfriskning, og det kommer ikke bedre lokalt enn kafeen på Margates fantastiske Turner Contemporary Art Gallery som nettopp har feiret sitt fjerde jubileum. Det rimelige kjøkkenet, profesjonelt overvåket av sin brasilianskfødte manager Marcio Morali, trekker på fine, lokale sesongbaserte produkter, inkludert oster, grønnsaker og lam. På fredag og lørdag om kvelden er to og treretters måltider tilgjengelig og serveres i en mer formell setting.

For de fra Belgia med unge familier som er med på feiringen av XNUMX-årsjubileet, er det noen flotte turistattraksjoner i Kent, inkludert Diggerland, nær Chatham, en opplevelsespark med konstruksjonstema hvor barna og deres familier kjører, sykler og bruker jordflytende maskiner under veiledning av utdannet personale - uten førerkort kreves!

Opptak inkluderer tilgang til hele dagen til så mange turer og stasjoner du kan administrere, og Diggerland, en av fire nettsteder over hele Storbritannia, er virkelig det perfekte stedet å ta barna dine med på en actionfylt familiedag.

Ikke langt unna i de naturskjønne omgivelsene til Leeds Castle ligger den fantastiske Go Ape, en av 58 skogopplevelsessteder i Storbritannia. Den inkluderer "Tree Top Junior" hvor Mini Tarzans kan svinge seg gjennom trærne i en morsom time med tre-til-tre-kryssinger, og avslutte med en glidelåsfinale.

I nærheten ligger Kent Life, en fornøyelsespark og en arbeidsgård der besøkende kan gjøre seg kjent med hjemmene og livsstilen til fylkets landlige fortid.

En annen turistattraksjon som du må se er Port Lympne Reserve nær Ashford, hvor du finner over 700 sjeldne og truede dyr. Den er kjent for sine åpne områder og fantastisk natur, og huser også den største flokken med svart neshorn i Storbritannia. Disse dyrene blir drept med en hastighet på fire per dag, hovedsakelig av jegere som gjør hornene til seremonielle dolker.

Nettstedet har også noen prisbelønte innkvarteringer, inkludert, og dette er for de som leter etter noe litt annerledes, det nye Treehouse Hotel.

Etter å ha brukt alt det energigravet, fôret dyr og svingt seg gjennom trær, er Zarda på Yalding et fint sted å sene appetitten. Bare for over et år siden truet store flom livsgrunnlaget for mange lokale, inkludert Kajol Miah, en tidligere regnskapsfører som driver denne utmerkede, prisbelønte indiske restauranten. Heldigvis overlevde Zarda, som ligger i en historisk verneverdig bygning, flommen som er bra for de som er heldige nok til å glede seg over den fine blandingen av tradisjonell og moderne indisk mat.

Fra Brussel (og resten av Belgia) kunne Kent ikke være enklere å nå, og P&O Ferries tilbyr den mest komfortable fergeoverfarten fra Calais-Dover. Priser for denne hyggelige 90-minutters overfarten starter fra så lite som € 45 per bil og passasjerer (én vei). Hvis du vil reise med stil, koster det bare € 14 per person (én vei) for klubbklassen (inkludert champagne, te / kaffe og brus), og for € 14 per bil (en vei) drar du fordel av prioritet ( først på første av).

Rett nede fra veien fra Dover ligger det gamle fyrtårnet i Dungeness, en historisk bygning i klasse 2 som overlevde to verdenskriger før nedleggelse i 1960. I 56 år ga det en velkommen landlyst til fartøyer som forhandlet om farene på Den engelske kanal.

Det var en opplevelse nevnte major Percy og hans modige mannskap møtte tilbake i juni 1815 da de ivrig brakte nyheter om Wellingtons berømte seier på de blodige slagmarkene i Waterloo.

Hvis du leter etter en hyggelig vårferie - og en smak av de berømte begivenhetene for et par århundrer siden - vil du gjøre det bra å gi Kent, "Garden of England", et forsøk.

Belgia

British Legion søker historie bak andre verdenskrigs tap

Publisert

on

To briter, drept under andre verdenskrig Blitzkrieg, hviler på den vakre flamske kirkegården Peutie, blant utallige belgiske eks-stridende. Tidligere britisk journalist Dennis Abbott satte nylig kryss på gravene på vegne av Royal British Legion under våpenhvilehukommelsesuka i november.

Men han leter også etter svar.

Hva gjorde de to unge britiske guttene egentlig i Peutie? Og fremfor alt: hvem er Lucy og Hannah, de to belgiske kvinnene som vedlikeholdt gravene sine i årevis?

Annonse

Abbott har bodd i Belgia i 20 år. Han er tidligere journalist for bl.a. The Sun og The Daily Mirror i London og var deretter talsmann for EU-kommisjonen. Han er også medlem av Royal British Legion, en veldedighetsorganisasjon som skaffer penger til å støtte tjenestegående og tidligere tjenestegjørende medlemmer av Royal Navy, den britiske hæren og Royal Air Force som møter motgang, så vel som deres familier.

En av oppgavene deres er også å holde liv i minnet om de som døde for vår frihet. Abbott var faktisk reservist i Irak for britiske tropper i 2003.

"I anledning den årlige feiringen av våpenhvilen, så jeg på historier knyttet til slaget ved Belgia i mai 1940," sier Abbott. "Jeg oppdaget gravene til to britiske soldater fra Grenadier Guards i Peutie. De er Leonard 'Len' Walters og Alfred William Hoare. De døde begge natt til 15. til 16. mai. Len var knapt 20 og Alfred 33. Jeg var nysgjerrig på hvorfor deres siste hvilested var på landsbyens kirkegård og ikke på en av de store krigskirkegårdene i Brussel eller Heverlee.

Annonse

"Jeg fant en artikkel i en britisk provinsavis som forklarte at de to soldatene først ble begravet på eiendommen til et lokalt slott - antagelig Batenborch - og deretter ført til landsbyens kirkegård."

Abbott la til: "Saken vil ikke la meg gå. Jeg har sett på hvordan soldatene havnet i Peutie. Tilsynelatende kjempet den første bataljonen til Grenadiergarden sammen med det belgiske 1. regimentet Jagers te Voet. Men ingen steder nevnes noe spesifikt av det tyske angrepet på Peutie å bli funnet.

“De belgiske og britiske troppene kjempet mot en bakvaktaksjon under en trinnvis tilbaketrekning utenfor Brussel-Willebroek-kanalen og deretter til Kanalkysten.

"Det ser ut til at Peutie var divisjonens hovedkvarter for Jagers te Voet Regiment. Min gjetning er at personalet på regimentet og de britiske gardistene kanskje hadde blitt plassert på Batenborch Castle. Så slottet var et mål for tyskerne.

"Var Walters og Hoare vokter for stedet? Ble de utsendt til Jagers te Voet for å sikre bakvakten i det jevne tilfluktsstedet mot Dunkerque? Eller ble de avskåret fra regimentet under kampene?"

"Datoen på minnesteinen, 15.-16. Mai 1940, er også merkelig. Hvorfor to datoer?

“Min mistanke er at de døde om natten under fiendtlig beskytning eller som et resultat av en nattraid av Luftwaffe. I krigens kaos kan det heller ikke utelukkes at de var ofre for 'vennlig ild'. ”

Abbott har også oppdaget at to kvinner fra Peutie, Lucy og Hannah, passet gravene til Len og William i årevis.

"Det fascinerer meg. Hva var deres forhold til de falne soldatene? Visste de dem? Jeg tror Lucy døde. Spørsmålet er om Hannah fortsatt lever. Deres slektninger bor sannsynligvis fortsatt i Peutie. Er det noen som vet mer? På begge gravene noen har lagt noen vakre krysantemum. ”

Fortsett å lese

Konflikter

Ungdomsfotballfredsinitiativ for georgisk konfliktsone

Publisert

on

Et anerkjent fredsinitiativ i Georgia har lansert en appell for sårt tiltrengte nye investeringer. Det internasjonale fredsprosjektet på den georgiske konfliktsonen har blitt hyllet for å bidra til å forene alle sider i en tvist som ble kalt Europas "glemte krig." I et forsøk på å bringe langsiktig fred i området, ble et ambisiøst prosjekt lansert for å sette opp fotballinfrastruktur i konfliktsonen til Gori kommune.

I spissen for initiativet er Giorgi Samkharadze, opprinnelig en fotballdommer (bildet senter) som nå har bedt internasjonale givere om å finansiere planene sine.

Han sa: “Prosjektet vårt er delvis finansiert av flere bedriftsselskaper, men det er definitivt ikke nok til å takle oppgavene våre. Tvert imot ble situasjonen verre, spenningen øker bare siden begynnelsen av en konflikt. ”

Annonse
Georgiske og sørossetiske lag

Georgiske og sørossetiske lag

Rundt 250,000 dollar har hittil blitt samlet inn fra et par investorer, og dette har gått på drenering og en kunstig tonehøyde, men det er presserende behov for flere investeringer fra givere for at forslagene hans skal komme i full gang. Støtte har også kommet fra EU / Georgia Business Council, og Samkharadze håper at hjelp kan komme fra både offentlig og privat sektor.

Støtte for det som fremdeles er en veldedighetsorganisasjon har kommet fra det georgiske parlamentet som har skrevet et åpent brev og appellerer til investeringer for det som blir sett på som et livsviktig viktig lokalt fredsinitiativ.

Georgia-parlamentet har prioritert det internasjonale fredsprosjektet Ergneti, det ble utarbeidet et statsdokument for å søke donororganisasjoner, økonomien som trengs for å utvikle barn i konfliktsonen ved hjelp av passende infrastruktur og for å fremme systematisk utvikling av fred gjennom sport og kultur.

Annonse
Giorgi Samkharadze forklarer fredsprosjektet

Giorgi Samkharadze forklarer fredsprosjektet

Brevet, skrevet av formannen for parlamentets komité for europeisk integrasjon, senior georgisk parlamentsmedlem David Songulashvili, anbefaler på det sterkeste prosjektet som, "sier han," berører forsoning av samfunnene i Georgia og Tskhinvali-regionen - en veldig fremtredende sak for Georgia, så vel som dets internasjonale partnere. ”

Utviklingen av det eksisterende prosjektet, sier han, "vil lette kontakt mellom mennesker, dialogprosesser og forsoning av ungdommen fra begge sider av den administrative grensen."

Han skriver at komiteen “er overbevist om at målene og forventede resultater av dette prosjektet virkelig er i tråd med den vestlige retningen for landets utvikling, ettersom fredelig løsning av konflikter og territoriell integritet innenfor de internasjonalt anerkjente grensene er verdier vi og våre internasjonale partnere. er sterkt forpliktet til. ”

Songulashvili bekrefter på nytt parlamentets støtte til prosjektet og anbefaler Samkharadze som en "verdifull potensiell partner."

Han avslutter: "Vi håper virkelig å se dette prosjektet utvikle seg og utvikle seg i tråd med landets interesser."

Cupfinale feiringer!

Cupfinale feiringer!

Samkharadze fortalte dette nettstedet at han ønsker innblanding fra det georgiske parlamentet velkommen, og la til: ”Georgia er et land med parlamentarisk styre, og når parlamentet i Georgia og den europeiske integrasjonskomiteen støtter et slikt internasjonalt fredsprosjekt, håper jeg at EU-kommisjonen vil føl deg tvunget til å gi noe økonomisk støtte til prosjektet vårt. ”

Han sa at han nå håper å se "praktisk hjelp" fra EU til initiativet.

Han sier at slik innsats er desto viktigere nå på grunn av en bekymringsfull nylig økning i spenningen i regionen.

Ergneti er en av de mange landsbyene som ligger ved siden av den administrative grenselinjen (ABL), avgrensningen mellom Georgia og Tskhinvali-regionen eller Sør-Ossetia. Etter krigen mellom Georgia og Russland i august 2008 ble det installert piggtrådgjerder på ABL som hindret fri bevegelse for mennesker og varer.

Tidligere har EU applaudert prosjektets innsats, men håpet er at denne støtten vil føre til økonomisk støtte.

Georgiske TV-er har sendt nyheter om prosjektet mens presidenten for EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, og ledelsen i Europaparlamentet har sendt støttebrev.

Samkharadze sa: "Dette internasjonale fredsprosjektet trenger praktisk involvering av investorer"

 

Giorgi Samkharadze gir TV-intervjuer etter kamp

Giorgi Samkharadze gir TV-intervjuer etter kamp

En åpenbar suksess så langt har vært byggingen av et midlertidig fotballstadion for bruk for lokalbefolkningen, som ligger 300 meter fra den midlertidige avgrensningslinjen i Ergnet. Nylig var det en vennlig fotballkamp sammensatt av lokalbefolkningen fra konfliktsonen. Det fant sted nær den ossetiske grensen og 300 hundre meter fra Tskhinvali, og de lokale familiene til de som deltok, ble alle spilt inn for å betale kostnadene for å arrangere arrangementet.

Selve arrangementet var veldig symbolsk, og det var også datoen da den fant sted i august - det var i august 2008 at den bitre, om enn korte, krigen startet. Representanter fra lokale myndigheter og EUs overvåkingsoppdrag i Georgia (EUMM) var blant de fremmøtte.

Samkharadze sa: "De fortalte oss mange varme avdelinger og oppfordret oss alle til å fortsette våre aktiviteter."

Han sa til EU Reporter at målet nå er å koordinere med forskjellige partnere "for å bygge den nødvendige infrastrukturen i konfliktsonen for å engasjere unge mennesker i sport og kulturelle aktiviteter."

Han legger til, "det er nødvendig å ha en god infrastruktur for alle arrangementer og et miljø som er gunstig for lærere og barn, for ikke å miste entusiasmen de nå har, men å utvikle seg i jakten på en bedre fremtid."

Ergenti ble hardt skadet i 2008, og en midlertidig skillelinje går gjennom landsbyen.

“Det,” legger han til, “er derfor vi trenger å skape en god infrastruktur for alle. Vi ønsker ikke krig, tvert imot er vi forpliktet til fred. ”

Han legger til: "Vi er mennesker av forskjellige yrker forpliktet til ett stort mål - å utvikle både unge mennesker og sysselsetting i konfliktsonen."

På lengre sikt ønsker han å se andre idretter og aktiviteter som rugby, friidrett og kulturelle, kunstneriske og religiøse arrangementer.

 

Presentasjon av cupen

Presentasjon av cupen

"Det er nødvendig å ha en god infrastruktur for alle slike arrangementer, og et miljø som er gunstig for lærere av sports- og kulturarrangementer og barn, for ikke å miste entusiasmen de har nå, men å utvikle seg i jakten på en bedre fremtid," sier han. fastslår.

Det spennende prosjektet - som ligger på en bare hektar land - som han leder, vil, sier han, også fortsette å legge til rette for forsoning mellom ossetere og georgiere sammen med utviklingen av landsbyer nær nabolaget.

Området, som snø, har vært en kilde til spenning siden Sovjetunionens oppbrudd. Etter en kort krig mellom Russland og Georgia i 2008, anerkjente Moskva deretter Sør-Ossetia som en uavhengig stat og startet en prosess med tettere bånd som Georgia ser på som effektiv anneksjon.

Omtrent 20% av georgisk territorium er okkupert av Den russiske føderasjonen, og EU anerkjenner ikke territoriene okkupert av Russland.

Barn fra begge sider av konfliktlinjen forent av fotball

Barn fra begge sider av konfliktlinjen forent av fotball

Før krigen brukte mange mennesker i Ergneti å handle sine landbruksprodukter med det nærliggende territoriet som nå er okkupert. Videre representerte markedet i Ergneti et avgjørende samfunnsøkonomisk møtepunkt hvor både georgiere og ossetiere pleide å møte hverandre for å gjøre forretninger.

Samkharadze håper med sitt banebrytende prosjekt å bringe de gode tidene tilbake, i det minste til denne delen av hjemlandet. Prosjektet er, hevder han, en modell for andre lignende konflikter over hele kloden.

Det er å håpe nå, til tross for at verden blir grepet av en global helsepandemi og den tilsvarende økonomiske virkningen, vil de positive lydene som kommer ut av denne lille, men urolige delen av Europa, ha en viss resonans i maktkorridorene i Brussel - og bortenfor.

 

Fortsett å lese

Konflikter

Når sannheten gjør vondt: Hvordan amerikanske og britiske skattebetalere sørget for sovjetisk seier i den 'store patriotiske krigen'

Publisert

on

Den 8. mai, da resten av den siviliserte verden husket ofrene for andre verdenskrig, publiserte den offisielle twitterkontoen til Det hvite hus en tweet om seieren til USA og Storbritannia over nazismen som fant sted for 75 år siden, skriver Janis Makonkalns, latvisk frilansjournalist og blogger.

Tweeten vakte bemerkelsesverdig kritikk fra russiske tjenestemenn som var rasende over at USA hadde frimodighet til å tro at det på en eller annen måte hadde bidratt til å oppnå seieren og ignorert Russland som den viktigste - eller til og med den eneste - seieren i krigen selv hadde forårsaket. I følge russiske tjenestemenn er dette USA som prøver å omskrive WWII-historien.

Interessant nok ble dette følelsen også støttet av anti-Kreml opposisjonsaktivist Aleksandr Navalny som også kritiserte Washington for å ha "feil tolket historien", og la til at 27 millioner russere (!) Mistet livet i krigen - ikke sovjetiske borgere av forskjellige nasjonaliteter.

Verken det offisielle Moskva eller Navalny, som er ganske respektert i Vesten, forsøkte å gi noen reelle fakta for sine argumenter som ville tilbakevise det som den offisielle twitterkontoen i Det hvite hus hadde uttalt. Med amerikanske ord er Russlands argumenter for WWIIs historie ikke mer enn en haug med tull.

Annonse

En slik holdning fra russiske tjenestemenn og politikere er dessuten helt naturlig, fordi det moderne Moskva fortsatt ser andre verdenskrig utelukkende gjennom et prisme av historiske myter som ble dannet under sovjettiden. Dette har resultert i at Moskva (og andre) nektet å åpne øynene for et mangfold av fakta - fakta Moskva er så veldig redd for.

I denne artikkelen vil jeg gi fire fakta om historien til andre verdenskrig som gjør Russland ukomfortabel og redd for sannheten.

Fakta nr. 1: WWII ville ikke ha funnet sted hvis Sovjetunionen ikke hadde undertegnet Molotov-Ribbentrop-pakten med Nazi-Tyskland.

Annonse

Til tross for Moskvas forsøk på å dekke dette opp, er i dag praktisk talt alle godt klar over at Sovjetunionen 23. august 1939 undertegnet en ikke-aggresjonsavtale med NAZI Tyskland. Traktaten inneholdt en hemmelig protokoll som definerte grensene til sovjetiske og tyske innflytelsesfærer i Øst-Europa.

Hitlers viktigste bekymring før han angrep Polen var å finne seg i kamp på de vestlige og østlige frontene samtidig. Molotov-Ribbentrop-pakten sørget for at det ikke vil være behov for å kjempe mot Sovjetunionen etter å ha angrepet Polen. Som et resultat er USSR direkte ansvarlig for å forårsake andre verdenskrig, der den faktisk kjempet på siden av nazister, som Moskva nå så sterkt forakter.

Fakta nr. 2: Det ufattelige antallet havarerte på Sovjetunionen var ikke et tegn på heltemot eller avgjørelse, men konsekvensene av omsorgssvikt fra sovjetiske myndigheter.  

Når vi snakker om USSRs avgjørende rolle i andre verdenskrig, understreker russiske representanter vanligvis det enorme antallet havarerte (opptil 27 millioner soldater og sivile døde) som bevis på heroisme i den sovjetiske nasjonen.

I virkeligheten representerer ikke skadelidelsene heltemot eller vilje til å forsvare sitt moderland uansett hva det koster, noe som ofte hevdes av Moskvas propagandamunnstykke. Sannheten er at dette ufattelige antallet bare var fordi den sovjetiske ledelsen var likegyldig overfor innbyggernes liv, samt at strategiene som sovjeterne valgte var tankeløse.

Den sovjetiske hæren var helt uforberedt på krig, fordi Stalin frem til siste øyeblikk trodde at Hitler ikke vil angripe Sovjetunionen. Hæren, som krevde utviklede defensive evner, fortsatte i stedet å forberede seg på en offensiv krig (kanskje i håp om at den sammen med Tyskland vil kunne dele ikke bare Øst-Europa, men også Vest-Europa). I tillegg eliminerte Sovjetunionen under den store rensingen 1936-1938 med vilje de fleste Røde Hærs mest dyktige militærledere, fordi Stalin ganske enkelt ikke stolte på dem. Dette resulterte i at den sovjetiske ledelsen ble så løsrevet fra virkeligheten at den ikke kunne oppfatte trusselen som Nazi-Tyskland utgjorde for den.

Et flott eksempel på dette er den røde hærens absolutte fiasko i vinterkrigen. Sovjetisk etterretning var så redd for Stalins politiske krav om å angripe Finland at den bevisst løy om dets svake forsvar og påståtte pro-Kreml og pro-bolsjevikiske følelser som ble delt av det finske folket. USSR-ledelsen var sikker på at det ville knuse det lille Finland, men virkeligheten viste seg å være en av 20-tallets mest skammelige militære kampanjer.

Vi kan tross alt ikke glemme at USSR-systemet overhodet ikke brydde seg for folket. På grunn av å være så langt bak teknologisk og strategisk, kunne USSR bare kjempe mot Tyskland ved å kaste likene sine soldater på nazistene. Selv i de siste dagene av krigen, da den røde hæren nærmet seg Berlin, fortsatte marskalk Zhukov, i stedet for å vente på at fienden skulle overgi seg, ved å sende tusenvis av sovjetiske soldater til en meningsløs død på tyske minefelt.

Derfor er det nesten ikke for sent for russiske tjenestemenn å forstå at det faktum at USA og Storbritannia hadde mye mindre skader enn Sovjetunionen ikke betyr at de bidro mindre til utfallet av krigen. Det betyr faktisk at disse landene behandlet soldatene sine med respekt og kjempet mer dyktig enn Sovjetunionen.

Fakta nr. 3: Sovjets seier i andre verdenskrig ville ikke vært mulig uten materiell bistand fra USA, kjent som Lend-Lease-politikken.

Hvis den 11. mars 1941 ikke hadde den amerikanske kongressen bestemt seg for å yte materiell bistand til Sovjetunionen, ville Sovjetunionen ha fått enda større territorielle tap og menneskelige tap, til og med i å miste kontrollen over Moskva.

For å forstå omfanget av denne bistanden, vil jeg gi noen tall. Amerikanske skattebetalers penger forsynte Sovjetunionen med 11,000 fly, 6,000 stridsvogner 300,000 militære kjøretøyer og 350 lokomotiver. I tillegg mottok Sovjetunionen også telefoner og kabler for å sikre kommunikasjon på slagmarken, ammunisjon og eksplosiver, samt råvarer og verktøy for å hjelpe USSRs militære produksjon og rundt 3,000,000 tonn matvarer.

Annet enn Sovjetunionen ga USA materiell hjelp til totalt 38 land som kjempet mot Nazi-Tyskland. Justert for moderne tid brukte Washington 565 milliarder dollar på å gjøre dette, hvorav 127 milliarder ble mottatt av USSR. Jeg tror ingen vil bli overrasket over å vite at Moskva aldri tilbakebetalte noen av pengene.  

Moskva kan heller ikke innrømme at det ikke bare var USA, men også Storbritannia som ga bistand til Sovjetunionen. Under andre verdenskrig leverte briterne til Sovjetunionen mer enn 7,000 fly, 27 krigsskip, 5,218 stridsvogner, 5,000 antitankvåpen, 4,020 medisinske og lastebiler og mer enn 1,500 militære kjøretøyer, samt flere tusen radioer og radarutstyr og 15,000,000 støvler som Røde Hærs soldater så desperat manglet.

Fakta nr. 4: Uten kampanjene i USA og Storbritannia i Stillehavet, Afrika og Vest-Europa ville USSR kapitulert til aksemaktene.  

Tatt i betraktning de nevnte fakta som beviser hvor svak og patetisk Sovjetunionen var under andre verdenskrig, er det mer enn tydelig at det ikke ville vært i stand til å stå imot nazistenes krigsmaskin uten både materiell bistand fra USA og Storbritannia og også deres militære støtte.

USAs engasjement i andre verdenskrig og begynnelsen av Stillehavskampanjen mot Japan 7. desember 1941 var forutsetningen for at Sovjetunionen skulle forsvare sine grenser i Fjernøsten. Hvis Japan ikke hadde blitt tvunget til å fokusere på å bekjempe amerikanske styrker i Stillehavet, ville det mest sannsynlig være i stand til å ta beslag på de større sovjetiske byene som ligger i grenseområdet, og dermed få kontroll over en betydelig del av Sovjetunionens territorium. Med tanke på den store størrelsen på Sovjetunionen, dens dårlig utviklede infrastruktur og den generelle uberedskapen til hæren, ville ikke Moskva ha vart selv et par måneder hvis den ble tvunget til å krig på to fronter samtidig.  

Det skal også understrekes at Tysklands overgrep mot Sovjetunionen også ble hindret av britisk aktivitet i Nord-Afrika. Hvis Storbritannia ikke hadde brukt store ressurser på å bekjempe Tyskland i denne regionen, ville nazistene kunne konsentrere styrkene sine om å gripe Moskva og ville mest sannsynlig lyktes.

Vi kan ikke glemme at WWII avsluttet med Normandie-landingene som endelig åpnet den vestlige fronten, som var Hitlers største mareritt og grunnen til å signere den beryktede Molotov-Ribbentrop-pakten. Hvis de allierte ikke hadde startet sitt angrep fra fransk territorium, ville Tyskland vært i stand til å fokusere de gjenværende styrkene i øst for å holde tilbake sovjetiske styrker og ikke la dem videre inn i Sentral-Europa. Som et resultat kunne WWII ha avsluttet uten total kapitulasjon på Berlin-siden.

Det er åpenbart at uten bistand fra USA og Storbritannia ville ikke sovjetisk seier i WWII vært mulig. Alt antydet at Moskva var i ferd med å tape krigen, og bare på grunn av enorme materielle og økonomiske ressurser levert av amerikanerne og briterne, var USSR i stand til å komme seg etter sjokket sommeren 1941, gjenopprette sine territorier og endelig gripe Berlin, som ble svekket av de allierte.

Politikere i det moderne Russland later som de ikke ser dette, og - i stedet for i det minste å innrømme at seieren var mulig på grunn av engasjementet i hele Europa (inkludert østeuropeiske nasjoner som ikke ble nevnt her - de som Moskva nå ofte beskylder for å glorifisere nazismen ) - De fortsetter å stå ved de nå latterlige mytene om WWII skapt langt tilbake av sovjetisk propaganda.

Meningene som uttrykkes i denne artikkelen er forfatterens alene.

Fortsett å lese
Annonse
Annonse
Annonse

Trender