#Swiss Å takle nye EU-traktaten i 2017 blant høyreorienterte motstand

SveitsiskeDen sveitsiske regjeringen planlegger å sende Stortinget neste år en bred ny traktat med EU for å erstatte et lappeteppe av bilaterale avtaler nå under press fra innvandring, det sa på tirsdag (29 November), men det står stiv høyreorientert motstand, skriver Michael Shields.

Sveitsiske velgere har lenge vært skeptisk til å avstå for mye makt til 28-nasjon blokken som omgir historisk nøytral Alpine landet og kjøper det meste av sin eksport, og stigende EU innvandring har stoked frykter for Swiss identitet og suverenitet.

Parlamentet skyldes neste måned for å bryte opp lovverket er ment å dempe innvandringen fra EU ved å gi ansette preferanse til lokale folk til tross for kritikk dette ville krenke om fri bevegelse av mennesker, en søyle av EUs politikk og prisen på forbedret sveitsiske tilgang til EU ett marked.

Brussel har tatt en hard linje på fri bevegelse av mennesker for å unngå å oppmuntre Storbritannia for å tro det kan oppnå spesielle vilkår som det forhandler sin skilsmisse fra EU etter en juni folkeavstemning stemme for å avslutte blokken.

Regjeringens 2017 lovgivende prioriteringer tatt sitt forslag til den nye traktaten, som motarbeidet av forsamlingen største fraksjon, helt til høyre sveitsiske folkepartiet (SVP).

"En slik avtale vil gjøre det mulig eksisterende markedsadgang avtalen skal opprettholdes og brukes mer effektivt, samt videreutvikle det bilaterale tilnærming og inngå nye markeds samarbeidsavtaler mellom Sveits og EU," den føderale kabinettet sa i en uttalelse.

Dette kan inkludere avtalen på finansielle tjenester og elektrisitet som mangler i dagens virvar av rundt 120 tilbud.

En slik avtale står overfor en tøff kamp.

Utenriksminister Didier Burkhalter har sagt at presser gjennom et nytt rammeverk accord er politisk umulig i Sveits i øyeblikket til tross for EU krever en slik avtale, senest ved Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

SVP ønsker å sette planen til velgerne under sveitsisk system for direkte demokrati. Det insisterer på at sveitsisk lov må gå foran mest folkeretten og rails mot ideen om utenlandske dommere som forteller sveitsiske hva de skal gjøre.

Diplomatiske kilder sier at den nye traktaten gir EU-domstolen en rolle i å rydde eventuelle tvister, mens den sveitsiske se sine avgjørelser som ikke-bindende.

Skapet har også til hensikt å bestemme neste år på å fornye sveitsiske økonomiske bidrag til EU-budsjettet, en del av prisen det lønner seg for tilgangen av sveitsiske bedrifter til det lukrative EU indre marked for 500 millioner forbrukere.

Overhuset i parlamentet skyldes løse onsdag kompromiss lovgivning bedt av en 2014 bindende folkeavstemning krevende øvre grenser og kvoter for innvandring til et land som 8.3 millioner innbyggere er allerede en fjerdedel utenlandske.

Den lokale preferanser pakken stopper godt kort å etablere kvoter, men de fleste politikere - med unntak av SVP - unngå aggressive tiltak for å dempe tilstrømningen av EU-borgere som vil invitere en konfrontasjon med Brussel.

Reuters

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , , , , , ,

Kategori: En forsiden, EU, Europaparlamentet, Politikk, Sveits, Verden

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket *