#HumanRights: Sudan, Somalia og Madagaskar

MEPs har bedt om en slutt på vilkårlig fengsling av journalister i Sudan, fordøm terrorangrepene i Somalia, og uttrykk for deres bekymring angående det kommende valget i Madagaskar.

Sudan: Avgifter mot forfatteren Mohamed Zine al-abidin må vurderes

Europa-parlamentet uttrykker sin dype bekymring over fengselet av forfatteren Mohamed Zine al-Abidine, på 23 oktober 2017, til et fengslet fengselsperiode med en femårig prøvetid og oppfordrer de sudanesiske myndighetene til umiddelbart å gjennomgå alle anklager mot ham. Al-Abidin ble pålagt å krenke journalistikkodeksen når han skrev en artikkel som kritiserer den sudanesiske presidenten Omar al-Bashir, publisert i 2012 ved avisen Al-Tayar.

MEPs er svært bekymret for ytringsfriheten i Sudan. De oppfordrer de sudanesiske myndighetene til å avslutte alle former for censur, anfall av aviser og angrep mot mediearbeidere, inkludert vilkårlig arrestasjon og fengsel av journalister utført av Sudans nasjonale etterretnings- og sikkerhetsservice (NISS). Den foreslåtte 2017 Press and Printing Act vil tillate ytterligere begrensninger på elektroniske publikasjoner, notat medlemmer. I stedet oppfordrer de Sudans regering til å endre 2009 Presse- og publikasjonsloven, for å gi mer beskyttelse til journalister.

Somalia: Solidaritet med ofre for terrorangrep

MEPs uttrykker sin sympati med ofrene for de nylige terrorangrepene i Somalia, som er blitt tilskrevet terroristgruppen Al-Shabaab, og fordømmer sterkt de som begår gjerningene. På 14 oktober 2017 drepte en lastebombe i sentrum av Mogadishu minst 358-folk, som skadet 228 andre, i en av de mest dødelige terroristoperasjonene i verden de siste årene, mens 28 oktober over 30-mennesker ble drept av to bomber detonert utenfor et hotell.

Med 3 millioner mennesker som lever i nødtilstandsforsikringsforhold, er Somalia på randen av en hungersnød som minner om at 2011, som ble forverret av Al-Shabaab-militanter som forstyrrer matvarehjelp, sier parlamentsledere. De oppfordrer EU til å hjelpe til med tiltak som tar sikte på å etablere mattrygghet, samt bistå somaliske myndigheter med å forbedre forvaltningen av offentlige finanser og fullføre den konstitusjonelle vurderingen. Parlamentet beklager det faktum at naturressurser i Somalia forblir en betydelig finansieringskilde for terrorister og en årsak til miljøforringelse, og husker FNs sikkerhetsråds resolusjon som forbyder eksport av somalisk trekull. MEPs oppfordrer Kommisjonen til å undersøke hvordan sporbarhet og due diligence-ordninger kan utvides til å omfatte alle naturressurser som brukes til å finansiere terroraktivitet og vold.

Madagaskar: Regjeringen må gi rettferdige valg i 2018

Europa-parlamentet oppfordrer regjeringen i Madagaskar, president Hery Rajaonarimampianina og det internasjonale samfunn for å garantere frie, demokratiske og gjennomsiktige presidentvalg i 2018. De malagasiske myndighetene bør styre i streng respekt for retsstatsprinsippet, og ta alle nødvendige tiltak for å garantere utøvelsen av deres borgers grunnleggende friheter, sier parlamentsledere.

Spesielt bør de:

  • Undersøk utenretslige drap, som ofte involverer medlemmer av rettshåndhevelsen, retsforfølge gerningsmennene og kompensere ofrene for ofrene;
  • avslutte vilkårlig fengsel av journalister, menneskerettighetsforkæmpere og miljøaktivister på grunnlag av fabrikkbelastninger, og opphev de restriktive elementene i kommunikasjonskoden, og;
  • la rettferdighet følge kurset i tilfelle av Claudine Razaimamonjy, arrestert for misbruk av offentlige midler, noe som provoserte en åpen konflikt mellom regjeringen og domstolene, og i alle tilfeller av korrupsjon.

De tre vedtakene ble stemt på ved et show av hender på torsdag (16 november).

Mer informasjon

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , , , , , , , , ,

Kategori: En forsiden, EU, Europaparlamentet, somalia, sør-Sudan, Verden

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket *