#Morocco - Europakommisjonen oppfordret til å presse fram en ny fiskeriaftale med Rabat

| Januar 25, 2018 | 0 Kommentarer

En europeisk domstol (ECJ) rådgiver onsdag (10 januar) sa at handelsavtalen mellom EU og Marokko bryter rettighetene til mennesker fra Vest-Sahara.

"Ved å konkludere med denne avtalen, overtrådte EU sin plikt til å respektere retten til befolkningen i Vest-Sahara til selvbestemmelse," sier generaladvokat Melchior Wathelet i en ikke-bindende mening.

Men en eldre advokat i Brussel sa til denne nettsiden han mener at uttalelsen fra Wathelet, en belgisk politiker, var "politisk motivert", og at Brussel burde presse fram for å inngå en ny avtale med Marokko.

Pierre Legros sa at den juridiske verdien var "tarnished", særlig fordi Wathelet hadde sin mening bare tre dager etter at Europakommisjonen ba om åpning av forhandlinger med Marokko om en ny avtale.

Legros, tidligere president i Brussels Bar, sa: "Rådgiverens såkalte juridiske argumenter er så blatant partisk om fiskeriavtalen og Sahara-problemet at de avslører en dyp uvitenhet om folkeretten og EUs standpunkt om forholdet til Marokko .”

"Denne oppfatningen, så vidt jeg er opptatt av, er helt politisk motivert og er et forsøk på å politisere den rettslige prosessen som er feil. Vi bør ikke forveksle situasjonen her med det palestinske saken,

"Jeg tror heller ikke at ECJ burde være involvert i alt dette. Det vi snakker om er en handelsavtale. Spørsmålet gjelder fiskeriet, så jeg skjønner ikke hvorfor EF-domstolen burde være involvert. "

Kommisjonen påpekte at det ble åpnet forhandlinger på grunnlag av en nylig uavhengig evalueringsundersøkelse som fremhever den positive balansen i dagens fireårige avtale for både EU og Marokko.

Studien legger vekt på den positive effekten av avtalen, og legger vekt på klausulene som støtter økonomisk utvikling og nyter den lokale befolkningen.

Legros sa at dette ikke var Wathelets første forsøk, som har tjent i sitt nåværende innlegg siden 2012, å "underminere" Marokko-EU-avtaler som han allerede hadde utstedt i september 2016, en annen politisk orientert mening om Marokko- EU-landbruksavtale.

Som belgisk justisminister var han påstått å ha "oppfordret til tidlig utgivelse av mange kjønnsforbrytere" som inkluderte Marc Dutroux, en dømt barnmormer og påfølgende seriemorder. Denne spesielle utgivelsen resulterte i at det europeiske parlamentet ber om oppsigelse.

Hans mening ble da misbrukt av dommerne i European Court of Justice (ECJ).

Ytterligere støtte til fiskeriavtalen mellom EU og Marokko kommer fra Omar Akouri og Javier Garat, medformannene til Den Blandede Hispano-Marokkanske Kommisjonen for Fiskeprofessorer, som sa at det har vist seg å være positivt for begge parter, og det er også viktig for forhånd i bærekraftig forvaltning av fiskeressursene. "

Kroppen sier at mellom 2014 og 2016 genererte fiskeriavtalen 1,000 arbeidsavtaler.

Kommisjonen sa at avtalen garanterer respekt for folkerett og menneskerettigheter, og da generaladvokatens råd ikke er bindende, stoler den på at EF-domstolen vil vedta en dom som er gunstig for avtalens gyldighet.

I en uttalelse, sa det at "Dessverre synes generaladvokaten, en tidligere minister for vallonegruppen i Belgia, ikke å være villig til å ta hensyn til det internasjonale grunnleggende om denne saken.

Konklusjonene fra Wathelet, som var en svært kontroversiell figur under en spell ved belgisk justisminister, at avtalen skulle bli erklært ugyldig, er den siste juridiske oppfatningen om handelsforbindelser som involverer det omstridte territoriet.

Men hvis Wathelet mener å følge en avgjørelse fra EF-domstolen, kan den gjenopprette en diplomatisk tvist mellom Brussel og Rabat som brøt ut i 2016, da en lavere rettsdom avgjorde nulliteten av EUs handelsavtaler med Marokko, undertegnet mellom årene 2000 og 2012 .

Wathelet s oppfatning kom som svar på britisk-baserte kampanjer som sa at Storbritannia var feil i å opprettholde fiskeriavtalen mellom EU og Marokko. Storbritannia spurte Domstolen om råd.

Om 120-skip fra 11 EU-land (Spania, Portugal, Italia, Frankrike, Tyskland, Litauen, Latvia, Nederland, Irland, Polen og Storbritannia) er bekymret.

I 2017 uttrykte både EUs kommisjonær for miljø, sjøsaker og fiskeri, Karmenu Vella, og den marokkanske ministeren for landbruk og sjøfiske, Aziz Akhannouch, sin intensjon om å "forny dette instrumentet som er avgjørende for begge parter".

På torsdag sa en europeisk kommisjonskilde at en uavhengig evalueringsstudie senere understreket den positive virkningen av dagens protokoll når det gjelder bærekraftig fiske og dets bidrag til de sosioøkonomiske interessene i fiskerisektoren både i EU og Marokko.

Ytterligere kommentar kom fra Spanias generalsekretær, Alberto López-Asenjo, som sa det til EF-domstolen endelig uttaler - noe som vil ta måneder å skje - det er ingen endringer.

"Derfor har denne uttalelsen (av Wathelet) ingen praktisk effekt gitt at den nåværende avtalen forblir i kraft til neste juli 14," sa han.

Han fortsatte: "Denne avtalen er av stor betydning for de spanske fiskeinteressene og for spansk-marokkanske bilaterale forbindelser."

Marokko betrakter den enorme, mineralrike Vest-Sahara som sine "sørlige provinser" og kjemper hardt mot noe som regnes som en trussel mot dens territoriale integritet. Statens status er et av de mest følsomme temaene i det nordafrikanske riket.

Den europeiske kommisjonen vil ikke formelt kommentere til den endelige domstolen av Luxembourg-baserte Domstolen.

Men en talsmann for kommisjonen beskrev sitt partnerskap med Marokko som veldig rikt og variert.

"Det er vår vilje ikke bare å bevare det privilegerte forholdet vi deler, men også for å styrke det," sa han.

Mandag anmodet det om et mandat fra Rådet som representerer medlemslandene, for å starte en ny fiskeriaftale med Marokko.

Vest-Sahara har blitt anfalt siden 1975 da spanske koloniale krefter forlot. Marokko hevdet territoriet som det eier og kjempet 16-årets krig med Polisario Front-militærbevegelsen støttet økonomisk og diplomatisk av Algerie.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , ,

Kategori: En forsiden, Afrika, Jordbruk, Toll, Økonomi, EU, Verden

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket *