Et år på # Migibia-avtalen, folk som fortsatt er i fangenskap og lider misbruk

Mange mennesker er fortsatt fanget i fangenskap og lider misbruk i Libya et år etter at Italia slo en EU-støttet avtale med regjeringen om å stoppe uregelmessige innvandrere. Innvandrere som har klart å unnslippe Libya etter avtalen, har fortalt Oxfam og sin partner Borderline Sicilia om pågående kidnapping, drap, voldtekt og tvangsarbeid.

Under Libya-avtalen har EU og Italia trent og gitt logistisk og økonomisk støtte til den libyske kystvakt. Dette samarbeidet bidrar til å stoppe folk som prøver å unnslippe Libya og sende dem tilbake der, sier Oxfam og Borderline. Organisasjonene sier også at Italia og EU umiddelbart bør avslutte avtalen med Libya og alle aktiviteter som er rettet mot å returnere folk til Libya, inkludert samarbeidet med den libyske kystvakten.

Italia undertegnet "Memorandum of Understanding" med FNs støttede regjering i Tripoli på 2 februar 2017, som EUs stats- og regjeringshofer godkjente en dag senere på sitt uformelle toppmøte i Malta. Avtalen mangler tilstrekkelige garantier for menneskerettigheter og folkerett, siden Libya har nektet å undertegne 1951-flyktningkonvensjonen som beskytter folk som flyr forfølgelse og konflikt. Oxfam mener at EUs støtte til den libyske kystvakten legger til lidelsene til folket fanget i Libya.

Nylige anstrengelser fra Den Afrikanske Union, EU og FN for å frigjøre innvandrere fra interneringssenter er velkomne Oxfam sier, men de når ikke de fleste innvandrere strandet i Libya fordi libyske myndigheter bare anerkjenner en håndfull nasjonaliteter som fortjener internasjonal beskyttelse.

Oxfam Italias administrerende direktør, Roberto Barbieri, sa: "De menneskene vi har snakket med, unnslipper krig, forfølgelse og fattigdom - og likevel møter de i Libya andre helvete. De europeiske regjeringer har plikt til å beskytte menneskerettighetene til alle mennesker, inkludert innvandrere. Innvandrere som krysser havet for å unnslippe Libya, må aldri stoppes og returneres tilbake til den alvorlige fare der.

"Libya-migrasjonsavtalen er fundamentalt feil, og folk lider i forferdelige forhold. Italia må avslutte avtalen umiddelbart. En ny avtale må prioritere sikkerhet og velvære for alle i Libya som trenger hjelp. I stedet for å forsøke å stoppe innvandrere fra å forlate Libya, må EU fokusere på å befri alle innvandrere - uavhengig av deres nasjonaliteter - fra interneringssentrene de er i. "

Libya er et land som er sterkt destabilisert av konflikt, hvor mer enn 1.3 millioner mennesker trenger humanitær hjelp, ifølge De forente nasjoner. Dette inkluderer internt fordrevne, libyere som har kommet hjem, samt hundretusenvis av innvandrere fra andre land som kom til Libya for arbeid eller å fortsette reisen på jakt etter sikkerhet og verdighet. FN-byråer er spesielt bekymret for nivåene av misbruk som de innvandrerne lider av.

I august eksponerte Oxfam og partnerorganisasjonene Borderline og MEDU sine lidelser, basert på 158-intervjuer med innvandrere som hadde kommet til Libya. 84 prosent av dem hadde sagt at de hadde opplevd nedverdigende og umenneskelig behandling, ekstrem vold eller tortur i Libya. 74-prosent sa at de hadde vært vitne til at mennesker ble myrdet eller torturert. De nye vitnesbyrdene som er samlet av Oxfams partner Borderline Sicilia etter Italia-Libya-migrasjonsavtalen, tyder på at situasjonen ikke har blitt bedre for mange mennesker i landet.

Innvandrere fortsetter å fortelle hvordan de ofte blir kidnappet for å presse penger, at menn blir tvunget til å jobbe uten lønn og kvinner voldtas og tvunget til seksuell slaveri. En person fortalte om at barn skulle bli solgt som slaver.

Precious, en 28-år gammel fra Nigeria, sa at hun var fengslet med andre innvandrere da hun kom til Tripoli. "De ba om penger som vi ikke hadde. De behandlet oss som søppel. Vi spiste bare en gang om dagen, litt ris eller rå pasta og drakk vann fra gamle bensinfat. »Hun sa at hun så flere mennesker dø av sykdom eller fra vold fra fangene sine.

"Kvinnen blant oss ble slått og voldtatt hver dag - bare da ga de oss noe å spise," sa hun.

Blessing, en 24-årig nigerian, sa at hun kom til Libya for å finne en jobb som en hushjelp. "I stedet brakte de meg til et senter hvor jeg bodde i mange måneder," sa hun. "De legger en fistfull ris i hendene mine for å spise hver dag. De solgte kroppen min til lokale menn. Da jeg prøvde å flykte, slo de meg voldsomt og voldtok meg. "

Francis, en 20-gammel mann fra Gambia, ble kidnappet av et kriminelt gjeng, sier han. "Det var mer enn 300 folk holdt i ett stort rom. Jeg var der i fem måneder. Hver dag ble vi tvunget til å jobbe. Alle som motsatte seg dette ble drept. "

Francis vitnesbyrd inneholder også regnskaper om overgrep og seksuell vold mot kvinner og av skjebnes skjebne holder uoffisielle fengsler. "Kvinnen ble systematisk slått og voldtatt av grupper av mennesker. Barnene ble reist i fengselet og så solgt som tjenere til libyske husstander. "

Europa må utvide hvilken innsats det har gjort for å bidra til å stoppe innvandrernes lidelser i Libya, sier Oxfam. "Europa vil ikke løse de problemene som kjører forskyvning og migrasjon med politikk som fokuserer på grensekontroll og avskrekking. EU bør i stedet gi trygge ruter for folk som flykter mot nød og sikre en rettferdig og gjennomsiktig prosess når de krever asyl, sier Barbieri.

Tags: , ,

Kategori: En forsiden, EU, Libya, Oxfam, Verden