#BorderManagement: European Border and Coast Guard Agency styrker operasjonelt samarbeid med #Albania

| Februar 13, 2018

På 12 februar paraferer Migrasjon, innre saker og statsborgerskap kommissær Dimitris Avramopoulos og den albanske inrikesministeren Fatmir Xhafaj utkastet til statusavtale for operasjonelt samarbeid mellom European Border and Coast Guard Agency og Albania.

Når avtalen er i kraft, vil avtalen gjøre det mulig for Byrået å yte bistand innen forkant av ekstern grenseforvaltning, og vil gjøre det mulig for europeiske grense- og kystvaktsagentagene å bli raskt utplassert på albansk territorium ved plutselig skift i trekkstrømmene.

Kommissær Avramopoulos sa: "Jeg vil takke de albanske myndighetene for de fruktbare forhandlingene og deres forpliktelse til å nå en avtale så fort. Albania er en frontrunner i regionen, og avtalen vil tjene som en modell for lignende arrangementer vi forhandler med andre partnere på Vestbalkan. Nærmere samarbeid mellom Albania og Det europeiske grense- og kystvaktkontoret vil gjøre det mulig for oss å bli raskere og mer fleksible i måten vi svarer på eventuelle mulige utfordringer. Det er et viktig skritt fremover og er i beste interesse for både Albania og EU. "

Instituttminister Xhafaj sa: "Dette er en viktig avtale som vil hjelpe oss med å få kvalifisert assistanse når det gjelder grenseledelse. Det vil også gjøre det mulig for Albania å dra nytte av prosjektene EU skal levere under gjennomføringen av denne avtalen. Dette er en god mulighet for å utvide grenseoverskridende samarbeid, og samarbeid med EU-land. Jeg benytter også denne muligheten til å takke det albanske forhandlingslaget for deres profesjonalitet ved å forhandle og inngå denne avtalen. Vi vil umiddelbart forfølge de nødvendige prosedyrene for å starte gjennomføringen av avtalen. "

Annonsert av president Juncker i sin 2017-stat for Unionens adresse og vedtatt av kommisjonen i forrige uke fremhevet strategien for et perspektiv på et troverdig utvidelsesperspektiv for og styrket EUs engasjement med det vestlige Balkan de betydelige fremskrittene som Albania har gjort på sin europeiske vei og den europeiske fremtiden for regionen. Utkastet til avtale er den første forhandlingen som skal inngås mellom Det europeiske grense- og kystvaktkontoret og EUs partnere på Vestbalkan.

Styrket operasjonelt samarbeid mellom prioriterte tredjelande og Det europeiske grense- og kystvaktkontoret vil bidra til bedre styring av uregelmessig migrasjon, ytterligere øke sikkerheten ved EUs ytre grenser og styrke Byråets evne til å handle i EUs umiddelbare nærhet. Statusavtalen med Albania er enda et skritt mot fullbyrdelsen av byrået.

Kommisjonen forhandler for tiden lignende avtaler med Serbia og Den tidligere jugoslaviske republikken Makedonia, og håper en rask konklusjon av begge forhandlingssettene. Avtalen med Albania må nå godkjennes av medlemslandene og vil bli formelt undertegnet senere, når begge parter fullfører de nødvendige rettslige prosedyrene. Når avtalen er trådt i kraft, vil det europeiske grense- og kystvaktkontoret kunne utføre operasjonelle aktiviteter og distribuere lag i Albanias regioner som grenser til EU, i samråd med både de albanske myndighetene og myndighetene i disse EU-medlemmene Stater som grenser til operasjonsområdet.

Tags: , ,

Kategori: En forsiden, EU, EU-kommisjonen, Verden