#Kazakhstan kan ha innflytelse på fredelig prosess i #Afghanistan

| November 22, 2018
EU er interessert i Kasakhstans aktive engasjement i Afghanistans reguleringsprosess, sa EUs spesialutsending for Afghanistan, Roland Kobia, i et intervju med Kazinform på sidelinjen av konferansen i EP om fellesvisjonen i Afghanistan.
Arrangementet ble organisert av den sydasiatiske demokratiske forumtanken. Varamedlemmer i Europaparlamentet, representanter for EU-kommisjonen, massemedier, diplomatkorps akkreditert i EU deltok i konferansen.
Etter hans mening blir Kasakhstan gitt en spesiell rolle i den nye EU-strategien for utvidet samarbeid mellom Europa og Asia, siden det ikke bare forbinder Sentral-Asia, men også Afghanistan og andre land. Roland Kobia planlegger å besøke Kasakhstan i nærmeste perspektiv for å diskutere felles arbeid i samarbeidet mellom Afghanistan, EU og Sentral-asiatiske land.
Taleren tilbød noen forslag om Kasakhstans engasjement i politisk regulering og rehabilitering av Afghanistan. Han sa at "Kasakhstan kan få innvirkning på den fredelige prosessen i Afghanistan".
"Kasakhstan kan bli en forenende faktor her," sa han. "Kasakhstan blir sett på som en gigantisk når vi snakker om olje og gass. Afghanistan, Pakistan, India og andre land trenger energi. Det er TAPI-gassrørledningen, men hvorfor vurderer vi ikke muligheten for å levere olje og gass fra Kasakhstan til Sør-Asia? "
Når gjenoppbyggingen av Afghanistan begynner, vil landet være i desperat behov for energiforsyning, la han til. Dessuten er programmet for å undervise afghanske kvinner ved kasakhiske universiteter av avgjørende betydning for Afghanistan, sa Kobia.
Det aktuelle punktet er det trilaterale samarbeidet mellom Kasakhstan, Usbekistan og Afghanistan om undervisning av afghanske jenter på kasakhiske og uzbekiske høyere utdanningsinstitusjoner under EU-støtten. Generelt diskuterte konferansedeltakerne spørsmålene om samarbeid i sikkerhet, fredelig regulering og internasjonal støtte til utvikling og gjenoppbygging av Afghanistan.
Spesiell oppmerksomhet ble gitt til Usbekistans rolle i stabiliseringen av Afghanistan. Spesiell utsending for den usbekiske presidenten for Afghanistan Ismatulla Irgashev bemerket at Tashkent konsekvent styrker de bilaterale forholdene med Kabul og aktivt implementerer en rekke infrastrukturprosjekter som har stor sosioøkonomisk betydning for landet.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , , ,

Kategori: En forsiden, afghanistan, EU, Kasakhstan, Kasakhstan, Verden

Kommentarer er stengt.