#IsraelPalestine - 'Den tostatsløsningen kan ikke erstattes av endeløs teknisk og økonomisk assistanse' Mogherini

| Kan 1, 2019

EUs høye representant og næstformann Federica Mogherini holdt en felles pressekonferanse med Ine Marie Eriksen Søreide, utenriksminister i forkant av dagens (30 april) møte i Ad Hoc Liaison Committee (AHLC) - kroppen som Fungerer som den viktigste koordinasjonsmekanismen på politisk nivå for bistand til det okkuperte palestinske territoriet (oPt).

HRVP sa at en tostatsløsning forblir den eneste realistiske veien fremover. EU er fortsatt klar til å hjelpe partene til å komme tilbake til dialog. EU vil forbli den største og mest pålitelige giveren med € 300 millioner per år for de siste 15-årene. Mogherini sa at denne støtten vil fortsette fordi palestinerne har rett til å leve i verdighet, og fordi EU vet at disse pengene er en investering i sikkerhet. I dag annonserte EU € 22 millioner i tillegg til humanitær hjelp. Hun sa at en tostatsløsning ikke kan erstattes av endeløs teknisk og økonomisk bistand, "det vil bare ikke fungere."

Ine Marie Eriksen Søreide, utenriksminister, var i Brussel i dag (30 april) som leder for ad hoc-forbindelseskomiteen (AHLC), fungerer som hovedpolitisk koordinasjonsmekanisme for bistand til det okkuperte palestinske territoriet (oPt).

Søreide sier at komiteen er svært opptatt av den alvorlige finanskrisen til den palestinske myndigheten (PA), delvis knyttet til den israelske regjeringens beslutning om å holde tilbake 6% fra inntekter det samler på vegne av PA. Hun sa at det internasjonale samfunnet trengte å tilbakestille seg til å gjenoppbygge de institusjonelle og økonomiske forholdene for en uavhengig palestinsk stat.

Ministeren var spesielt opptatt av den alvorlige situasjonen i Gaza, særlig behovet for å bygge nøkkelinfrastruktur og løfte nedleggelsesregimet.

Hun sa at målet var en forhandlet tostatsløsning med en økonomisk uavhengig, demokratisk, sammenhengende og suveren palestinsk stat som lever med Israel i fred og sikkerhet.

Søreide sier at den akutte økonomiske situasjonen for palestinske flyktninger som drar nytte av UNRWA (FNs Hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger støtte opprettet i 1949) kan føre til radikale grupper som opererer i flyktningleirene.

Bakgrunn

AHLC er ledet av Norge og medsponsorert av EU og USA. I tillegg deltar De forente nasjoner sammen med Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF). AHLC søker å fremme dialogen mellom giverne, den palestinske myndigheten og Israels regjering.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , ,

Kategori: En forsiden, EU, Politikk, Verden

Kommentarer er stengt.