Kontakt med oss

Verden

«Ikke avvis det som skjer i Bosnia-Hercegovina» advarer Borrell

DELE:

Publisert

on

Utenriksministre diskuterte situasjonen i Bosnia-Hercegovina, som er involvert i sin dypeste krise siden Dayton-avtalen i 1995. 

Ved ankomst til dagens (21. februar) utenriksråd sa EUs høyrepresentant Josep Borrell: «Bosnia i Hercegovina kommer til å ta en viktig del av møtet vårt i dag fordi den nasjonalistiske og separatistiske retorikken øker og setter stabiliteten og integriteten til landet i fare. . Ministre må ta beslutninger om hvordan de skal stoppe denne dynamikken og unngå at landet faller i biter. Dette er en kritisk situasjon og ministrene vil måtte ta noen avgjørelser om det.

En nylig avstemning fra Republika Srpska nasjonalforsamling, den serbiske nasjonalforsamlingen i landet, for å etablere en egen domstol for innbyggerne ble sett på som et nytt skritt i potensielt å skille seg fra staten. Den bosnisk-serbiske lederen Milorad Dodik har også truet med å forlate andre sentrale statlige institusjoner som de felles væpnede styrkene og den indirekte skattemyndigheten.

Borrell har allerede i en uttalelse påpekt at en slik resolusjon vil bryte med den allerede delikate politiske balansen i Bosnia-Hercegovina.

Det har vært en rekke telefonsamtaler mellom Borell og partiledere i Bosnia-Hercegovina i begynnelsen av februar. I disse samtalene understreket han EUs forpliktelse til å holde landet sammen og EUs vilje til å samarbeide med USA for å hjelpe ledere med å opprettholde dialogen innenfor statlige institusjoner. 

Det er for tiden et aktivt militært oppdrag i Bosnia-Hercegovina - EUFOR-Althea - som har i oppgave av FNs sikkerhetsråd og EUs utenriksråd å gi en avskrekkende midler for ytterligere konflikt og støtte myndighetene i landet for å opprettholde fred og sikkerhet. I november i fjor ble FNs sikkerhetsråd enige om å forlenge EUFOR-Altheas oppdrag med ytterligere ett år. 
Europaparlamentet har bedt om målrettede restriktive tiltak mot Dodik og hans allierte.

Annonse

Del denne artikkelen:

Annonse

Trender