Kontakt med oss

Verden

Irland, Spania og Norge anerkjenner den palestinske staten

DELE:

Publisert

on

I koordinerte kunngjøringer har Irland og Spania, pluss ikke-EU-medlemslandet Norge varslet at de vil anerkjenne Palestina som stat fra 28. mai. Israel tilbakekaller det ambassadører fra Dublin, Madrid og Oslo "for konsultasjoner". Den anklaget Irland, lenge sett på som det mest pro-palestinske medlemmet av EU for å undergrave sin suverenitet og sette dets sikkerhet i fare.

Den irske taoiseachen, Simon Harris, sa at han var sikker på at andre land nå ville følge etter. "Dette er en historisk og viktig dag for Irland og for Palestina," sa han, og minnet om sitt eget lands kamp for uavhengighet. "Den 21. januar 1919 ba Irland verden om å anerkjenne våre rettigheter til å være en uavhengig stat. Vårt budskap til frie nasjoner i verden var en bønn om internasjonal anerkjennelse av vår uavhengighet, og understreket vår distinkte nasjonale identitet, vår historiske kamp og våre rettigheter til selvbestemmelse og rettferdighet I dag bruker vi det samme språket for å støtte anerkjennelsen av Palestina som et stat".

Israel har publisert en video rettet mot den irske offentligheten, og hevder at anerkjennelse av en palestinsk stat "vil føre til mer terrorisme" og "sette alle utsikter for fred i fare"."Irland, muligheten for å anerkjenne en palestinsk stat risikerer å gjøre deg til en brikke i hendene til Iran og Hamas vil bare styrke Hamas og svekke en allerede dysfunksjonell palestinsk autoritet.

Taoiseach sa at Hamas ikke er det palestinske folket og at en tostatsløsning er den eneste veien ut av generasjonsvold. "Til folket i Israel sier jeg at Irland anerkjenner staten Israel og fordømmer de barbariske handlingene utført av Hamas i oktober", uttalte han, og la til at Irland ga håp til Palestina "i sin mørkeste stund".

Det palestinske utenriksdepartementet kalte de tre landenes handling et «betydelig skritt, Spania, Norge og Irland har nok en gang demonstrert sitt urokkelige engasjement for to-statsløsningen og til å levere den lenge etterskrevne rettferdigheten til det palestinske folket.

«Videre er anerkjennelsen av Spania, Norge og Irland i tråd med folkeretten og alle FNs relevante resolusjoner, som igjen vil bidra positivt til all internasjonal innsats for å få slutt på den illegale israelske okkupasjonen og oppnå fred og stabilitet i regionen. "

Annonse

Israels utenriksminister Israel Katz sa at avgjørelsen «sender en melding til palestinerne og verden: terrorisme lønner seg. Etter at Hamas-terrororganisasjonen utførte den største massakren av jøder siden Holocaust, etter å ha begått avskyelige seksuelle forbrytelser som verden var vitne til, valgte disse landene å belønne Hamas og Iran ved å anerkjenne en palestinsk stat.

I Madrid sa den spanske statsministeren, Pedro Sanchez, at Israels statsminister Benjamin Netanyahu "fortsatt spiller døve ører ... han bomber fortsatt sykehus og skoler og straffer kvinner og barn med sult og kulde", og la til at en to-stat løsningen for Israel og Palestina står i fare for å aldri eksistere. Vi kan ikke tillate dette. Vi har en forpliktelse til å handle, i Palestina som i Ukraina, uten dobbeltmoral.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre sa i Oslo at det «ikke blir fred i Midtøsten uten en tostatsløsning. Det kan ikke være noen tostatsløsning uten en palestinsk stat. En palestinsk stat er med andre ord en forutsetning for å oppnå fred i Midtøsten».

Tilbake i Dublin sa utenriksminister Tánaiste Micheal Martin at han på søndag ville reise til Brussel for å møte mer enn 40 arabiske, europeiske og andre internasjonale partnere, "for å diskutere hvordan anerkjennelse kan ha en konkret, praktisk innvirkning for å få slutt på denne forferdelige konflikten. og implementere en tostatsløsning, basert på en omfattende visjon som de arabiske statene har utviklet”. 

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender