Kontakt med oss

Verden

USAs tilbakegang vil være usannsynlig: Leksjoner fra den forgyldte tidsalder

DELE:

Publisert

on


Av Kung Chan og Zhijiang Zhao fra tankesmien ANBOUND i Beijing

Med den nåværende bølgen av anti-globalisering, er verden vitne til betydelige strukturelle endringer. Et interessant spørsmål dukker opp: ettersom det globale globale markedsrommet kan splitte opp i regionale eller relativt uavhengige markedsrom, noe som gir opphav til ulike regionale hegemonier. Vil en retur til isolasjonisme innen den tid føre USA mot tilbakegang? Historie kan tjene som en leksjon i dette, og den forgyldte tidsalderen i amerikansk historie kan lære oss noe. 

The Gilded Age refererer generelt til perioden fra 1870-tallet til 1900, som var tiden mellom slutten av den amerikanske borgerkrigen og begynnelsen av USAs oversjøiske ekspansjon. Begrepet "Gilded Age" er avledet fra Mark Twains roman med samme navn. Twains satire beskriver den overfladiske økonomiske veksten i USA, sammen med korrupsjon og sosial ulikhet, som gjenspeiler myten om rikdom i USA i denne perioden.

I denne epoken fylt med spekulasjoner og rikdomakkumulering, var den amerikanske økonomien vitne til enorm rikdom generert i industrier som jernbaner, stål og olje, noe som ga opphav til mange kjente industrimagnater på den tiden, som jernbanemagnaten Cornelius Vanderbilt, oljemagnaten. John D. Rockefeller og stålmagnaten Andrew Carnegie.

Bemerkelsesverdig markerte den forgyldte tidsalder toppen av "Vestutvidelsen" i USA, drevet av fremveksten av den andre industrielle revolusjonen, nasjonen fordoblet sine bestrebelser for å dyrke de vestlige territoriene. Spesielt Great Plains gjennomgikk rask transformasjon. Dette fungerte ikke bare som en viktig kilde til hjemmemarked, næring og råvarer for amerikansk kapitalisme, men ansporet også til raske fremskritt innen transportinfrastruktur. Videre fikk det betydelige utenlandske investeringer, som katalyserte samtidig og robust vekst på tvers av sektorer som gruvedrift, ranching, jernbanebygging og andre industrier.

Under den forgyldte tidsalder fulgte USA hovedsakelig en isolasjonistisk utenrikspolitikk. Politiske ledere i den perioden prioriterte innenrikspolitikk fremfor internasjonale anliggender. Totalt sett opprettholdt USA en vennlig og alliansefri holdning i sine utenriksrelasjoner i løpet av denne tiden. Men etter hvert som nasjonens økonomi og styrke vokste, skiftet den gradvis bort fra isolasjonisme i diplomatiet, en overgang ofte knyttet til utbruddet av første verdenskrig. President Woodrow Wilsons talsmann for liberalt demokrati i Europa markerte en avgang fra den isolasjonistiske politikken til de forgyldte. Alder, driver USA inn på den globale scenen.

I globaliseringens æra utvidet amerikansk produksjon til utlandet, drevet av kapitallogikk for å få tilgang til nye markeder. Samtidig eksporterte nasjonen sin kultur og ideologi kraftig. I dag oppfattes det ofte som å gå inn for isolasjonisme som regressivt og ser bort fra USAs fremtid. Den nylige gjenoppblomstringen av amerikansk isolasjonisme, eksemplifisert av figurer som Donald Trump, blir av mange land og internasjonale organisasjoner sett på som en global politisk og økonomisk risiko, i likhet med konflikter som Russland-Ukraina-konflikten eller Israel-Hamas-krigen.

Annonse

Derfor, i den nåværende æra av deglobalisering, blir USAs tilbakevending til isolasjonisme sett på som en form for "frakobling" som ikke bare forstyrrer den globale orden, men også bidrar til dens egen tilbakegang.

Imidlertid er situasjonen kanskje ikke like enkel. Selv om USA går tilbake til isolasjonisme og "frikobler" fra den globale scenen, tyder dets omfattende globale investeringer og innflytelse samlet over det siste århundret på at umiddelbar svekkelse er usannsynlig. I tillegg har USA utviklet seg fra den forgyldte tidsalderen til i dag, og har dukket opp som en formidabel industrimakt, med en produksjonsinfrastruktur som fortsatt er vanskelig for andre å kopiere.

Selv om USA kan stå overfor utfordringer når det gjelder innenlandske monteringsanlegg og dyktig arbeidskraft fra middels til lav ende, opphever ikke dette produksjonsevnen eller robuste industrielle grunnlaget. Det ville være for tidlig å avvise den potensielle gjenoppblomstringen av den amerikanske produksjonsindustrien eller dens evne til å gjenvinne en ledende posisjon innen global produksjon. Selv i et scenario der USA omfavner isolasjonisme, vil konservative fraksjoner sannsynligvis kraftig fremme ulike tradisjonelle produksjonsmetoder og integrere konservatisme med teknologisk innovasjon og produksjonsprosesser, med sikte på å oppnå fornyet økonomisk suksess.

I sammenheng med deglobalisering er det stadig mer sannsynlig at produkter merket "Made in the USA" vil spre seg, noe som signaliserer en gjenoppblomstring av amerikansk produksjon. 

For amerikanere er det mulighet for økonomisk velstand selv i deres egen selvstendige verden, slik det har skjedd i den forgyldte tidsalder.

Kung Chan er grunnleggeren av ANBOUND, en uavhengig tenketank basert i Beijing, som spesialiserer seg på offentlig politikkforskning som dekker geopolitikk og internasjonale relasjoner, urban og sosial utvikling, industrielle spørsmål og makroøkonomi.
Zhijiang Zhao er stipendiat for programmet Geopolitisk strategi ved ANBOUND.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender