Kontakt med oss

Afghanistan

Afghanistan: Det kommende anarkiet

Publisert

on

En scrimmage i en grensestasjon,
En galopp ned noe mørkt urenhet,
To tusen pund utdannelse,
Dråper til en ti rupee Jezail….
Slå hardt hvem som bryr seg,
Oddsen ligger på den billigere mannen.
(Rudyard Kipling)

   

Afghanistan er et sted der maskinens staccato-lyd inntoner begravelsens fred hvert annet tiår som en chant de guerre til fordel for en gruppe krigere eller den andre. Afghanistan-sluttspillet har startet etter at USAs beslutning om å trekke ut sine gjenværende tropper innen september. Noen sier at amerikanerne prøver å redusere tapene sine, mens andre tilskriver avgjørelsen til den amerikanske demokratiske impulsens triumf over det militære industrielle komplekset. Etter 20,600 2300 amerikanske tap, inkludert rundt XNUMX drepte, har amerikanerne besluttet å behandle over en billion dollar investert i denne krigen som en dårlig investering. Tretthet, både på slagfronten og hjemme sammen med en ambivalens om krigsmålene, førte til slutt til USAs beslutning om å trekke seg fra Afghanistanskriver Raashid Wali Janjua, Fungerende president for Islamabad Policy Research Institute.

Innenrikspolitikkens innvirkning på amerikanske beslutningstakere er tydelig i form av politiske skift i Obama og Trump. Obama i sin selvbiografi "The Promised Land" nevner Biden som oppfordrer de amerikanske generalernes etterspørsel etter troppene. Selv som visepresident var Biden mot denne oppmuntrende konflikten som kontinuerlig tappet USAs økonomiske livsnerv i jakten på det uoppnåelige nasjonebyggingsprosjektet i Afghanistan. Han ønsket i stedet et lite amerikansk fotavtrykk på bakken bare i jakten på oppgavene mot terrorisme for å nekte helligdommer for terrorister. Det var et konsept lånt fra lekeboken til professor Stephen Walt, som var en stor forkjemper for balansestrategi offshore i stedet for rotete inngrep som Afghanistan.

Det som har ført til krigstretthet for amerikanerne, er en kombinasjon av faktorer, inkludert en revurdering av den nasjonale sikkerhetsprofilen, og foretrekker å motvirke Kina-politikken fremfor regionale forviklinger. Sist, men ikke minst, var det TV Paul kaller "Asymmetry of Will" i asymmetriske kriger. Det var ikke asymmetrien av ressurser, men en asymmetri av vilje som tvang USA til å avvise sitt afghanske prosjekt. Så det dukker opp et spørsmål som alle interessenter skal svare på. Er den afghanske krigen virkelig over for protannister som tror de vinner på grunn av deres evne til å føre en væpnet kamp? Når Taliban i det afghanske slaget mener at de har bedre sjanse til å tvinge saken gjennom kule i stedet for avstemning, ville de være mottagelige for en politisk løsning? Ville Afghanistan overlates til seg selv etter tilbaketrekning av amerikanske tropper og private sikkerhetskontraktører?

En annen viktig sak er den afghanske viljen til å oppnå enighet gjennom en dialog mellom Afghanistan. Ville denne dialogen gi enighet om fremtidig maktdelingsordning, ellers ville Taliban vente til amerikanerne forlater og deretter tvinge saken gjennom brutal styrke? Hvilken innflytelse har de regionale landene som Pakistan, Iran, Kina og Russland på de afghanske fraksjoners evne til å skape enighet om den fremtidige konstitusjonelle ordningen i landet? Hva er muligheten for en ideell maktdelingsordning, og hva er de potensielle spoilerne til fred? Hvilken rolle har internasjonale samfunn og regionale makter for å støtte den afghanske økonomien, som er bistandsavhengig og lider av krigsøkonomisk skrumplever?

For å svare på disse spørsmålene, må man forstå det tektoniske skiftet i den globale maktpolitikken. Et nøste med konkurrerende allianser bygges med utgangspunkt i regionale allianser som SCO, ASEAN og BIMSTECH, som fører til overregionale allianser som "Indo-Stillehavet." Til tross for Kinas tilslutning til begreper som "fellesskap med felles interesser" og "felles skjebne", blir dets økonomiske initiativer som BRI sett på med frykt av USA og dets allierte. Det er global utvikling som påvirker afghansk fred. Den nye amerikanske store strategien flytter sitt geopolitiske fokus bort fra Sør-Asia mot Øst-Asia, Sør-Kinahavet og Vest-Stillehavet. Omorganiseringen av den amerikanske spesialoperasjonskommandoen for konvensjonelle roller og ommerkning av Asia-Stillehavet som "Indo-Stillehavsområdet" med Quadrilateral sikkerhetsdialog som hele motstanden til hele arbeidet indikerer tydelig de nye amerikanske prioriteringene.

Hva viser ovenstående for afghansk fred? Enkelt sagt synes USAs avgang endelig og interessene i afghansk fred er perifere i forhold til dets vitale nasjonale interesser. De viktigste dramatisert personene i den endelige afghanske fredsavviklingen ville fremover være de regionale landene som ble direkte påvirket av den afghanske konflikten. Disse landene i rekkefølge av innvirkning inkluderer Pakistan, Sentralasiatiske republikker, Iran, Kina og Russland. Ulike kommentatorer av den afghanske situasjonen mener at det afghanske samfunnet har endret seg, og at det ikke ville være lett for Taliban å beseire sine rivaler som tidligere. I noen grad er det sant fordi afghanske Taliban har et utvidet syn på grunn av bedre eksponering for omverdenen. Det afghanske samfunnet har også utviklet større motstandskraft sammenlignet med 1990-tallet.

Taliban forventes også å møte tøff motstand fra usbekiske, tadsjikiske, turkmenere og Hazara-etnisiteter, ledet av erfarne ledere som Dostum, Muhaqqiq, Salahuddin Rabbani og Karim Khalili. I Afghanistans 34 provinser og provinshovedsteder har Ashraf Ghani-regjeringen kontroll over 65% av befolkningen med over 300,000 XNUMX sterke afghanske nasjonale forsvars- og sikkerhetsstyrker. Dette gir en sterk opposisjon, men koalisjonen om hensiktsmessigheten med Daesh, Al-Qaida og TTP på siden av Taliban tipper skalaene i deres favør. Hvis den intra-afghanske dialogen om fremtidig maktdeling og konstitusjonell avtale ikke lykkes, vil Taliban sannsynligvis seire i en langvarig borgerkrig. Gjentagelse av vold og ustabilitet vil føre til en opptur i narkohandel, kriminalitet og brudd på menneskerettighetene. Et slikt scenario vil ikke bare påvirke regional, men global fred og sikkerhet.

Pakistan og de regionale landene må forberede seg på et slikt destabiliserende scenario. En storjirga av afghanere er et passende forum for enighet om fremtidig maktdelingsavtale. Engasjementet fra det internasjonale samfunnet er avgjørende for opprettholdelsen av en krigsherjet afghansk økonomi, samt og gir en nyttig innflytelse over enhver fremtidig regjering i Kabul for å opprettholde de politiske, økonomiske og sosiale gevinstene de siste to tiårene, spesielt de som er demokrati, styresett, menneskerettigheter og kvinners rettigheter, jenteopplæring osv. Regionale land som Pakistan, Iran, Kina og Russland trenger å danne en allianse for afghansk fred uten hvilken reise med afghansk fred vil være bundet i grunt og elendighet.             

(Forfatteren er fungerende president for Islamabad Policy Research Institute og kan nås på: [e-postbeskyttet])

Afghanistan

Afghanistan som en bro som forbinder Sentral- og Sør-Asia

Publisert

on

Dr Suhrob Buranov fra Tashkent State University of Oriental Studies skriver om noen vitenskapelige debatter om hvorvidt Afghanistan tilhører en integrert del av Sentral- eller Sør-Asia. Til tross for de forskjellige tilnærmingene, prøver eksperten å bestemme Afghanistans rolle som en bro som forbinder sentrale og sørasiatiske regioner.

Ulike former for forhandlinger pågår i Afghanistan for å sikre fred og løse den langvarige krigen. Spesielt vitenskapelig interesse er tilbaketrekking av utenlandske tropper fra Afghanistan og samtidig start av forhandlinger mellom afghanske, samt interne konflikter og bærekraftig økonomisk utvikling i dette landet. Derfor er forskningen fokusert på de geopolitiske aspektene av de interafghanske fredsforhandlingene og effekten av eksterne krefter på Afghanistans indre anliggender. Samtidig har tilnærmingen for å anerkjenne Afghanistan ikke som en trussel mot global fred og sikkerhet, men som en faktor for strategiske muligheter for utvikling av Sentral- og Sør-Asia blitt et sentralt objekt for forskning og gjort implementeringen av effektive mekanismer til en prioritet. I denne forbindelse spiller spørsmålene om å gjenopprette det historiske Afghanistan i det moderne Afghanistan når det gjelder å koble Sentral- og Sør-Asia, inkludert den videre akselerasjonen av disse prosessene, en viktig rolle i diplomatiet i Usbekistan.

Afghanistan er et mystisk land i sin historie og i dag, fanget i store geopolitiske spill og interne konflikter. Regionen Afghanistan ligger i vil automatisk ha en positiv eller negativ innvirkning på de geopolitiske transformasjonsprosessene på hele det asiatiske kontinentet. Den franske diplomaten Rene Dollot sammenlignet en gang Afghanistan med "Asiatiske Sveits" (Dollot, 1937, s.15). Dette gjør at vi kan bekrefte at dette landet i sin tid var det mest stabile landet på det asiatiske kontinentet. Som den pakistanske forfatteren Muhammad Iqbal med rette beskriver, “Asia er en kropp av vann og blomster. Afghanistan er hjertet. Hvis det er ustabilitet i Afghanistan, er Asia ustabil. Hvis det er fred i Afghanistan, er Asia fredelig ”(Heart of Asia, 2015). Gitt konkurransen mellom stormaktene og konflikten mellom geopolitiske interesser i Afghanistan i dag, antas det at den geopolitiske betydningen av dette landet kan defineres som følger:

- Geografisk sett ligger Afghanistan i hjertet av Eurasia. Afghanistan ligger veldig nær Commonwealth of Independent States (CIS), som er omgitt av landene med atomvåpen som Kina, Pakistan og India, samt landene med atomprogrammer som Iran. Det skal bemerkes at Turkmenistan, Usbekistan og Tadsjikistan står for rundt 40% av den totale statsgrensen til Afghanistan;

- Fra et geo-økonomisk perspektiv er Afghanistan en kryssvei mellom regioner med globale reserver av olje, gass, uran og andre strategiske ressurser. Denne faktoren betyr i hovedsak også at Afghanistan er et veikryss av transport- og handelskorridorer. Naturligvis har ledende kraftsentre som USA og Russland, så vel som Kina og India, som er kjent over hele verden for sin potensielle store økonomiske utvikling, store geo-økonomiske interesser her;

- Fra et militærstrategisk synspunkt er Afghanistan en viktig ledd i regional og internasjonal sikkerhet. Sikkerhets- og militærstrategiske spørsmål i dette landet er blant de viktigste målene og målene som er satt av slike innflytelsesrike strukturer som Den nordatlantiske traktatorganisasjonen (NATO), Collective Security Treaty Organization (CSTO), Shanghai Cooperation Organization (SCO) og CIS .

Det geopolitiske trekk ved det afghanske problemet er at det parallelt involverer et bredt spekter av innenlandske, regionale og internasjonale styrker. På grunn av dette kan problemet innlemme alle faktorene for å spille hovedrollen i refleksjonen av geopolitiske teorier og begreper. Det er viktig å merke seg at de geopolitiske synspunktene på det afghanske problemet og tilnærminger til løsningen fremdeles ikke har oppfylt de forventede resultatene. Mange av disse tilnærmingene og perspektivene gir komplekse utfordringer mens de skildrer de negative aspektene ved det afghanske problemet. Dette i seg selv viser behovet for å tolke det afghanske problemet gjennom konstruktive teorier og optimistiske vitenskapelige synspunkter basert på moderne tilnærminger som en av de presserende oppgavene. Å observere de teoretiske synspunktene og tilnærmingene vi presenterer nedenfor, kan også gi ytterligere vitenskapelig innsikt i teoriene om Afghanistan:

"Afghansk dualisme"

Fra vårt synspunkt bør den teoretiske tilnærmingen til "afghansk dualisme" (Buranov, 2020, s. 31-32) legges til i listen over geopolitiske synspunkter på Afghanistan. Det observeres at essensen av teorien om "afghansk dualisme" kan gjenspeiles på to måter.

1. Afghansk nasjonal dualisme. Kontroversielle synspunkter på etablering av afghansk statsskap på grunnlag av statlig eller stammestyring, enhetlige eller føderale, rene islamske eller demokratiske, østlige eller vestlige modeller gjenspeiler den afghanske nasjonale dualismen. Verdifull informasjon om de dualistiske aspektene av det nasjonale statsskapet i Afghanistan kan bli funnet i undersøkelser fra kjente eksperter som Barnett Rubin, Thomas Barfield, Benjamin Hopkins, Liz Vily og afghansk forsker Nabi Misdak (Rubin, 2013, Barfield, 2010, Hopkins, 2008, Vily, 2012, Misdak, 2006).

2. Afghansk regional dualisme. Det kan sees at afghansk regional dualisme gjenspeiles i to forskjellige tilnærminger til den geografiske tilknytningen til dette landet.

AfSouthAsia

I følge den første tilnærmingen er Afghanistan en del av den sørasiatiske regionen, som vurderes av de teoretiske synspunktene til Af-Pak. Det er kjent at begrepet "Af-Pak" brukes for å referere til det faktum at amerikanske forskere anser Afghanistan og Pakistan som en enkelt militærpolitisk arena. Begrepet begynte å bli mye brukt i vitenskapelige miljøer i de tidlige årene av det 21. århundre for å teoretisk beskrive USAs politikk i Afghanistan. Ifølge rapporter er forfatteren av konseptet "Af-Pak" en amerikansk diplomat Richard Holbrooke. I mars 2008 uttalte Holbrooke at Afghanistan og Pakistan burde anerkjennes som en enkelt militærpolitisk arena av følgende grunner:

1. Eksistensen av et felles teater for militære operasjoner ved grensen mellom Afghanistan og Pakistan;

2. De uløste grenseproblemene mellom Afghanistan og Pakistan under "Durand Line" i 1893;

3. Bruk av et åpent grenseregime mellom Afghanistan og Pakistan (primært en "stammesone") av Taliban-styrker og andre terrornettverk (Fenenko, 2013, s.24-25).

Videre er det bemerkelsesverdig at Afghanistan er et fullverdig medlem av SAARC, hovedorganisasjonen for integrasjonen av den sørasiatiske regionen.

AfCentAsia

I følge den andre tilnærmingen er Afghanistan geografisk en integrert del av Sentral-Asia. I vårt perspektiv er det vitenskapelig logisk å kalle det et alternativ til begrepet AfSouthAsia med begrepet AfCentAsia. Dette konseptet er et begrep som definerer Afghanistan og Sentral-Asia som en enkelt region. Når vi vurderer Afghanistan som en integrert del av den sentralasiatiske regionen, er det nødvendig å ta hensyn til følgende spørsmål:

- Geografisk aspekt. I henhold til sin beliggenhet kalles Afghanistan "Heart of Asia", da det er en sentral del av Asia, og teoretisk legemliggjør Mackinders "Heartland" -teori. Alexandr Humboldt, en tysk forsker som introduserte begrepet Sentral-Asia for vitenskapen, beskrev i detalj fjellkjedene, klimaet og strukturen i regionen, inkludert Afghanistan på kartet sitt (Humboldt, 1843, s.581-582). I sin doktoravhandling argumenterer kaptein Joseph McCarthy, en amerikansk militærekspert, for at Afghanistan ikke bare skal sees på som en spesifikk del av Sentral-Asia, men som det vedvarende hjertet i regionen (McCarthy, 2018).

- Historisk aspekt. Territoriene i dagens Sentral-Asia og Afghanistan var en sammenkoblet region under statene til dynastiene Greco-Bactrian, Kushan Kingdoms, Ghaznavid, Timurid og Baburi. Usbekisk professor Ravshan Alimov nevner i sitt arbeid som et eksempel på at en stor del av det moderne Afghanistan var en del av Bukhara Khanate i en rekke århundrer, og byen Balkh, hvor det ble residensen til arvingene til Bukhara Khan (khantora) ) (Alimov, 2005, s.22). I tillegg ligger gravene til store tenkere som Alisher Navoi, Mavlono Lutfi, Kamoliddin Behzod, Hussein Boykaro, Abdurahmon Jami, Zahiriddin Muhammad Babur, Abu Rayhan Beruni, Boborahim Mashrab, på det moderne Afghanistan. De har gitt et uvurderlig bidrag til sivilisasjonen, så vel som kulturelle og opplyste bånd til folket i hele regionen. Den nederlandske historikeren Martin McCauley sammenligner Afghanistan og Sentral-Asia med de "siamesiske tvillingene" og konkluderer med at de er uatskillelige (McCauley, 2002, s.19).

- Handel og økonomisk aspekt. Afghanistan er både en vei og et uåpnet marked som fører regionen Sentral-Asia, som i alle henseender er stengt, til de nærmeste havnene. I alle henseender vil dette sikre full integrering av sentralasiatiske stater, inkludert Usbekistan, i verdenshandelsforholdene, og eliminere en viss økonomisk avhengighet av eksterne sfærer.

- Etnisk aspekt. Afghanistan er hjemmet til alle sentralasiatiske nasjoner. Et viktig faktum som trenger spesiell oppmerksomhet er at usbekene i Afghanistan er den største etniske gruppen i verden utenfor Usbekistan. Et annet viktig aspekt er at jo flere tadsjikere bor i Afghanistan ettersom flere tadsjikere bor i Tadsjikistan. Dette er ekstremt viktig og viktig for Tadsjikistan. Afghanske turkmenere er også en av de største etniske gruppene som er oppført i den afghanske grunnloven. I tillegg bor mer enn tusen kazakere og kirgisere fra Sentral-Asia i landet.

- Språklig aspekt. Flertallet av den afghanske befolkningen kommuniserer på det tyrkiske og persiske språket som folkene i Sentral-Asia snakker. I henhold til Konstitusjonen for Afghanistan (Constitution of IRA, 2004) har det usbekiske språket status som et offisielt språk bare i Afghanistan, unntatt Usbekistan.

- Kulturelle tradisjoner og religiøst aspekt. Skikkene og tradisjonene til folket i Sentral-Asia og Afghanistan er like og veldig nær hverandre. Navruz, Ramadan og Eid al-Adha feires for eksempel likt i alle mennesker i regionen. Islam binder også våre folk sammen. En av hovedårsakene til dette er at rundt 90% av befolkningen i regionen bekjenner islam.

Når den nåværende innsatsen for å involvere Afghanistan i de regionale prosessene i Sentral-Asia intensiveres, er det hensiktsmessig å ta hensyn til relevansen av dette begrepet og dets popularisering i vitenskapelige miljøer.

Diskusjon

Selv om ulike synspunkter og tilnærminger til den geografiske plasseringen av Afghanistan har noe vitenskapelig grunnlag, er i dag faktoren å vurdere dette landet ikke prioritert som en spesifikk del av Sentral- eller Sør-Asia, men som en bro som forbinder disse to regionene. Uten å gjenopprette Afghanistans historiske rolle som en bro som forbinder Sentral- og Sør-Asia, er det umulig å utvikle interregional gjensidig avhengighet, eldgammelt og vennlig samarbeid på nye fronter. I dag blir en slik tilnærming en forutsetning for sikkerhet og bærekraftig utvikling i Eurasia. Tross alt er freden i Afghanistan det virkelige grunnlaget for fred og utvikling i både Sentral- og Sør-Asia. I denne sammenheng er det et økende behov for å koordinere innsatsen til sentral- og sørasiatiske land for å løse de kompliserte og komplekse problemene Afghanistan står overfor. I denne forbindelse er det ekstremt viktig å utføre følgende viktige oppgaver:

For det første har de sentral- og sørasiatiske regionene vært bundet av lange historiske bånd og felles interesser. I dag, basert på våre felles interesser, anser vi det som et presserende behov og en prioritering å etablere et dialogformat "Sentral-Asia + Sør-Asia" på utenriksministernivå, rettet mot å utvide mulighetene for gjensidig politisk dialog og mangesidig samarbeid.

For det andre er det nødvendig å få fart på byggingen og implementeringen av den trans-afghanske transportkorridoren, som er en av de viktigste faktorene for å utvide tilnærming og samarbeid i Sentral- og Sør-Asia. Med sikte på å oppnå dette, vil vi snart trenge å diskutere signering av multilaterale avtaler mellom alle land i regionen vår og finansiering av transportprosjekter. Spesielt Mazar-e-Sharif-Herat og Mazar-e-Sharif-Kabul-Peshawar jernbaneprosjekter vil ikke bare forbinde Sentral-Asia med Sør-Asia, men vil også gi et praktisk bidrag til Afghanistans økonomiske og sosiale utvinning. For dette formålet vurderer vi å organisere det transafghanske regionale forumet i Tasjkent.

For det tredje har Afghanistan potensialet til å bli en viktig energikjede for å forbinde Sentral- og Sør-Asia med alle sider. Dette krever selvfølgelig gjensidig koordinering av sentralasiatiske energiprosjekter og deres fortsatte tilførsel til sørasiatiske markeder gjennom Afghanistan. I denne forbindelse er det behov for å implementere strategiske prosjekter som TAPI trans-afghanske gassrørledning, CASA-1000 kraftoverføringsprosjekt og Surkhan-Puli Khumri, som kan bli en del av den. Av den grunn foreslår vi å utvikle energiprogrammet REP13 (Regional Energy Program of Central and Souht Asia) i fellesskap. Ved å følge dette programmet vil Afghanistan fungere som en bro i sentral- og sørasiatiske energisamarbeid.

For det fjerde foreslår vi å avholde en årlig internasjonal konferanse om temaet "Afghanistan i det mellomliggende Sentral- og Sør-Asia: historisk kontekst og potensielle muligheter". I alle henseender tilsvarer dette interessene og ambisjonene til borgerne i Afganistan, så vel som folket i Sentral- og Sør-Asia.

Referanser

  1. “Heart of Asia” ─ motvirker sikkerhetstrusler, fremmer tilkobling (2015) DAWN-papir. Hentet fra https://www.dawn.com/news/1225229
  2. Alimov, R. (2005) Sentral-Asia: felles interesser. Tasjkent: Orient.
  3. Buranov, S. (2020) Geopolitiske aspekter ved Usbekistans deltakelse i prosessene for stabilisering av situasjonen i Afghanistan. Dissertation of the Doctor of Philosophy (PhD) in Political Science, Tashkent.
  4. Dollot, René. (1937) L'Afghanistan: histoire, beskrivelse, moeurs et coutumes, folklore, fouilles, Payot, Paris.
  5. Fenenko, A. (2013) Problemer med "AfPak" i verdenspolitikken. Journal of Moscow University, International relations and world politics, relations 2.
  6. Humboldt, A. (1843) Asie centrale. Recherches sur les chaines de montagnes et la climatologie sammenligne. Paris.
  7. Mc Maculey, M. (2002) Afghanistan og Sentral-Asia. En moderne historie. Pearson Education Limited

Fortsett å lese

Afghanistan

USAs tilbaketrekning fra Afghanistan - en faux pas for Pakistan

Publisert

on

Joe Biden kunngjorde 15. april 2021 at Amerikanske tropper vil bli trukket ut av Afghanistan starter 1. mai for å avslutte Amerikas lengste krig. Utenlandske tropper under NATO-kommando vil også trekke seg i samordning med USA. uttrekk, skal fullføres innen 11. september.

Krigen mot terrorisme startet av USA i Afghanistan er langt fra over når amerikanske styrker drar uten en avgjørende eller bestemt seier. En triumferende Taliban er klar til å komme tilbake til makten på slagmarken eller gjennom fredsforhandlinger der de har de fleste kortene; mye hyllede "gevinster" glir bort om dagen i en bølge av målrettede drap på det utdannede, aktive og ambisiøse livsnerven i et voksende samfunn. Mange afghanere frykter nå a forferdelig tumbling mot borgerkrig i en konflikt som allerede er beskrevet som en av de mest voldelige i verden.

Virkningen av krigen mot Pakistan

Helt åpenbart er en slik utvikling bestemt til å ha stor innvirkning ikke bare på Afghanistan, men også på dets umiddelbare nabolag, spesielt Pakistan. Uro i Afghanistan i slekt med en borgerkrig ville medføre massetilstrømning av flyktninger fra Afghanistan mot Khyber Pakhunkhwa og Balochistan i Pakistan via porøse grenser. Folket på begge sider av grensen, spesielt Pashtuns etnisk lik & sammenføyet kulturelt og forfedre og følgelig bundet til å søke ly fra sine brødre, som ikke kan benektes selv av lovhåndhevende byråer på grunn av eksisterende sosiale normer. Dette betyr ikke bare en økning i antall munner som skal mates i de allerede økonomisk belastede stammeområdene, men også økt sekterisk vold, narkotikahandel, terrorisme og organisert kriminalitet som det har vært trenden siden 1980.

Uro i Afghanistan og Talibans gjenoppblomstring vil også gi styrke til ulmende antrekk som Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP). TTP har nylig forsterket tempoet i aktivitetene i Pak vestlige grense høster støtte og baser fra afghansk-taliban. Det er bemerkelsesverdig å nevne her at TTP ikke bare nyter beskjeden av Taliban, men også av visse segmenter innen Pak-hæren som avslørt av deres talsperson i et radiointervju.

Den økende plaget av opprørere som TTP og Pashtun / Baloch-opprørere på vestgrensen kombinert med en potent fiendtlig nabo som India i øst har gradvis blitt uholdbar og vanskelig å bite av de pakistanske væpnede styrkene. Dette er også spekulert i å være en av de utløsende faktorene bak nylige fredsinitiativer med India.

Pakistansk politikk over Taliban

10. mai ble Pakistans hærsjef, Bajwa, fulgt en dag lang offisielt besøk til Kabul av generaldirektør for interntjenester etterretningstjeneste (ISI) generaldirektør Faiz Hameed hvor de møtte afghansk president Ashraf Ghani og tilbød Pakistans støtte til Afghanistan-fredsprosessen midt i økende vold mens USA trekker tilbake sine tropper.

Under besøket Gen Bajwa møtte også sjefen for britiske væpnede styrker, General Sir Nick Carter som angivelig tvang Pakistan til å insistere på Taliban om å delta i valget eller være en del av en maktdelingsavtale med president Ghani. Etter møtet, Pakistans hær utstedte en uttalelse: “Vi vil alltid støtte en” afghansk-ledet-afghansk-eid ”fredsprosess basert på gjensidig konsensus mellom alle interessenter”, noe som indikerer dagsordenen for møtet og presset for å inkludere Taliban i afghansk styring.

Afghansk president Ashraf Ghani i et intervju med det tyske nyhetsnettstedet, Der Spiegel sa: ”Det handler først og fremst om å få Pakistan ombord. USA spiller nå bare en mindre rolle. Spørsmålet om fred eller fiendtlighet er nå i pakistanske hender ”; dermed sette apen på Pakistans skulder. Den afghanske presidenten la videre til at Gen Bajwa tydelig har indikert at restaurering av Emiratet eller diktatur fra Taliban er ikke i noen interesse i regionen, spesielt Pakistan. Siden Pakstan aldri kom til å nekte denne uttalelsen, er det rimelig å anta at Pakistan ikke vil ha en Taliban-ledet regjering i Afghanistan. Imidlertid ville en slik handling være ensbetydende med å fremmedgjøre eller dumpe Taliban som kanskje ikke går i Pakistans favør.

Dilema over luftbaser

USA har derimot presset Pakistan til å tilby flybaser i Pakistan, for å gjennomføre luftoperasjoner til støtte for den afghanske regjeringen og mot Taliban eller andre terroristgrupper som ISIS. Pakistan har motstått slike krav og Pakistans utenriksminister Shah Mehmood Qureshi i en uttalelse 11. mai gjentok: "Vi har ikke til hensikt å tillate støvler på bakken, og ingen (amerikanske) baser blir overført til Pakistan".

Dette bringer imidlertid også Pakistan i en "fangst 22" -situasjon. Pakistans regjering kan ikke godta slike forespørsler, da det vil føre til en enorm innenlandsk omveltning med opposisjonspolitiske partier som anklager Imran Khan for å ha "solgt" pakistansk territorium til USA. Samtidig er det kanskje ikke noe enkelt alternativ å avvise direkte, med tanke på den avgrunne tilstanden i Pakistans økonomi og dens store avhengighet av utenlandsk gjeld fra organisasjoner som IMF og Verdensbanken som er under direkte innflytelse fra USA.

Turbulens hjemme

Pakistan er ennå ikke kommet seg etter forbrenningene fra den nylige borgerkrigsituasjonen som ble opprettet under landsomfattende protester drevet av høyreekstrem radikal islamistisk drakt Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP). Da Taliban vokser i styrke i Afghanistan, vil det også skje en spurt i radikale følelser også i Pakistan. Selv om TLP-fans ut av Barelvi Sect sammenlignet med Deobandi som i tilfelle Taliban, trekker begge en viss glans i sin radikale ekstremisme. Som sådan kan ikke fremtidige eventyr av TLP med et mål å gripe politiske gevinster helt utelukkes.

Poenget er at Pakistan trenger å spille kortene sine forsiktig og klokt. 

Fortsett å lese

Afghanistan

Kasakhstan deltok i det første møtet til de spesielle representantene for Sentral-Asia og EU for Afghanistan

Publisert

on

Spesialrepresentantene for EU og de sentralasiatiske landene i Afghanistan holdt det første møtet av VC. Arrangementet var viet til et forbedret regionalt samarbeid om Afghanistan, inkludert utvikling av felles initiativer for å støtte fredsprosessen. På møtet deltok ambassadør Peter Burian, EUs spesialrepresentant for Sentral-Asia, ambassadør Roland Kobia, EUs spesialutsending for Afghanistan, samt spesielle representanter for Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Usbekistan og den utenriksministeren i Turkmenistan.

Talgat Kaliyev, spesialrepresentant for presidenten for Republikken Kasakhstan for Afghanistan, skisserte i sin tale Kasakhstans kontinuerlige støtte til internasjonalt arbeid for å stabilisere situasjonen i Afghanistan, og ga en år til år omfattende bistand til dette landet.

Ambassadør Kaliyev understreket viktigheten av utvidet regionalt samarbeid for gjenoppbyggingen av Afghanistan, og satte stor pris på hjelpen fra europeiske partnere i denne retningen.

Etter møtet vedtok deltakerne en felles uttalelse der de bekreftet sin støtte til de internasjonale initiativene for å løse situasjonen i Afghanistan, samt en felles forpliktelse til bredere samarbeid for å bidra til fredsprosessen.

Fortsett å lese
Annonse

Twitter

Facebook

Annonse

Trender