Kontakt med oss

Afghanistan

De afghanske spørsmålene: Hva tenker afghanere om fortid, nåtid og fremtid?

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Nylige rapporter tyder på at Afghanistan konfronterer sin verste humanitære situasjon siden Taliban tok makten i fjor. Flere nylige rapporter indikerer at fattigdom og arbeidsledighet er på et enestående høyt nivå. Videre har FNs høykommisjon for flyktninger (UNHCR) nylig uttalt at mer enn femti prosent av Afghanistans befolkning er avhengig av humanitær hjelp. Naturkatastrofer har forsterket situasjonen ytterligere. I tillegg blir kvinnenes rettigheter ytterligere tatt bort. Taliban hevdet at kvinner praktisk talt ikke vil ha noen rettigheter. Også den humanitære hjelpen som gis finner det vanskelig å nå de trengende, og forverrer dermed den allerede kritiske situasjonen, skriv professor Dheeraj Sharma, direktør, Indian Institute of Management-Rohtak, India, Nargis Nehan, tidligere minister for gruver, olje og industri, Afghanistan og Shahmahmood Miakhel, tidligere guvernør i Nangarhar-provinsen, Afghanistan.

For å få mer innsikt ble det derfor gjennomført en undersøkelse i Afghanistan for å samle forståelse om vanlige folks vurdering av deres fortid, nåværende scenario og deres fremtidige ambisjoner. Ved bruk av prøvetakingsmetoden for snøball i løpet av mars, april og mai 2022, er det samlet inn totalt 2,003 svar. Undersøkelsesskjemaet ble lagt ut på nettet og delt med forskjellige tidligere politiske ledere, lokale ledere og forretningsfolk i Afghanistan, som deretter videresendte nettundersøkelsen på WhatsApp, Facebook og andre sosiale medieplattformer til sine kontakter og venner. Begrensningen av disse dataene er at de begrenser innsamlingen bare fra de som har smarttelefon. Imidlertid er det mye rapportert at 90 % av befolkningen har tilgang til mobilkommunikasjon, og mange streber daglig etter å finne hotspots i utvalgte områder for å få tilgang til internett, noe som gjør utvalget av denne studien representativ. Det detaljerte spørreskjemaet er i vedleggstabell-I for ytterligere referanse.

Dataanalysen avslørte at 61 % av respondentene anerkjenner at de har bedre infrastruktur, utdanning og helsetjenester enn deres forrige generasjon. Derfor betyr det anerkjennelsen av utviklingsaktivitetene som er utført de siste to tiårene i Afghanistan med hjelp fra FN og flere andre land. Imidlertid mener 78 % av de spurte at den tidligere Afghanistan-regjeringen (før Taliban-invasjonen) var korrupt og at det fulle omfanget av bistand aldri kom til de trengende. Det er interessant å merke seg at ytterligere 72 % av de spurte mener at Talibans overtakelse skjedde på grunn av korrupsjon av lokale ledere. Derfor kan man utlede at misnøye blant mennesker ikke bare skyldes fordervelse, men på grunn av feilhåndtering av bistand.

Denne uttalelsen støttes av resultatene fra undersøkelsen som viser at 78 % av de spurte mener at Taliban og deres kanaler mottok store deler av utenlandsk bistand fra nabolandene, men ikke afghanske folk. Med andre ord, flertallet av afghanerne mener at selve utenlandshjelpen ble feilforvaltet og omdirigert for å hjelpe Taliban med å velte den valgte regjeringen.

I tillegg til dårlig forvaltning av utenlandsk bistand gjennom uredelig praksis, mener et svimlende antall respondenter (83 %) at det var lett for Taliban å ta over Afghanistan på grunn av støtte fra Pakistan. Dessuten mener 67 % av de spurte at Kina også ga stilltiende støtte til Taliban. I tillegg føler over 67 % av de spurte at USAs mistimede og feilstyrte exit ga Pakistan og Kina muligheten til å oppmuntre Talibans raske overtakelse av Afghanistan.

Et annet viktig funn i undersøkelsen handler om Talibans legitimitet. Over 56 % av respondentene fra Afghanistan oppgir at Taliban-medlemmer ikke er en av dem og at de ikke er ekte afghanere. Resultatene fra undersøkelsen peker på at 61 % av de spurte har «absolutt ingen tillit» til Taliban. Mer spesifikt er det viktig å merke seg at 67 % av de spurte rapporterte at de ikke støtter Talibans overtakelse av Afghanistan.

Resultatene av undersøkelsen peker også på veien videre for Afghanistan. I følge dataene som er samlet inn i denne studien, ønsker flertallet (56 %) av afghanerne valg for å velge lederne, som kan representere dem. Eksplisitt har flertallet av afghanerne (67 %) rapportert høy vilje til FNs intervensjon for å løse den rådende krisen. Mer entydig mener afghanere at India og USA må spille en sentral rolle i utviklingen og stabiliteten i Afghanistan. 69 % av de spurte valgte India som Afghanistans "beste venneland". Dette er ikke bare refleksjon og anerkjennelse av ulike utviklingsinitiativer tatt av indianerne i Afghanistan, men også en langvarig hensynsfull og overbærende politikk fra India overfor Afghanistan. USA (22%) kommer på andreplass med like mange fortsatt mener at USA i det minste bidro til stor infrastrukturutvikling i Afghanistan.

Annonse

Vennelisten følges av Pakistan (10 %), Russland (9 %), Saudi-Arabia (6 %) og Kina (4 %). Nesten 44 % av innbyggerne føler at det nåværende Taliban kan ende opp med å bli bedre enn det forrige Taliban fordi det er mer medieblending på det de gjør og verden er mye mer sammenkoblet enn før. Videre føler de at gapet mellom generasjonene mellom den unge og den gamle Taliban-dispensasjonen er den viktigste grunnen til at de tror at den nåværende Taliban-dispensasjonen sannsynligvis vil ende opp bedre enn den forrige.

Gitt den nåværende krisen i Afghanistan, hvor tilgangen på mat, klær og andre nødvendigheter er knappe, ba undersøkelsen respondentene om å rangere de syv grunnleggende varene på en skala fra - mest essensielt til minst essensielt. De måtte rangere mat, vann, husly, medisiner, klær, sengetøy og andre nødvendigheter. De fleste av respondentene har valgt mat og vann som 'mest essensielle' varer, etterfulgt av husly, medisiner og klær. Sengetøy og andre nødvendigheter var de "minst foretrukne" blant de gitte varene. Preferansen til å ha mat og vann som "mest foretrukket" viser det store behovet for grunnleggende varer blant Afghanistans vanlige folk. Med andre ord, det ser ut til å være akutt mangel på mat og rent vann i Afghanistan, og flertallet av folket lider av utilgjengelighet av daglige forsyninger av nødvendig utstyr.

Samlet sett indikerer resultatene av undersøkelsen at afghanere innser at de er i dårligere situasjon enn før, da 83 % av de spurte mener at Taliban er korrupte, og 67 % av de spurte føler at de rådende forholdene vil forverres over tid under Taliban-regimet. hvis demokratisk oppsett ikke gjenopplives i en eller annen form. Derfor foreslås det at det internasjonale samfunnet kommer sammen for å tilby humanitær bistand gjennom spesielle kjøretøy slik at bistanden når de trengende og ikke de korrupte.

*Visningene er personlige

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender