Kontakt med oss

Afrika

Landbruk: Kommisjonen godkjenner en ny beskyttet geografisk betegnelse fra Sør-Afrika

Publisert

on

EU-kommisjonen har godkjent registreringen av 'Rooibos' / 'Red Bush' fra Sør-Afrika i registeret over beskyttet opprinnelsesbetegnelse (PUD). 'Rooibos' / 'Red Bush' refererer til tørkede blader og stilker dyrket i Western Cape-provinsen og i Northern Cape Province, en region som er kjent for sine varme tørre somre og kalde våte vintre. 'Rooibos' / 'Red Bush' har utviklet noen unike egenskaper for å tilpasse seg i dette harde klimaet og gir fruktige, treaktige og krydret smaker. Den høstes hvert år i de varme somrene og er soltørket like etter høstingen. Tea court-prosessen blir ofte beskrevet som en kunstform og er en av de mest kritiske delene av produksjonsprosessen 'Rooibos' / 'Red Bush' med spesifikk kunnskap og ekspertise som kreves. Bruken av de tørkede bladene og stilkene fra 'Rooibos' / 'Red Bush' som te ble dokumentert for snart 250 år siden. Siden den fruktige, søte smaken har resultert i at den er et kulturelt ikon for Sør-Afrika. Det er for tiden 262 geografiske betegnelser fra land utenfor EU. Mer informasjon i eAmbrosia database og i kvalitetsordninger sider.

Afrika

EUs sanksjoner: Kommisjonen offentliggjør spesifikke bestemmelser som gjelder Syria, Libya, Den sentralafrikanske republikk og Ukraina

Publisert

on

EU-kommisjonen har vedtatt tre uttalelser om anvendelse av spesifikke bestemmelser i rådsforskriften om EUs restriktive tiltak (sanksjoner) angående Libya og Syriaden Den sentralafrikanske republikk og handlinger som undergraver den territoriale integriteten til Ukraina. De gjelder 1) endringer i to spesifikke funksjoner i frosne fond: deres karakter (sanksjoner angående Libya) og deres beliggenhet (sanksjoner angående Syria); 2) frigjøring av frosne midler ved å håndheve en finansiell garanti (sanksjoner angående Den sentralafrikanske republikk) og; 3) forbudet mot å stille midler eller økonomiske ressurser til rådighet for børsnoterte personer (sanksjoner som gjelder Ukrainas territoriale integritet). Selv om kommisjonens uttalelser ikke er bindende for kompetente myndigheter eller EUs økonomiske aktører, er de ment å gi verdifull veiledning til de som må søke og følge EUs sanksjoner. De vil støtte en enhetlig gjennomføring av sanksjoner i hele EU, i tråd med kommunikasjonen om Det europeiske økonomiske og finansielle systemet: fremme åpenhet, styrke og motstandskraft.

Unionskommisjonær for finansielle tjenester, finansiell stabilitet og kapitalmarkeder, Mairead McGuinness, sa: “EUs sanksjoner må gjennomføres fullt og ensartet i hele Unionen. Kommisjonen er rede til å bistå nasjonale kompetente myndigheter og EU-operatører i å takle utfordringene med å anvende disse sanksjonene. ”

EUs sanksjoner er et utenrikspolitisk verktøy som blant annet bidrar til å oppnå viktige EU-mål som å bevare fred, styrke internasjonal sikkerhet og konsolidere og støtte demokrati, folkerett og menneskerettigheter. Sanksjoner er rettet mot dem hvis handlinger bringer disse verdiene i fare, og de prøver å redusere mest mulig ugunstige konsekvenser for sivilbefolkningen.

EU har rundt 40 forskjellige sanksjonsregimer som for øyeblikket er på plass. Som en del av kommisjonens rolle som traktatens vokter, er kommisjonen ansvarlig for å overvåke håndhevingen av EUs økonomiske og økonomiske sanksjoner i hele Unionen, og også sørge for at sanksjonene blir brukt på en måte som tar hensyn til humanitære operatørers behov. Kommisjonen samarbeider også tett med medlemslandene for å sikre at sanksjoner blir gjennomført jevnt over hele EU. Mer informasjon om EU-sanksjoner her..

Fortsett å lese

Afrika

I en verden med ufullkommen informasjon bør institusjoner gjenspeile afrikanske virkeligheter

Publisert

on

COVID-19 har kastet det afrikanske kontinentet inn i en fullstendig lavkonjunktur. Ifølge Verdensbankenhar pandemien presset opptil 40 millioner mennesker i ekstrem fattigdom over hele kontinentet. Hver måned med forsinkelse av utrullingsprogrammet for vaksiner anslås å koste rundt 13.8 milliarder dollar i tapt BNP, en kostnad telt i liv så vel som dollar, skriver Lord St John, korsbenken og medlem av All Party Parliamentary Group for Africa.

Utenlandske direkteinvesteringer (FDI) til Afrika har også falt som et resultat, med investortillit som er svekket av svake økonomiske prognoser. Fremveksten av ESG-investeringer, som ser investeringer vurdert på en rekke etiske, bærekraftige og styringsmålinger, bør i teorien kanalisere midler til verdige prosjekter over hele kontinentet for å bygge bro over dette gapet.

Etiske investeringsprinsipper som brukes i praksis, kan imidlertid faktisk skape ytterligere barrierer der bevisene som trengs for å oppfylle ESG-kravene er utilgjengelige. Å operere i fremvoksende markeder og grensemarkeder betyr ofte å jobbe med ufullkommen informasjon og akseptere en viss risiko. Denne mangelen på informasjon har ført til at afrikanske land oppnår blant de svakeste ESG-score på tvers av internasjonale rangeringer. De Global Sustainability Competitiveness Index for 2020 regnet 27 afrikanske stater blant sine 40 beste land for bærekraftig konkurransekraft.

Som noen som har sett førstehånds de sosiale og økonomiske fordelene med gründerprosjekter i afrikanske nasjoner, gir det meg ingen mening at en antatt mer 'etisk' tilnærming til investering ville motvirke investeringer der det ville gjøre størst sosialt gode. Økonomisamfunnet har videre arbeid for å generere beregninger som tar hensyn til usikre omgivelser og ufullkommen informasjon.

Landene som har størst behov for utenlandske investeringer kommer ofte med uakseptable nivåer av juridisk, til og med moralsk risiko for investorer. Det må absolutt hilses velkommen at de internasjonale rettssystemene i økende grad holder selskaper til ansvar for bedriftens atferd i Afrika.

De Storbritannias høyesterett 's å bestemme at oljeforurensede nigerianske samfunn kan saksøke Shell for de engelske domstolene, vil sikkert skape presedens for ytterligere saker. Denne måneden, LSE-noterte Petra Diamonds nådde et forlik på £ 4.3 millioner med en gruppe saksøkere som beskyldte den for brudd på menneskerettighetene under sin Williamson-operasjon i Tanzania. En rapport fra Rights and Accountability in Development (RAID) påstod tilfeller av minst syv dødsfall og 41 overgrep av sikkerhetspersonell ved Williamson-gruven siden den ble anskaffet av Petra Diamonds.

Økonomi og handel må ikke være blind for etiske bekymringer, og enhver involvering i den slags misbruk som påstås i disse tilfellene, bør fordømmes. Der det er konflikt og der det er menneskerettighetsbrudd, må vestlig hovedstad holde seg godt borte. Når konflikt viker for fred, kan imidlertid vestlig kapital distribueres for å gjenoppbygge samfunnet. For å gjøre dette må investorene ha tillit til at de kan operere i soner etter konflikt uten å bli utsatt for falske juridiske krav.

Den ledende internasjonale advokaten Steven Kay QC publiserte nylig en omfattende forsvar av hans klient, Lundin Energy, som har møtt en utvidet prøvelse i opinionen, om dens virksomhet i Sør-Sudan mellom 1997 og 2003. Saken mot Lundin er basert på påstander fra frivillige organisasjoner for rundt tjue år siden. De samme beskyldningene dannet grunnlaget for en amerikansk søksmål mot det kanadiske selskapet Talisman Energy i 2001, som mislyktes på grunn av mangel på bevis.

Kay visner om kvaliteten på bevisene i rapporten, spesielt dens "uavhengighet og pålitelighet", og sa at det ikke ville være "tillatt i en internasjonal kriminell etterforskning eller tiltale". Nøkkelpunktet her er den internasjonale enigheten om at slike påstander blir behandlet av aktuelle institusjoner, i dette tilfellet Den internasjonale straffedomstolen. I dette tilfellet har selskapet møtt rettssak av NGO og media, mens det hevdes at aktivister har 'shoppet rundt' for en jurisdiksjon som vil godta saken. Statsadvokaten i Sverige, etter å ha vurdert saken i ekstraordinære elleve år, vil snart avgjøre om den fullstendig usannsynlige saken om at Lundin-styreleder og tidligere administrerende direktør var medskyldig i påståtte krigsforbrytelser i 1997 - 2003 vil bli fulgt som en tiltale for rettssak blir lagt ned.

Jeg er på ingen måte ekspert på internasjonal eller faktisk svensk lov, men i Kays beskrivelse er dette et tilfelle der den offentlige fortellingen langt har overskredet den begrensede og ufullkomne informasjonen vi har om fakta på stedet. Vestlige selskaper som opererer i soner etter konflikt holdes med rette til høye standarder og forventes å være partnere i landenes økonomiske utvikling. Dette vil ganske enkelt ikke skje hvis en del av kostnadene ved å drive forretning i disse landene skal forfølges i flere tiår med falske juridiske krav.

Afrika har en dyster historie med avskyelige forbrytelser begått i den vestlige kapitalismens navn, det kan det ikke være tvil om. Uansett hvor de opererer, bør vestlige selskaper inngå sosiale og økonomiske partnerskap med vertsland og samfunn, og opprettholde en omsorgsplikt overfor befolkningene og det omkringliggende miljøet. Vi kan imidlertid ikke anta at forholdene for disse selskapene vil være identiske med forholdene i etablerte markeder. Internasjonale institusjoner, standard settere og sivilsamfunn bør være oppmerksomme på afrikanske realiteter når de oppfyller deres rette og rette rolle som holdingselskaper for å gjøre rede for virksomheten i Afrika.

Fortsett å lese

EU

Kan EU komme med en felles Libya-politikk?

Publisert

on

Når EUs ambassadør i Libya José Sabadell annonsert gjenåpningen av blokkens oppdrag til Libya 20. mai, to år etter at den ble stengt, mottok nyheten tydelig dempet fanfare. Med nye geopolitiske kriser som treffer overskrifter hver uke, er det neppe overraskende at det europeiske politiske kommentarene har gått stille på sin nabo over Middelhavet. Men radiostilheten om den nylige utviklingen i det nordafrikanske landet gjenspeiler en bekymringsfull mangel på refleksjon på EU-nivå om kommende valg som vil avgjøre nasjonens gang i desember, etter et tiår med blodsutgytelse, skriver Colin Stevens.

Men til tross for de ti årene som har gått siden Nicolas Sarkozys skjebnesvangre beslutning om å kaste Frankrikes vekt bak anti-Gaddafi-styrkene, medlemslandenes handlinger i Libya er fortsatt inkonsekvente og motstridende - et problem som bare har tjent til å forsterke landets politiske splittelse. Imidlertid, nettopp fordi Libyas fremtid henger på avstemningen i desember, bør EU søke å bygge bro over splittelsen mellom de større medlemmene og forene europeiske ledere bak en felles utenrikspolitikk.

Den hjemsøkende arven fra den arabiske våren

Spørsmålstegnene rundt det kommende valget gjenspeiler jockeyingen om makten i Libya det siste tiåret. Etter en åtte måneders borgerkrig i 2011, hvor minst 25,000 sivile mistet livet, lyktes protesterende å velte det 42 år lange regimet til oberst Gaddafi. Men godt humør ble raskt knust da uenighet og mistillit satte mellom de vinnende militsene. I etterkant, tre forskjellige regjeringer gikk inn i maktvakuumet, og utløste dermed a sekund borgerkrig og tusener flere dødsfall.

Så da Tripolis overgangsregjering (GNU) var etablert i mars, innenlands og internasjonalt optimisme for en slutt på denne destruktive dødvannet var utbredt. Men som landets polariserte politiske fraksjoner fortsette for å kollidere i forkant av avstemmingen viser de tilsynelatende gevinstene mot stabil ledelse i Libya seg skjøre - med EUs mangel på en felles strategisk visjon som ytterligere kompliserer ting. Tiden er moden for EU å ta en felles holdning til den strategiske kritiske nasjonens politiske fremtid.

Et to-hest løp

At en stabil fremtid for Libya henger på dette valget, klarer ikke å treffe hjemmet i Brussel. Faktisk, mens Unionen er rask til mobilisere om den libyske migrantpolitikken og uttak av ikke-vestlige utenlandske tropper fra landet, er det ingen konsensus over hele gruppen om den beste kandidaten for ledelsen. Spesielt de europeiske kraftverkene Frankrike og Italia har vært i uenighet om hvilken feuding fraksjon som støttes helt siden opprøret i 2011, da en diplomat quipped at EUs drøm om en felles utenriks- og sikkerhetspolitikk (FUSP) "døde i Libya - vi må bare velge en sanddyne der vi kan begrave den". Uforsvaret av medlemsland har komplisert et enhetlig EU-svar.

På den ene siden har Italia det vokaliserte deres støtte til regjeringen for nasjonal enighet (GNA), et FN-implementert parti som også nyter støtten fra Qatar og Tyrkia, som har holdt svaie i Tripoli siden 2014. Men til tross for FN-støtte har kritikere sett stadig mer ut skjevt på festen tvilsom økonomiske avtaler med Tyrkia, og dens nære forbindelser islamistiske ekstremister, herunder Libyas gren av det muslimske brorskapet. I en tid da Libyas økende antall væpnet Salafi og Jihadi-grupper truer både innenriks, regional og europeisk sikkerhet, Italias støtte til den islamistiske GNA løfter øyenbrynene.


Den andre styrken i landet er marskalk Khalifa Haftar, som støttes av Frankrike, søker å reversere den bekymringsfulle spredningen av ekstremisme i Libya. Som sjef for den libyske nasjonale hæren (LNA) og de facto leder for tre fjerdedeler av landets territorium (inkludert de største oljefeltene), har Haftar en oversikt over å bekjempe terrorisme etter undertrykke de islamske ekstremistene i landets østlige Benghazi-region i 2019. Denne doble libyske-USA borger regnes som godt posisjonert for å stabilisere landet som nyter støtten fra nabolandet Egypt, samt De forente arabiske emirater og Russland. Til tross for at noen trengte sin ire, er Haftar populær i den utmattede nasjonen, med over 60% av befolkningen som erklærte tillit til LNA i meningsmåling i 2017, sammenlignet med bare 15% for GNA.

Fullmektigvalg?

Jo lenger EU ikke klarer å snakke med én stemme, og lede landet ut av sine to borgerkrig, jo mer flak vil det trekke for å gripe inn i utgangspunktet. Brussel har mange erfaringer i konfliktløsning og har oppnådd noen bemerkelsesverdige suksesser i konflikter der den har grepet inn med full styrke fra sine medlemsland bak den. Men i stedet for å distribuere sin ekspertise i Libya, ser EU ut til å ha tatt en ganske hendig tilnærming for ikke å skrangle fjær internt.

Den dempede responsen på EUs gjenåpning av sitt oppdrag i Libya gjenspeiler Brussel ’bekymringsfulle frigjøring fra den politiske konstellasjonen av nasjonen. Når valget nærmer seg, må Berlaymont være sikker på at denne mangelen på snakk ikke fører til manglende tanker de kommende månedene. Uten en sammenhengende EU-Libya-politikk vil maktdelingen i landet mellom de to hovedmaktene bare utvides og forsterke den islamistiske trusselen i Europa. For å sikre at landets forsiktige optimisme ikke blir forrådt nok en gang, bør EU ordne diplomatiske diskusjoner mellom medlemmene før snarere enn senere.

Fortsett å lese
Annonse

Twitter

Facebook

Annonse

Trender