Kontakt med oss

Albania

Iran-agenter, kilde til feilinformasjon mot opposisjon, avhørt, utvist fra Albania

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Den 22. juli 2022 utstedte den amerikanske regjeringen og dens ambassade i Albania en uttalelse som advarte om en troverdig terrortrussel mot Free Iran World Summit 23.-24. juli, organisert av National Council of Resistance of Iran (NCRI). NCRI utsatte på sin side det årlige toppmøtet etter anbefaling fra den albanske regjeringen.  

En uke tidligere, 16. juli, rapporterte de albanske nyhetsmediene at SPAK (Structure Combating Corruption and Organized Crime, (SPAK) som handlet på forespørsel fra den spesielle påtalemyndighetens kontor, hadde arrestert og avhørt 20 iranere for spionasje etter ordre fra iraneren. Albansk politi raidet åtte leiligheter, fire kontorer og flere bygninger hvor disse personene bodde og var engasjert i forbudte aktiviteter.  

Aksjonen kom etter en fire år lang overvåking av og etterforskning av handlingene til de internerte, som inkluderte spionasje på albansk territorium på vegne av Islamic Revolutionary Guards Corps (IRGC), en enhet utpekt av USA som en utenlandsk terrororganisasjon (FTO), og departementet for etterretning og sikkerhet (MOIS), ifølge EuroNews Albania.

Albanske medier identifiserte 11 av de avhørte som Hassan Heyrani, Mehdi Soleimani, Gholamreza Shekari, Mostafa Beheshti, Abdolrahman Mohammadian, Hassan Shahbaz, Sarfaraz Rahimi, Mahmoud Dehghan Gourabi, Mohammad Reza Seddigh, Reza Islami og Ali Hajari. I tillegg til ransakingen av leilighetene og kontorene deres, ble alt elektronisk utstyr, inkludert mobiltelefoner, datamaskiner, båndopptakere og dokumenter, beslaglagt.

Disse personene ble også anklaget for å ha "mottatt penger fra Irans hemmelige tjenester, Qods Force og IRGC for å få informasjon om MEK i Albania."

I en rapport om denne utviklingen publiserte NCRI en rapport 1. august, som peker på en 17. februar 2021 brev av en iransk statsborger og et tidligere MEK-medlem, Hadi Sani Khani, til FNs generalsekretær, Antonio Guterres, og avslørte at han i fire år hadde samarbeidet med de samme personene, spesielt Hassan Heyrani, som hadde fungert som hovedleder. og forbindelse mellom disse personene og den iranske ambassaden i Tirana. "I løpet av denne perioden begynte jeg å samarbeide med offisielle agenter for MOIS i ambassaden i Albania... og MOIS-agenter, inkludert Ebrahim og Massoud Khodabandeh, Gholamreza Shekari og Ehsan Bidi og senere Hassan Heyrani. De brukte meg i demonisering, spionasje, etterretningsinnhenting og rekognoseringsplaner for å utføre terroraksjoner mot MEK,» skrev Sani Khani.

NCRI understreket at "selv om albanske medier nå rapporterer om spionasjen og organiserte terroraktiviteter planlagt av denne ringen av eks-MEK ansatt av iranske hemmelige tjenester i Albania, er denne ringens oppsøking til vestlige nyhetskanaler i mainstream media et annet mer forseggjort aspekt som krever gransking og etterforskning."

Annonse

Den la til at anti-MEK-ringen gikk tom for Teheran og bosatt i Albania, "var i stand til å dupere eller manipulere et dusin journalister fra slike nyhetsmedier som The Guardian, Foreign Policy, The Independent, Der Spiegel, MSNBC og til og med BBC og New York Times, så vel som andre, for å publisere nedsettende og besynderlige anklager mot MEK, som er den viktigste opposisjonsbevegelsen som søker å styrte regimet i Teheran, og som det iranske regimet forsøker å diskreditere og demonisere internasjonalt for å stumpe søkelyset. MEK har iverksatt sine menneskerettighetsbrudd, sine hemmelige atomvåpenprogrammer, sine terroristsponsende aktiviteter og sin innblanding i Midtøsten-regionen for å stimulere til krig og konflikt.»

"Disse operatørene fortalte ivrige og villige "vennlige journalister" løgner og falske historier om MEK og dens ledelse og mål, for å så mistillit og forvirring i hodet til den vestlige offentligheten og for å gjøre det vanskelig for vestlige politiske beslutningstakere og offentlige personer å støtte bevegelsen mot det iranske regimet», skrev NCRI.

Etter denne utviklingen reiste fire iranske etterretningsagenter, Shahin Qajar Mohammadi Fard, Seyed Ahmad Azim Setara, Betool Soltani og Afshin Kalantari, som var bosatt i Storbritannia og Tyskland til Albania 29. juli for å fortsette terroroppdraget. Men klar over deres bånd til de avhørte agentene, albansk politi og flyplassmyndigheter, nektet de fire innreise og utviste dem til deres opprinnelsesland

I en kommentar til denne utviklingen sa Shahin Gobadi, MEKs Paris-baserte mediatalsmann, til EU Reporter: «Nå, med de nylige avsløringene om albanske rettshåndhevelsesbyråer som etterforsker disse agentene, bør det være krystallklart at de matet mainstream-mediene med løgner og propaganda for å nedverdige og sette scenen for terrorkomplott mot den iranske opposisjonen, som regimet ser på som en eksistensiell trussel.» 

Gobadi la til, "Det burde være bekymringsfullt for alle anerkjente medier og nyhetsredaktører hvordan det iranske regimet bruker propaganda mot MEK utviklet over et tidsrom på mer enn to tiår for å få dekning for sin desinformasjonskampanje mot sine motstandere."

Gobadi understreket «det imperativet det er å tilbakekalle passene, asylet og statsborgerskapet til det iranske regimets leiesoldater i Europa», og ba om rettsforfølgelse, straff og utvisning av agenter fra MOIS og terrorist Quds Force fra europeiske land, inkludert Tyskland, Frankrike og Storbritannia.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender