Kontakt med oss

Aserbajdsjan

NATO-sjefen hilser Aserbajdsjans støtte til sikkerhet og stabilitet i Sør-Kaukasus velkommen

DELE:

Publisert

on

I forkant av morgendagens (15. desember) østlige partnerskap-toppmøte møtte president i Aserbajdsjan Ilham Aliyev NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og senere president for Det europeiske råd Charles Michel og Armenias statsminister Nikol Pashinyan. 

Stoltenberg ønsket president Aliyev velkommen og takket ham for samarbeidet med NATO i oppdraget i Afghanistan, spesielt rollen som Aserbajdsjans soldater spilte i å sikre Kabul flyplass og hjelpe til med evakueringen av mer enn 120,000 2002 mennesker i sikkerhet. Aserbajdsjan har deltatt i fredsbevarende oppgaver i Afghanistan siden XNUMX og var blant de siste som dro denne sommeren. 

Han takket også presidenten for hans innsats for å støtte sikkerhet og stabilitet i Sør-Kaukasus. Stoltenberg understreket at det var viktig for oss alle å sikre en fredelig fremtid for alle mennesker og normalisering av forholdet mellom Aserbajdsjan og Maryam, som begge er verdsatte partnere til NATO. 

Aliyev sier at Aserbajdsjan er forpliktet til fred, stabilitet og forutsigbarhet: "Vi har allerede gitt flere offentlige uttalelser om at vi ønsker å snu siden av fiendtlighet og arbeide med fredsavtale." 

Annonse

Etter kveldens middag arrangert av presidenten for Det europeiske råd, Charles Michel, med Aliyev og statsministeren i Republikken Armenia, Nikol Pashinyan, uttalte Michel at han forsikret begge lederne om EUs forpliktelse til å jobbe tett med Armenia og Aserbajdsjan i overvinne konflikt, med sikte på å skape en bærekraftig fred i regionen underbygget av en omfattende fredsavtale. Det felles målet for alle tre ledere er å bygge et Sør-Kaukasus som er trygt, stabilt og velstående til fordel for alle mennesker som bor i regionen. President Michel berømmet skritt tatt av begge lederne for å sikre deeskalering av spenninger etter nylige væpnede sammenstøt langs grensen. 

EU vil fortsette å støtte humanitær mineryddingsinnsats, inkludert ved å gi ekspertråd og bistand til konfliktrammede befolkninger, rehabilitering og gjenoppbygging. EU vil også fortsette å støtte tillitsskapende tiltak mellom Armenia og Aserbajdsjan. EU vil stille et ekspertoppdrag/konsultativ gruppe til rådighet for å støtte grenseavgrensnings- og avgrensningsspørsmål ved å gi teknisk bistand til begge land og restaurering av jernbanelinjer, med passende ordninger. 

Annonse

Lederne diskuterte viktige eksisterende og potensielle handels- og økonomiske partnerskap mellom EU og begge land. De diskuterte også EUs intensjon om å lansere en økonomisk rådgivende plattform for å bygge tillit, bidra til fredelig sameksistens og bygge opp økonomisk samarbeid i regionen. EU er rede til å støtte utviklingen av tilkoblingsforbindelser, i tråd med sin økonomiske og investeringsplan. Den foreslåtte økonomiske rådgivingsplattformen kan også støtte denne prosessen.

Etter møtet med Stoltenberg ble Aliyev spurt om planene for større tilkobling, han sa: «Det er virkelig en stor mulighet for regionen til å integrere de regionale transportforbindelsene, det er ikke bare for oss å få tilgang til en autonom republikk, men også for Armenia, for å få jernbaneforbindelsen med Iran gjennom den autonome republikken Nakhchivan og for at Armenia skal få en jernbaneforbindelse med Russland gjennom territoriet til Aserbajdsjan i dag, har de ikke denne jernbaneforbindelsen. Så det vil virkelig skape en spesiell positiv atmosfære i regionen for alle.»

Del denne artikkelen:

Annonse
Annonse

Trender