Kontakt med oss

Aserbajdsjan

Økoprotest i Khankendi-Lachin-veien

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Regjeringen i Aserbajdsjan har utstedt følgende punkter knyttet til mellomstatlig voldgiftsprosedyre under Bernkonvensjonen i sammenheng med økoprotester i Khankendi-Lachin-veien:

"18. januar 2023 startet Aserbajdsjan den første kjente mellomstatlige voldgiften under Bernkonvensjonen om bevaring av europeisk dyreliv og naturlige habitater. Den historiske saken tar sikte på å holde Armenia ansvarlig for sin omfattende ødeleggelse av Aserbajdsjans miljø og biologiske mangfold i løpet av sine nesten tretti år med ulovlig okkupasjon av internasjonalt anerkjente territorier i Aserbajdsjan.

Aserbajdsjans mellomstatlige søksmål bemerker at Armenia har brutt sine juridiske forpliktelser i henhold til Bernkonvensjonen for å opprettholde bestander av all vill flora og fauna, spesielt i området for å sikre bevaring, restaurering og forbedringer av habitatene til vill flora og fauna, blant andre.

I tråd med FNs tiår for restaurering av økosystemer, oppfordrer Aserbajdsjan det internasjonale samfunnet til å fordømme Armenias forferdelige ødeleggelse under okkupasjonen av en av verdens rikeste og mest biologisk mangfoldige økologier.

Innenfor voldgiftsrammene krever Aserbajdsjan å beordre Armenia til å stanse alle pågående brudd på Bernkonvensjonen, og betale full erstatning for sin miljøødeleggelse i de tidligere okkuperte områdene.

Voldgiftsprosessen fulgte etter en rekke konsultasjoner initiert av Republikken Aserbajdsjan tidlig i 2022 for å adressere dens velbegrunnede bekymringer over Armenias brudd på sine forpliktelser i henhold til Bernkonvensjonen i de da okkuperte områdene i Aserbajdsjan. Konsultasjonene varte i nesten ett år, og i løpet av disse har Aserbajdsjan fremlagt omfattende bevis angående ødeleggelse av miljø og biologisk mangfold i sine da okkuperte områder av Armenia.

Det faktum at spørsmålet nå har blitt hevet til voldgiftsprosessen etter nesten et år lang prosess vitner om alvoret i bekymringene til den aserbajdsjanske siden på den ene siden, og Aserbajdsjans besluttsomhet for å sikre at rettferdighet blir servert for skaden som er påført. på miljøet og biologisk mangfold;

Annonse

Bekymringene til Aserbajdsjan i denne forbindelse er verken nye eller hypotetiske. Faktisk har Aserbajdsjan trukket oppmerksomheten til det internasjonale samfunnet på slike forseelser fra Armenia konsekvent i nesten tretti år. Da Aserbajdsjan frigjorde sine territorier i 2020, har Aserbajdsjan avdekket sjokkerende bevis som støtter alle sine bekymringer over den betydelige skaden på biologisk mangfold og det naturlige miljøet på grunn av Armenias oppførsel i løpet av tre tiår med ulovlig okkupasjon av Aserbajdsjans territorium.

Armenias okkupasjon av territorier i Aserbajdsjan har forårsaket alvorlig skade på områdets naturlige habitater og arter, utarmet naturressurser og ødelagt biologisk mangfold.

Disse viktige og ofte unike habitatene og artene i Kaukasus led av omfattende avskoging, uholdbar hogst og forurensning, gjennom betydelig bygging og gruvedrift i skogregioner samt pågående forurensning fra uansvarlig administrerte industrielle aktiviteter i Armenia som forurenser grenseoverskridende elver.

Aserbajdsjan tar sine forpliktelser om biologisk mangfold på alvor. Voldgiftsprosessen under Bernkonvensjonen viser dette engasjementet, så vel som Republikken Aserbajdsjans sterke vilje til å holde Armenia ansvarlig for forbrytelsene den hadde begått i territoriene i Aserbajdsjan den hadde okkupert i nesten 30 år.

Ulovlig utnyttelse av naturressurser og dens negative påvirkning av miljøet er en alvorlig bekymring for hele det aserbajdsjanske samfunnet. Slike ulovlige aktiviteter i okkupasjonsårene har allerede ført til avskoging, ulovlig utnyttelse av gullreserver og forurensning av elver i området. Videre fortsettelse av slike aktiviteter kan ikke tolereres.

En gruppe sivilsamfunnsrepresentanter startet fredelige demonstrasjoner langs Lachin-veien rettet mot fortsatt ulovlig utnyttelse av naturressursene i Aserbajdsjan og resulterende miljøforringelse, og misbruk av Lachin-veien for ulovlig handel med disse naturressursene til Armenia.

Dette er en øvelse fra en gruppe sivilsamfunnsrepresentanter til fredelig forsamling. Vi har vært tydelige på at disse protestene ikke ble orkestrert av regjeringen i Aserbajdsjan. Imidlertid støtter regjeringen i Aserbajdsjan deres oppfordring om å avslutte ulovlig gruvedrift på Aserbajdsjans territorium og misbruk av Lachin-veien til ulovlige aktiviteter.

Ved å utøve sin rett til fredelig forsamling, tar sivilsamfunnsaktivistene sikte på å forhindre ytterligere skade på miljøet og det biologiske mangfoldet i Aserbajdsjan. Deres legitime krav må bli hørt og adressert.»

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender